<< VESTI | | 04.06.2010 13:53

 

Joci Amsterdamu maksimalna kazna

Jocić je presudu dočekao sa kiselim osmehom na licu

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, osuđen je u četvrtak na petnaest godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo Gorana Marjanovića i njegove devojke Marije Đorđević. Ovim je okončan više od četiri godine dug prvostepeni postupak, tokom koga je optuženi većim delom bio na slobodi.

Sud, kojim je predsedavala Marija Ilić je utvrdio da je Jocić u julu 1995. unajmio dva policajca, Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića, da ubiju Marjanovića, zvanog Goksi Bomaš. Obezbedio im je oružje i automobil za beg, a kada su policajci nekon ubistva uhapšeni, Jocić je uspeo da pobegne iz zemlje. Oni su uhvaćeni i na suđenju su naveli Jocića kao nalogodavca, ali on je u međuvremenu napustio zemlju.

Jociću je suđenje za ovo delo počelo tek nakon što je, nakon odslužene kazne u Holandiji, izručen Srbiji 2006. godine. Pušten je da se brani sa slobode u zamenu za 300.000 evra kaucije, a ponovo uhapšen prošle godine, zbog sumnje da je naručio ubistvo hrvatskog novinskog magnata Ive Pukanića.

Jociću nije pomoglo što su bivši policajci iznenada promenili iskaz i prestali da ga terete, kao ni tvrdnja da se u vreme ubistva nalazio u Grčkoj. Sud je utvrdio da su pečati u Jocićevom pasošu falsifikovani, kao i knjiga gostiju u beogradskom hotelu „Interkontinental" u kojoj je neko pokušao da prepravi Jocićevo ime i broj lične karte. Sem toga, Jocićevu ulogu u ubistvu Marjanovića potvrdio je Zoran Đorđević, koga je optuženi pokušao da unajmi za neke druge poslove. On je, svedočeći putem video-linka, potvrdio da se sastajao sa Jocićem u „Interkontinentalu" neposredno posle ubistva i prisustvovao njegovim razgovorima sa Prodanovićem i Milosavljevićem.

Jocić je presudu, maksimalnu prema krivičnom zakonu koji je važio u vreme Marjanovićevog ubistva, dočekao sa kiselim osmehom na licu. Ukoliko bude osuđen i za Pukanićevo ubistvo, preti mu kazna od 40 godina.

Više o Sretenu Jociću čitajte u povezanim tekstovima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST