<< VESTI | | 08.06.2009 11:35

 

Evropski izbori: Desnica profitira na krizi

Partije desnog centra ostvarile mnogo veći uspeh od levičarskih stranaka na izborima za 736 poslanika Evropskog parlamenta, koji su od 5. do 7. juna održani u svih 27 zemalja članica EU

Vladajuće konzervativne stranke su, prema preliminarnom ishodu izbora, pobedile na izborima u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji. U Francuskoj, Sarkozi je nadjačao podeljene socijaliste, u Nemačkoj Angela Merkel je jača od svojih koalicionih rivala, u Italiji Berluskoni je jači od socijalističke opozicije. Ultradesničarska desničarska partija kontroverznog poslanika Gerta Vildersa, PVV, osvojila 4 poslanička mesta od ukupno 25 koja u Evropskom parlamentu pripadaju Holandiji. Pored Holandije, krajnja desnica je zabeležila uspeh i u Mađarskoj U Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, Grčkoj i Letoniji vladajuće stranke ostvarile su loš rezultat, što je, kako procenjuje BBC odraz nezadovoljstva birača načinom na koji su se njihove vlade suočile sa svetskom ekonomskom krizom. Britanski laburisti su doživeli ozbiljan poraz, španski socijalisti su malo slabiji od tamošnjih narodnjaka. Nezadovoljni građani se okreću i desnim strankama. Partije levog centra izgubile su četvrtinu dosadašnjih mesta. Zeleni su ojačali, Nezadovoljstvo birača se vidi i u izlaznosti birača od 43 odsto najmanjoj do sada. Koalicija desnog centra EPP, sa 288 poslanika, je, inače, i u prethodnom mandatu dominrala u EP, a koalicija levog centra PES je imala 216, dok je liberalni ALDE imao 100 poslanika.

Piratska partija u Evropskom parlamentu

Na švedskim izborima za Evropski parlament, Piratska partija je prema dosadašnjim podacima osvojila dva mesta u parlamentu. Ona je osvojila 7,1 odsto glasova u Švedskoj koja u Evropski parlament daje 18 poslanika.

Piratska partija osnovana je pre tri godine, a treća je u Švedskoj po broju članova. Zalaže se za reformu zakona o zaštiti intelektualne svojine (slobodno preuzimanje materijala sa interneta) i slobodu govora, a podržava jačanje prava na privatnost i transparentnost administracije. Nakon suđenja vlasnicima sajta The Pirate Bay za koje mnogi smatraju da je bilo sramno, partija je znatno ojačala – utrostručila je broj članova kojih sada ima gotovo 50.000.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST