KOLEGE: Mark Veber i Sebastijan Fetel / foto: reuters

Formula 1 >

Poklonjena pobeda

Neshvatljiva indolencija pretendenta na titulu i dripačko ponašanje višestrukog šampiona učinili su dosadnu trku – zanimljivom

Poznata kao "ulična trka u pusti", Velika nagrada Mađarske je u četvrt veka koliko postoji ostajala upamćena samo ukoliko se desi nešto nepredviđeno. Većina ih je brzo padala u zaborav. Ova prošlonedeljna spada u ovu manjinsku grupu, a da bude tako potrudili su se glupsoni iz tima Fors Indija koji nisu dobro reagovali na opasku Ljucija da se bolid čudno ponaša rekavši da "ne primećuju ništa neobično". E onda su se u četrnaestom krugu prednji stabilizatori prosto raspali i rasuli svuda po stazi. Sudijama nije ostalo ništa drugo nego da izvedu na stazu sigurnosni auto. A onda je počelo...

Jurnjava ka boksovima bila je tako haotična da se Sebastijan Fetel (Rad Bul) prosto katapultirao preko trotoara i trave jer su ga kasno pozvali u boks, Ferarijevi Alonso i Masa su menjali gume kao na pokretnoj traci, čovek sa "lilihipom" u timu Renoa je poranio sa davanjem znaka Kubici pa je Poljak bukvalno isekao Zuila (Fors Indija) i polomio i svoje i njegovo prednje vešanje, što je bio kraj trke za obojicu, a najmalerozniji je bio Niko Rozberg (Mercedes), koji je prošao kao Mensel onomad. Loše zašrafljen zadnji desni točak otpao je čim je izašao iz boksa i za njega je bilo ono – čiča-miča gotova je priča. Oba tima su zbog brljotina kažnjena sa po pedeset hiljada dolara! Najbolje su se snašli mehaničari Meklarena koji su Hamiltonu "pomogli" da kroz boks pretekne Masu (Ferari), i izbije na treće mesto, nažalost, posle je odustao zbog kvara motora, a Baton je napredovao čak pet pozicija i posle katastrofalno lošeg starta tada se dokopao desetog mesta.

Ipak, najbolje je secovao Mark Veber, koji nije svraćao u boks već je ostao na stazi računajući da će gume izdržati. Kockao se i pobedio, još jednom se pokazalo da sreća prati hrabre. A upravo tada je blentavi Fetel, ali stvarno je blentav, prekršio pravilo da se od sigurnosnog automobila ne sme biti udaljen više od deset dužina bolida i ne samo da nije ostao u "zoni trkanja" sa Australijancem, već je popio stani-kreni kaznu koja ga je koštala drugog mesta.

"Uspavao sam se pre ponovnog starta trke, izgubio sam i radio-vezu s timom, a čekao sam informaciju o tome kad će se sigurnosni auto skloniti jer iz moje pozicije nisam mogao da vidim (da li trepću ili ne) svetla na njemu. Mark je bio blizu pa sam mislio da imamo još jedan spor krug. Onda sam video kako se auto sklanja, izgubio sam trenutak da ubrzam i zaradio kaznu", objasnio je Fetel posle trke.

Osim Marka Vebera, koji je najviše dobio od Fetelovove "dremke", i Fernando Alonso (Ferari) je uljudno zahvalio na "poklonu".

"Ovo je mala nadoknada za lošu sreću koja nas prati od početka sezone", rekao je Katalonac posle trke. "Trudili smo se da vozimo čistu trku bez grešaka, kazni ili čega god i dokopali se drugog mesta." Imam utisak i da se nije preterano uzbuđivao dok ga je Fetel jurio jer je obilazak na stazi Hungaroring ravan podvigu.

Da je tako najbolje, uverio se Rubens Barikelo dok je pred kraj trke jurio Šumahera (Mercedes) u borbi za deseto mesto. Ono što je prilikom preticanja na pravcu učinio višestruki šampion ravno je – pokušaju ubistva! Način na koji je namerno gurao Rubinja u betonski zid je nešto najodvratnije što sam video na trkama Formule 1, a posle izjave Barikela da je to "najopasniji trenutak koji je doživeo u karijeri", dotukla me je i Mihaelova izjava da je "Rubens oduvek znao samo da kukumavči". Potom ne samo da su ga popljuvali Lauda, koji je rekao da "ne razume zašto to radi", Edi Irvajn, koji je bio još oštriji i nazvao ga "idiotom i arogantnim iznad svake mere", već i stručna štampa širom sveta. Sudije su Šumahera kaznile sa deset mesta unazad na sledećoj trci.

Na kraju, Masa je bio četvrti, a peto mesto za Vitalija Petrova (Reno) je njegov najbolji rezultat u karijeri. Hulkenberg (Vilijams) je bio šesti, odustajanja su pomogla i De la Rosi (BMW Zauber) da kroz cilj prođe sedmi, Batonu (Meklaren) da bude osmi, a Kobajašiju da uzme dva boda za deveto mesto.

Posle letnje pauze naredna trka je 29. avgusta na stazi Spa Frankošamp za Veliku nagradu Belgije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST