Formula 1 >

Nagrađeni i kažnjeni

Na trci u Ardenima nije bilo mesta za grešku, kome je makar malo pala koncentracija platio je visoku cenu

Hoće kiša, neće kiša, meke gume, tvrde gume, bez šara ili sa šarama… U ovim pitanjima protekao je najveći deo trke za Veliku nagradu Belgije na stazi Spa Frankošamp, nepredvidivoj pre svega zbog promenljivog vremena koje je "zaštitni znak" staze u šumovitim Ardenima. I subotnje kvalifikacije su već nagovestile frku, Mark Veber (Red Bul) je uzeo prvo mesto, ali je, po običaju, sve upropastio na samom startu. Posle je rekao da je "preštimovao" menjač, ali slaba vajda od vajkanja, još pre prve krivine obišlo ga je čak pet vozača, a pre druge krivine pao je za još jedno mesto! Da mu je neko tada šapnuo da će trku završiti na drugom mestu, mislim da bi ga žestoko opsovao. Ipak, kako piše stručna štampa, "uz pomoć veštine i sreće lagano je napredovao tokom trke".

"Start je bio teška brljotina, ali na sreću ovo nije bio Monako ili Barselona gde se pozicije teško menjaju tokom trke", izjavio je Mark. "Znao sam da će to biti duga trka i drugo mesto je dobar rezultat. Prosto ne mogu da verujem da su prva trojica u kvalifikacijama bili i na podijumu posle trke."

E sad, kad se jednom dokopa vođstva, Luisa Hamiltona (Meklaren) teško ko može da ugrozi, posebno ako se ima u vidu da njegovom bolidu i te kako odgovara brza i dugačka staza kakva je Spa. Vodio je od početka do kraja i osim greške u 35 krugu, kada je (ponovo) počela da pada kiša pa je na trenutak izleteo sa staze, kobeljao se kroz blato i ipak se nekako dokopao asfalta, bila je to besprekorna trka i za njega i za tim.

"Posle fijaska u Mađarskoj (nije završio trku) ovo je bila prilika da krenem u finiš borbe za titulu", zadovoljno je komentarisao pobednik posle trke. "Prosto sam egzaltiran zbog toga što sad mogu da kažem da sam pobedio i na stazi Spa. Stvarno mi je žao zbog Džensona, uradio je sjajan posao i dok sam gledao u retrovizor posle starta, video kako obilazi i probija se, pomislio sam ‘ovo je dobro, ovo je dobro’, a kad se dokopao drugog mesta, mislio sam da je ovo fantastična prilika da opet uzmemo prva dva mesta. Surovo je to što je ispao iz trke ne svojom greškom."

"Šta se desilo, desilo se i nisam ponosan zbog toga", filozofirao je pred novinarima Fetel, koji je (opet, ničim izazvan) napravio brljotinu. "Naleteo sam na rupu dok sam kočio pred krivinom, nažalost, udario sam Džensona (Batona) koji nije mogao da nastavi trku i žao mi je zbog toga."

OK, izvinjenje je u redu, ali priča ne stoji. Alo, Sebastijane, pa probao si prvo da obiđeš Džensona s desne, pa onda s leve strane i kad si se setio da bi valjalo i malo kočiti pre krivine "počistio" si sirotog Batona ko portfišem!

"Ne kažem da je opasan (na stazi), ali je ove godine napravio isuviše grešaka za nekog ko se bori za titulu", prokomentarisao je Baton vožnju Fetela i zaključio: "Napravio je skupu grešku koju je sam platio." Ništa manje oštar nije bio i komentar šefa tima Meklaren Martina Vitmarša, koji je uz ostalo rekao i da se "takvi incidenti možda tolerišu u trkama nižih kategorija, ali u F1 – nikako".

Staza u Ardenima odgovarala je i vozaču koji iz trke u trku pruža sve više – Robertu Kubici (Reno). Na to je računao pre trke, a posebno posle odličnih kvalifikacija. Vozio je sjajno i jedno vreme je izgledalo da mu je drugo mesto već u džepu, a onda je sam sebe ukopao! U haosu prilikom jednog od pljuskova najavio se timu da ulazi u boks, ovi su mu rekli da dugmićima na volanu podesi bolid na "kišni režim" i Poljak se toliko zaneo da je – propustio na vreme da zakoči pred samim boksom! Malo je zakačio jednog od mehaničara, bez posledica, ali je promena guma na bolidu koji je bio parkiran u šreh potrajala i Veber mu je samo ljubazno zahvalio na poklonu, na drugom mestu.

I da zaključim, od silnih okretanja na stazi, između ostalih, ispao je i Fernando Alonso (Ferari), sitnijih i krupnijih čukanja "sačuvali" su se Felipe Masa (Ferari), koji je bio četvrti, i Adrijan Zutil (Fors Indija), koji je na cilj stigao peti, a najviše su polzovali Mercedesovi vozači – Rozberg i Šumaher. Iako je Niko startovao iz sredine, a Mihael, zbog kazne sa Hungaroringa, sa začelja, bili su šesti i sedmi. Zauberov vozač Kamui Kobajaši bio je odličan osmi, iznenađenje je sigurnom vožnjom priuštio ekipi Vitalij Petrov (Reno), koji se devetim mestom iskupio za početničku grešku u prvom krugu kvalifikacija kada je izleteo sa staze i startovao poslednji. Posle trke, zbog nepropisnog "sečenja" krivine, kažnjen je Pedro de la Rosa (Zauber) pa je poslednji bodić pripao Vitantoniju Ljuciju (Fors Indija).

Naredna trka je 12. septembra na stazi Monca za Veliku nagradu Italije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

SNALAŽENJE PO KIŠI: Mihael Šumaher<br><br>Foto: Reuters