<< VESTI | | 24.08.2010 23:40

 

Uspeh u Belgiji: Pridruživanje Evropi

Partizan, autsajder u takmičenju u Ligi šampiona, nakon dramatičnog revanša u Briselu plasirao se u najskuplje i elitno fudbalsko takmičenje. Pucalo se, ljudi su izašli na ulice, a moj komšija je vikao – «Mi smo Evropa!»

Malo ko je davao velike šanse fudbalskom timu «Partizan» da se priključi fudbalskoj eliti. Ovaj tim sastavljen od isluženih veterana i golobradih fudbalskih poletaraca uspeo je u tome. Utakmica je bila dramatična. Radost navijača bila je utoliko veća.

Posle sedam godina i pobede u takozvanoj penal završnici nad engleskim Nju Kastlom, takođe u gostima, «Partizan» je i ovaj put prošao na penale. Najpre zahvaljujući okolnosti da su možda tri najbolja igrača «Anderlehta» izveli udarce kao da su vežbali ono što se u ragbiju naziva «pretvaranje».

Suarez, Vilja i Busufa pucali su visoko iznad prečke Radiše Ilića. S druge strane odličan golman Proto odbranio je šuteve Krstajića i Davidova ali nije uspeo da kompenzuje promašaje pomenute trojice.

Kada je Busufa, kao poslednji u seriji, pucao visoko iznad gola, na mirnoj Čuburi počela je da odjekuje paljba iz vatrenog oružja, a komšija je izašao na terasu i vikao – «Mi smo Evropa!». Kolone automobila krenule su kroz grad.

Ovoj napetoj završnici prethodilo je 120 minuta igre u kojoj je «Partizan» imao podređenu ulogu i poraz je visio u vazduhu. I to bez obzira što je golovima brazilca Klea poveo s 2:0. Prvo je Kleo, koga ove godine hoće šut, zatresao mrežu Belgijanaca u 15. minutu, udarcem glavom, a potom u 52. nakon sjajnog centrašuta Davidova, doveo «Partizan» u vođstvo od dva gola razlike. S obzirom da je u prvoj utakmici u Beogradu bilo 2:2 ovo je bio rezultat snova, a onda je belgijski tim proradio i počeo da mrvi «Partizan.»

Uz puno sreće i odličnu igru centralnih defanzivnih igrača Jovanovića i Krstajića, «Partizan» je odoleo nakon što su igrači «Anderlehta» izjednačili na 2:2 i čak je tim iz Beograda pokazao zavidan nivo fizičke i psihičke pripremljenosti jer nije poklekao u polusatnom produžetku. A onda su krenuli već opisani penali.

Ipak, igrač utakmice u pobedničkom timu bio je Kleo, momak koji je iz «Crvene zvezde» maltene najuren kao nedovoljno perspektivan igrač. U svakoj utakmici koju je «Patizan» odigrao na putu do Lige šampiona postigao je barem jedan gol. A sinoć – oba. Plus, jedan iz penala. Fudbalski tim «Parizan» plasmanom u Ligu šampiona zaradio je oko sedam miliona evra. Igrači će, kako se ovih dana navodilo, za taj uspeh biti nagrađeni sa po 40.000 evra premije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST