KRIZNO PRANJE NOVCA: Droga zaplenjena u Kanadi. foto: reuters

beč >

Prljav novac pročistio krizu

Novac vredan više milijardi dolara, čije poreklo vodi do tržišta droge, održavao je finansijski sistem na površini u globalnoj krizi, izjavo je Antonio Marija Kosta, šef kancelarije UN-ove kancelarije za sprečavanje trgovine narkoticima i kriminala za "Observer". Prema njegovim rečima, oko 325 milijardi dolara efektivnog novca "oprale" su finansijske institucije. Šef UN-ove kancelarije izjavio je da ima dokaze da je prihod od organizovanog kriminala bio "jedini investicioni kapital koji je doticao" u pojedine banke na rubu prošlogodišnje propasti, kao i da je većinu tog iznosa (216 od 325 milijardi dolara) apsorbovao finansijski sistem.

Izvesno je da će ova njegova priča pokrenuti pitanja o uticaju kriminala na ekonomski sistem u vremenima krize. Takođe, sigurno će pokrenuti istragu u bankarskom sektoru budući da svetski lideri, uključujući Baraka Obamu i Gordona Brauna, traže uvođenje novog regulatornog sistema u MMF.

Antonio Marija Kosta poručuje iz svoje kancelarije u Beču da se prvi put susreo sa dokazima o "pranju" nelegalnog novca i njegovom proticanju kroz redovne kanale finansijskog sistema pre 18 meseci, kada su mu na to skrenuli pažnju obaveštajne agencije i tužilaštvo. "U drugoj polovini 2008. godine, likvidnost bankarskog sistema bila je ogroman problem i dotok svežeg kapitala bilo je jedino rešenje", objašnjava Kosta. Dokazi su ukazivali na to da su organizovane kriminalne bande i njihov novac zapravo spasavali banke od sigurne propasti – međusobni bankarski zajmovi finansirani su novcem koji potiče sa tržište droge i iz drugih nelegalnih izvora. Postoje znaci da su se neke banke tako spasle, kaže Kosta ne navodeći koje su to zemlje ili banke primile novac od droge. Naime, njegova kancelarija zadužena je za identifikaciju problema, a ne za utvrđivanje krivice. Uostalom, novac je sada već deo legalnog sistema, opran i ne može mu se ući u trag.

"Sistem je u jednom trenutku prošle godine bio bukvalno paralisan zbog nemogućnosti banaka da pozajmljuju jedna od druge", kaže Kosta. Shodno tome, poboljšanje koje je nastalo u bankarskom sistemu posle ubrizgavanja svežeg novca, učinilo je da se ne gleda tako strogo na ilegalan novac.

Procenjeno je da je gangsterski novac u vrednosti 325 milijardi dolara uložen u bankarski sistem, što je u suprotnosti sa tradicionalnim načinima čuvanja novca – u kešu, sklonjen od očiju javnosti i vlasti van zemlje. Tragovi "prljavog" novca, za sada nevidljivog, vode do Britanije, Švajcarske, Italije i SAD. Bankari iz Britanije nisu hteli da se suoče sa dokazima za koje Kosta kaže da poseduje. Tačno je, kaže portparol Britanske asocijacije bankara, da je bilo velike nelikvidnosti sistema, ali tvrdi da je ta šupljina popunjena intervencijom centralne banke.

Radživ Sajal


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST