Kusturica i HRT >

Viski, Hag i video-trake

Reditelj Emir Kusturica uskratio je gostoprimstvo na Mokroj gori ekipi emisije "Nedjeljom u 2" i njenom autoru Aleksandru Stankoviću i prekinuo snimanje razgovora.

Razgovor Stankovića sa Kusturicom pred kamerama trajao je 22 minuta kada je režiser, iznerviran postavljenim pitanjima, ustao i rekao da je razgovor završen.

Razgovor je prekinut kada je Stanković pitao Kusturicu zašto je s pokojnim srpskim predsednikom Slobodanom Miloševićem pio viski dok su se u Bosni odvijali blokada Sarajeva i genocid. Kusturičin odgovor je glasio: "A zašto mi ne pričamo malo o hrvatskim legionarima koji su ubijali Srbe po Hrvatskoj?" Kako piše na portalu HRT-a, Stanković je na to uzvratio: "Ako tako mislite, zašto ste onda, svojedobno, opjevali Gotovinu, čovjeka koji je optužen za ratne zločine u Hagu?" Tu se još kaže da tekst te pesme glasi: "Tko ne voli Gotovinu uvalim mu osovinu!" Usledilo je i podsećanje da je Kusturica svojevremeno izjavio da je bilo dirljivo gledati kako Milošević u haškoj sudnici šalje poljupce supruzi Miri. Pitao ga je hoće li i u Izraelu, u kojem snima film, Izraelcima reći kako je bila dirljiva pažnja kojom je Hitler obasipao Evu Braun u Vučjoj jami. Kusturica je za internet portal RTS-a izjavio da je hrvatski novinar primljen na Mokru goru po Dušanovom zakoniku, gde je gost važniji od domaćina, da je od ponuđenih jela prihvatio kobasice i pasulj, ali da je odmah pokazao da nije došao sa dobrom namerom: "Kad je ušao u dnevnu sobu, uneo je dosta blata. A kada je počeo razgovor, iz njegovih očiju se videlo da ima zlu nameru."

Stanković je posle toga izjavio da je snimljeni materijal bio zaplenjen i da to predstavlja "klasično razbojništvo i čisti lopovluk", i da će HTV od Kusturice tražiti da vrati snimljeni materijal. Kusturica je odgovorio da je ekipa zaboravila kasete i da će joj one biti prosleđene. To se i desilo i HRT je u nedelju uveče u Dnevniku emitovao deo spornog intervjua.

U nedelju 8. novembra, u 14 časova, Stanković je u emisiji "Nedjeljom u 2" ugostio pisca Miljenka Jergovića. Većina pitanja upućenih Jergoviću odnosila se na aktuelna politička dešavanja u Hrvatskoj, ali je poslednji segment emisije posvećen incidentu sa Kusturicom, pa je Stanković upitao gosta za mišljenje o slučaju. "Ono što vam se dogodilo s Emirom Kusturicom je strašno i njemu se to događa posljednjih 20 godina. Trebamo se pitati odakle toliki interes za Kusturicu. Kod njega postoji paradoks filmskog umjetnika s jedne strane i krivi politički svjetonazor s druge. Kusturica se nikada neće posramiti zbog svojih djela što mu je i najveća osobna nesreća", rekao je Jergović, dok su se na video-bimu koji je deo scenografije u studiju smenjivale Kusturičine fotografije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST