Ratni zločini >

Dvanaest godina za Iliju Jurišića

Gotovo dve godine pošto je podignuta optužnica protiv Ilije Jurišića za napad na kolonu JNA u Tuzli, stigla je presuda koju je odbrana nazvala skandaloznom. Ilija Jurišić osuđen je na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli, u maju 1992. godine. Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je Jurišića za krivično delo upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe tokom oružanog sukoba koji se dogodio 15. maja 1992. između pripadnika JNA i Teritorijalne odbrane i milicije SUP Tuzle.

Jurišić je kao visoki starešina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, a nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. mirno povlačila iz tog grada, piše u optužnici. Dodaje se da su na osnovu te naredbe snajperisti prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila, blokirali dalji prolaz kolone, a potom pucali i ubijali vojnike koji nisu bili organizovani za borbu niti u mogućnosti da pruže otpor.

U optužnici stoji da je u napadu na vojnu kolonu ubijen najmanje 51 vojnik, dok je najmanje 50 ranjeno.

Predsedavajuća sudskom veću Vinka Beraha-Nikićević rekla je da je na suđenju nesporno utvrđeno da su postojali sporazumi BiH i SRJ, kao i civilne i vojne vlasti Tuzle sa kasarnom JNA Husinska buna gde se kolona vojnika nalazila, o mirnom povlačenju vojnika JNA iz Tuzle 15. maja 1992.

Nikićevićeva je dodala da je Krizni štab Tuzle pripremao zaposedanje trase kojom je JNA trebalo da se povlači i usledio je napad koji se može okarakterisati kao "diverzantsko-prepadno dejstvo sa elementima klasične zasede". "Napad je perfidno pripremljen jer su vojnici koji su se povlačili i njihov komandant Mile Dubajić dovedeni u zabludu", kazala je Beraha Nikićević dodajući da je po oceni suda, Jurišić znao za pripreme napada, kao i da je trebalo da odbije da prenese naredbu za napad koji je izdao njegov pretpostavljeni Meša Bajrić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST