POBEDNIK I POBEĐENI: Alonso i Masa

Formula 1 >

Velika radio svinjarija

Možda je timski uspeh sve, ali onda neka pretvore Formulu 1 u one automobilčiće na daljinsko upravljanje, bar da se vozači ne muče

Dok su se na startu dvojica "svađala", treći je iskoristio priliku, ali trka je imala tužan kraj! Sebastijan Fetel (Red Bul), koji je u kvalifikacijama za treptaj oka preuzeo prvo startno mesto od Fernanda Alonsa (Ferari), na dugom pravcu posle starta više je vodio računa kako da blokira Katalonca, umalo ga nije zakucao u ogradu, a od tog koškanja najviše je polzovao Felipe Masa (Ferari), koji ih je obojicu obišao sa spoljne strane i zaseo na čelo. Posle je trka ušla u miran tok, malo obilaženja, više taktike, ali su neki detalji ukazivali da se "nešto iza brda valja". Da neki "dogovor" postoji moglo se naslutiti i po reagovanju Alonsa posle neuspešnog pokušaja da u čistom trkanju pretekne Masu koji se sjajno odbranio.

"Ovo je smešno", cvileo je Fernando potom sve mašući ručicama, neuspešno je pokušao još jednom, a onda je sedamnaest krugova pre kraja trke Felipe Masa dobio radio-poruku koja će izazvati burne reakcije.

"Fernando je brži od tebe. Možeš li da potvrdiš da si razumeo ovu poruku", zagrobnim glasom je procedio Rob Smedli, Masin trkački inženjer. Felipe se pokrio ušima, smanjio gas i – propustio Alonsa.

Ponovila se 2002, trka u Celtvegu, kada je ovaj tim napravio istu svinjariju naredivši Barikelu da propusti Mihaela Šumahera, koji je pobedom na velikoj nagradi Austrije učvrstio lidersku poziciju u šampionatu. I dva događaja uoči trke kao da su naslućivala da se ovako nešto može dogoditi. Naime, neposredno pre trkačkog vikenda šefovi F1 doneli su odluku da radio komunikacije svih timova imaju biti "otvorene", odnosno dostupne svima, a jedan od najboljih auto sport sajtova, ESPN, uvrstio je "Slučaj timskih naređenja iz Celtvega" među deset najvećih kontroverzi u istoriji ovog takmičenja. Slučajnost ili...

Već kad su se parkirali posle trke i izašli iz bolida, videlo se da nešto debelo ne valja. Masa je okrenuo glavu od Alonsa, ništa od zagrljaja, ništa od uobičajenog oduševljenja povodom dvostruke pobede, stekao se utisak da se čak trećeplasirani Fetel osećao neprijatno zbog svega toga! Masa je na konferenciji za novinare promrsio nekoliko rečenica tipa – "ovo je dobro za tim", a Alonsove budalaštine je nemoguće citirati.

"Nikad nisam čuo da vozač toliko s..e! On je čovek bez karaktera", prokomentarisao je Alonsovu tvrdnju da nije bilo timskih naredbi bivši šampion i vozač Ferarija Niki Lauda. Precizno i tačno!

Sličnog mišljenja bile su i sudije koje su odmah posle trke rebnule Ferariju kaznu od sto hiljada evra! Tim se nije žalio, a čitav slučaj će stići i pred Savet za moto sport FIA, čija odluka može biti – još oštrija kazna. Polemika koja se posle ovog događaja rasplamsala je najteži udarac imidžu Ferarija od kada pratim ovaj sport. Naime, sve se desilo u sezoni u kojoj smo već gledali direktno trkanje vozača iz Red Bula, beskompromisno, pa je Fetel završio u pesku i sjajno nadgornjavanje vozača Meklarena, uzbudljivo, ali "čisto" trkanje dva svetska šampiona, sve na ferku i u korist pravih ljubitelja majstorija pravih zastupnika fer pleja. Kad je video da od foliranja nema vajde, da to samo doliva ulje na vatru, šef tima Luka de Montecemolo je počeo da se breca na sve...

"Ove polemike me ne interesuju, onaj ko vozi za Ferari zna da je interes tima na prvom mestu, tako je još od vremena Nuvolarija. Dakle, dosta licemerja! Verujem da ima onih koji bi voleli da vide kako naši vozači eliminišu jedan drugog, ali i ja i navijači to ne želimo da vidimo", izjavio je u utorak Montecemolo. Nikakav problem, majstore! Ali, onda pravi u Maranelu automobilčiće na daljinsko upravljanje, samo nemoj da zaboraviš da ljubitelji pre svega prema vozaču biraju tim za koji će navijati. Navijali su i navijaju zbog Džima, Johena, Emersona, Džekija, Džemsa, Ajertona, Alana, Najdžela, Huan Pabla, Mike, Kimija... Al’ sam mu skres’o! A?

Osim po pomenutoj svinjariji, trka u Hokenhajmu biće upamćena i po snažnoj najavi Meklarena da je smanjio razliku u odnosu na vodeće, Hamilton i Baton su bili četvrti i peti, po lošem danu za Vebera (Red Bul), koji je bio šesti, Kubica (Reno) još jednom solidan za sedmo mesto, a Mercedesov dvojac Rozberg–Šumaher na cilj su stigli osmi i deveti. Zanimljiv je bio jedan ogroman transparent na tribini uoči trke na kome je pisalo "Niko & Mihael", zanimljiv redosled imena, mala priča o ćudi publike i prolaznosti slave. Deseto mesto i jedan bodić uzeo je Vitalij Petrov (Reno).

Naredna trka je 1. avgusta na stazi Hungaroring za Veliku nagradu Mađarske.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST