Socijalna politika >

Penzijski rok bez promene

Međunarodni monetarni fond je odustao od zahteva za izjednačavanje starosne granice žena sa muškarcima prilikom ostvarivanja prava na penziju, izjavio je u utorak 27. oktobra ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Pravo na starosnu penziju u Srbiji muškarci stiču sa 65 godina starosti, a žene sa 60 godina, ako imaju najmanje 15 godina staža;

foto: m. milenković

Pravo na starosnu penziju, izuzetno stiču:

– u 2009. godini, muškarci sa 64 godine života, a žene sa 59 godina života i najmanje 18 godina penzijskog staža;

– u 2010. godini, muškarci sa 64 godine i 6 meseci života, a žene sa 59 godina i 6 meseci života i najmanje 17 godina penzijskog staža.

Direktor Nacionalne službe Srbije za zapošljavanje (NSZ) Vladimir Ilić ocenio je u izjavi za Betu da bi pomeranje starosne granice za odlazak žena u penziju onemogućilo zapošljavanje novih ljudi. Ilić je naveo da se na evidenciji NSZ-a nalazi 737.000 nezaposlenih, od čega je 55 odsto žena. Prema njegovim rečima, žene teže dolaze do posla i prosečno čekaju na posao četiri, a muškarci tri godine. "Osim toga, žene su preuzele veliki egzistencijalni teret u porodicama", rekao je Ilić.

Kako je rekao, uslovi rada za žene u Srbiji su nepovoljniji nego u razvijenim zemljama, gde se primenjuju viši standardi zaštite od profesionalnih oboljenja.

"U Srbiji žene pre obolevaju od različitih profesionalnih oboljenja, a troškovi lečenja nadmašuju zarade", rekao je Ilić i dodao da žene u Srbiji imaju do 20 odsto niže zarade od muškaraca za istu vrstu posla.

Ilić je naveo da je bitno i da se ne povećavaju porezi, to povećanje bi imalo inflatorno dejstvo, dovelo bi privredu u nezavidan položaj, a domaćinstvima bi trebalo više novca za porodični budžet.

Žene su se ovog puta "provukle", a još nekima bi se uskoro mogla osmehnuti sreća. Kako javlja internet portal Mondo, poslanici na stalnom radu koji najmanje deceniju provedu u klupama parlamenta mogli bi da steknu pravo na penziju. Ovim pitanjem trebalo bi da se bavi Zakon o skupštini, a zadatak da predloži rešenje dobio je baš penzioner Đura Perić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). "Koristio sam iskustva evropskih zemalja i našao sam neko srednje rešenje po kojem bi pravo na poslaničku penziju imali oni koji su u parlamentu proveli deset godina", objasnio je Perić.


 


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST