Idila: Portorož

Jat Airways i Turističko udruženje Portorož >

Novo poslovno prijateljstvo

Saradnja između srpskog avio-prevoznika i turističke privrede Portoroža započela je potpisivanjem ugovora o otvaranju redovne linije između dva grada, počev od 15. aprila. U Portorožu očekuju da će se poseta gostiju iz Srbije dogodine udvostručiti, a Jat najavljuje da će po istom modelu otvoriti i liniju za Ohrid

Na dan kada su građanima Srbije ukinute vize za zemlje Šengenskog sporazuma u Portorožu je svečano potpisan ugovor između Jat Airwaysa i Turističke organizacije Portoroža o uvođenju redovne linije Beograd–Portorož. Ugovor su potpisali zamenik direktora Jat Airwaysa Vladimir Ognjenović, i v.d. direktora Turističkog udruženja Portoroža Jadran Furlanič. Tog dana Portorož je, nakon više od deset godina, bio prekriven snegom, duvala je jaka bura, tako da je promotivni let skraćen na relaciju Beograd–Ljubljana i nazad, ali su srdačnost i toplo gostoprimstvo domaćina potvrdili da je stvoreno novo poslovno prijateljstvo. Svi predstavnici Slovenije čestitali su Srbiji na stečenoj slobodi putovanja bez viza po Evropi, a otpravnica poslova Ambasade Slovenije u Beogradu Jadranka Šturm-Kocjan podsetila je da je predlog o ukidanju viza potekao iz Slovenije. Župan opštine Pirana (kojoj pripada i Portorož) dr Tomaž Kantar rekao je da Jat i turističke organizacije ovog dela Istre neguju dobru saradnju, a predsednik Turističke organizacije Slovenije Dimitrije Pickin istakao je dugogodišnju prijateljsku povezanost dve zemlje.

POVRATNA KARTA 59 EVRA: "Dan ukidanja viza najbolje je provesti među prijateljima, a ovde ih imamo", rekao je Vladimir Ognjenović, i izrazio uverenje u veliki uspeh nove Jatove linije, ujedno najavljujući više od dva leta nedeljno. On je podsetio da je popunjenost aviona do Pule, linije koja je otvorena u junu prošle godine, bila 94 odsto i da su letovi ove godine duplirani. Za model ugovora koji je Jat sklopio sa Portorožom zainteresovan je i Ohrid, pa Ognjenović veruje da će ubrzo i sa ovim makedonskim gradom biti sklopljen aranžman.

Avioni Jat Airwaysa će od 15. aprila 2010. godine sletati na aerodrom u Portorožu dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom. Avionska karta u jednom pravcu koštaće 30 evra, a povratna 59 evra, plus takse. Za početak je dogovoreno da se avionska linija uspostavi na period od deset nedelja, a ukoliko se pokaže uspešnom i interes putnika bude veliki, postoji mogućnost da se saobraćaj obavlja do septembra, ili čak do kraja godine. Na ovoj liniji leteće avion tipa ATR-72. "Nova avionska linija nacionalnog avio-prevoznika omogućiće putnicima iz Srbije da brzo, sigurno i bezbedno, po povoljnoj ceni, stignu do jednog od najpopularnijih odredišta na jadranskoj obali", izjavio je Ognjenović.

LET DO TRI REGIJE: Inače, dogovor o uspostavljanju redovne avionske linije Beograd–Portorož postignut je u novembru ove godine između Jat Airwaysa i Aerodroma Portorož sa turističkom privredom opštine Piran, Slovenačkom turističkom agencijom i turističkom privredom hrvatske Istre. Po rečima direktora Turističkog udruženja Portoroža Jadrana Furlaniča, ovaj projekat koštaće oko 300.000 evra (opremanje Aerodroma Portorož, marketinške aktivnosti, garancije Jatu itd.) i udružiće tri regije. Pored Turističkog udruženja Portorož i Aerodroma Portorož, u projekat su uključeni i Istrabenz turizam, Bernardin Group, turistička agencija Kompas i ostala turistička privreda opštine Piran kao i Slovenačka turistička organizacija i turistička privreda hrvatske Istre. U Slovenačkoj turističkoj organizaciji ocenjuju da će poseta gostiju iz Srbije tokom jedne godine biti udvostručena, čime će dostići sedmo mesto po broju noćenja stranih gostiju u Sloveniji. Nadaju se i da će uvođenje Jatove redovne linije povezati i slovenačku Istru sa Hrvatskom i Italijom. Turistička privreda Umaga u novoj avio-liniji vidi izuzetnu priliku za povećanje prodaje svojih proizvoda, dok će turistička privreda Portoroža svojim gostima iz Srbije ponuditi i mogućnost besplatnog prevoza za šoping u trgovačkim centrima u obližnjoj Italiji. "Kada ponudi dodamo i golf teren u neposrednoj okolini Portoroža, naša destinacija može da postane pravi evropski centar, koji će biti iskorišćen 365 dana u godini. Želimo da sa tim projektom uspostavimo i druge mogućnosti za vezu sa aerodromima susednih država", izjavio je Jadran Furlanič. On je naglasio da je popunjenost hotela u Portorožu na nivou cele ove godine bila 65 odsto i da zahvaljujući visokom nivou wellnes i kongresnog turizma kod njih nema "mrtve sezone". Među brojnim hotelima najviše klase izdvaja se čuveni Kempinski Palace, renoviran stari hotel iz vremena Franje Josifa, koji je prvi u Sloveniji dobio pet plus zvezdica. Kompanija Marina Portorož nudi partnerima iz Srbije opremljene poslovne i apartmane za stanovanje a, kako reče direktor Marjan Božnik, cena iznajmljivanja za celu godinu je od 5000 do 20.000 evra. U blizini apartmana su teniski tereni na kojima se održava Slovenija open (WTA turnir), a do njih je lepo uređena marina. I stari grad Piran ima sjajnu ponudu hotela i restorana, marinu, ali i brojne crkve i istorijske spomenike i ustanove. U oba grada se gotovo cele godine održavaju razne priredbe, koncerti, takmičenja i drugo, tako da uz odmor nude programe vrhunske zabave, rekreacije i zdravstvenog turizma.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST