<< VESTI | | 06.07.2009 01:20

 

Federer: Igra se nastavlja

Na nesreću zlonamernih, Rodžer Federer na kraju finala Vimbldona nije plakao. Plakao je njegov protivnik, Amerikanac Endi Rodik koji, već treći put za malo osvaja ovaj turnir – bio je finalista i 2004. i 2005. godine.

Federer (27) se, kako su preneli svi svetski mediji kao vest dana – ponovo upisao u istoriju. Pobedom na Vimbldonu osvojio je 15. grend slem titulu, jednu više od Pita Samprasa, koji je doputovao iz Australije u Britaniju kako bi iz kraljevske lože odgledao meč i čestitao Federeru. Sampras je na kraju dobio izvinjenje Rodika zato što nije sprečio Federera u osvajanju rekorda. Rodik je Samprasu s terena, pošto je primio utešni tanjir, poručio da je dao sve od sebe da ga zadrži.

Dvadesetšestogodišnji Rodik je, teniski stručnjaci u glas ponavljaju, na Vimbldonu igrao najbolji tenis u životu: polufinalni meč protiv britanskog heroja Endija Mareja već je po njima bio Rodikov vrhunac, a ovakav scenario meča s Federerom tek niko nije mogao da predvidi.

Finalni meč između Federera i Rodika bio je jedinstven po još nečemu – igrao se u pet setova, a u poslednjem je bilo čak 30 gemova – okončan je rezultatom 5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14, nakon četiri sata i 18 munuta igre. Možda Federer za sve to vreme čak i pored 107 vinera i 50 asova nije pokazao veliku nadmoć ali je na kraju dokazao da je u boljoj fizičkoj kondiciji i psihički stabilniji. A imao je i malo više sreće.

Federera ponovo čeka blaženi period. Na njegovoj listi štiklirani su Rolan Garos, Vimbldon (šest puta), Ju-es open (pet puta) i Australian open (tri puta). Sad se vraća na prvo mesto ATP liste koje mu je (odsutni zbog povrede) Španac Rafael Nadal oduzeo prošlog leta i očekuje prvo dete za koje ga pitaju baš u svakoj prilici.

Ako se neko pitao da li je možda baš sad pravi trenutak da se oprosti od tenisa, odgovor je negativan: Federer sa osmehom ponavlja da se igra nastavlja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST