<< VESTI | | 04.07.2009 20:40


 

Šengen i Kosovo

Predlog vizne liberalizacije važi za građane s prebivalištem na teritoriji Republike Srbije, ali ne i za građane s prebivalištem na teritoriji Kosova pod Rezolucijom 1244, piše u fusnoti u nacrtu predloga amandmana na Pravilnik 539/2001 za stavljanje Srbije na pozitivnu šengensku listu u koji je novosadski "Dnevnik" imao uvid. Razlozi za takvu odluku su bezbednosno-tehnički, a oni se odnose na činjenicu da vlasti u Beogradu ne kontrolišu teritoriju Kosova, pa samim tim ne mogu da obezbede sigurnost izdavanja dokumenata, piše list taj pozivajući se na neimenovanog sagovornika.

Šefovi diplomatije EU su 15. juna u Luksemburgu dali odobrenje za ukidanje viza do kraja godine za zemlje zapadnog Balkana koje ispune nužne uslove. Po tadašnjoj izjavi potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića tom formulacijom su obuhvaćene Srbija, Crna Gora i Makedonija. Neki drugi izvori su tvrdili liberalizacija neće obuhvatiti BiH i Albaniju.

Oli Ren je nagovestio da će o vizama za građane s prebivalištem na Kosovu biti odlučivano u kontekstu studije o izvodljivosti, kao delu izveštaja o mogućem proširenju EU, koji će biti sačinjen kasnije ove godine.

Ako Evropska komisija da preporuku u toku jula, na jesen bi to mogao odobriti Savet ministara. Nagoveštavano je da bi pozitivna odluka mogla da stupi na snagu početkom 2010. godine. Do kraja godine Srbija mora da sprovede u potpunosti sve preostale tehničke i druge uslove iz tzv. mape puta za viznu liberalizaciju.

S obzirom na to da su srpske policijske uprave izmeštene s Kosova Evropska komisija se prethodnih meseci interesovala kako u Srbiji funkcioniše procedura izdavanja pasoša građanima s Kosova. Dražen Maravić, šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, izjavio je za RTS 21. juna da nema govora o tome da će se samo za Albance sa Kosova i Metohije pooštriti kriterijumi pri izdavanju pasoša, da ne može biti diskriminacije na osnovu porekla, nacionalne pripadnosti, ni po bilo kojoj drugoj osnovi, da bezbednosnih provera mora da bude, a da će pasoš dobiti svako ko po zakonu ima pravo na njega. Prema jednoj izjavi ministra policije Dačića, izdavanje pasoša za stanovnike s Kosova u Srbiji će biti centralizovano, to jest, ti pasoši ne bi bili izdavani u svakoj policijskoj stanici, kakva je praksa za ostale građane Srbije. Prema medijskim izveštajima, od 1999. godine do oktobra prošle godine, u gradovima Srbije, izdato je oko 220.000 srpskih putnih isprava stanovnicima koji žive na Kosovu, a do aprila biometrijske pasoše Srbije dobilo je oko 1200 kosovskih Albanaca.

Prema nekim saznanjima, bilo je ideja da ti pasoši budu obeleženi nekim karakterističnim slovom radi efikasnije kontrole, ali su odbačene zbog protivljenja Nemačke, koja se, zbog trauma svoje prošlosti, protivi svakom posebnom obeležavanju ličnih isprava.

Ako je vest novosadskog "Dnevnika" tačna, ona bi mogla da pogodi kosovske Srbe. Pretpostavka izneta u komentaru uz tu vest da će se oni verovatno snaći, to jest da će dobiti pasoše pomoću fiktivnih adresa u Srbiji, ne zvuči verodostojno, jer takva praksa bi veoma brzo potkopala pouzdanost evidencije građana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST