<< VESTI | | 06.06.2009 16:41


 

Kuznjecova pobednica Rolan Garosa

 

Pobednica ovogodišnjeg Rolan Garosa u ženskoj konkurenciji je Svetlana Kuznjecova. Ona je u trećem „sveruskom finalu" na Rolan Garosu (prethodni put bio je 2004. godine), pobedila prvu igračicu na WTA listi Dinaru Safinu rezultatom 6:4, 6:2.

„Prošlo je mnogo godina od kada sam osvojila gren slem i bilo je lepo ponoviti to" rekla je Kuznjecova nakon meča. „Bilo je očigledno da je danas Safina bila previše napeta", dodala je Kuznjecova, nakon što je posle samo 74 minuta igre osvojila 11. titulu u svojoj karijeri.

Ona se izvinila Safini što je pobedila i dodala da je sigurna da će njena protivnica osvojiti Rolan Garos neke od narednih godina.

"Ovo je slična situacija kao i prošle godine", rekla je na dodeli nagrada Safina, koja je 2008. u finalu Rolan Garosa izgubila od Ane Ivanović. "Svetlana, zaista si zaszlužila da pobediš. Hvala svima koji su me podržavali tokom celog turnira, nadam se da ću sledeće godine ponovo imati priliku da osvojim trofej", dodala je Safina.

Dve ruskinje bile su favoritkinje turnira još pre njegovog početka. Kuznjecova je iskoristila slabosti svoje protivnice Safine koja nije izdržala pritisak i napravila brojne greške.

Kuznjecova je rekla da će joj ovaj dan ostati u sećanju i zbog činjenice da je upoznala legendarnu nemačku teniserku Štefi Graf, koja je pre meča došla u njenu svlačionicu.

Safina je prethodno dobila 16 mečeva za redom. Od kada je u aprilu stigla na prvo mesto WTA liste Safina je dobila 20 mečeva na šljaci, i samo jedan je izgubila – od Kuznjecove, u finalu turnira u Štutgartu. Inače, pre ovog finala, jedna protiv druge igrale su 13 puta, i Safina je pobedila u osam mečeva.

Dinara Safina, prva teniserka sveta (koja je na to mesto došla bez ijedne gren slem titule) pred meč se požalila da je pod većim pritiskom jer „zna da ima šanse da pobedi i to želi". Kuznjecova, sedma na WTA listi, pobednik US Opena 2004. godine, bila je dosta skromnija: „Ona (Safina) je favorit. Ona je broj jedan. Igrala je neverovatnu sezonu i pobedila me je poslednji put".

Dinara Safina, koja je prvi nosilac na turniru, u polufinalu je savladala Slovakinju Dominiku Cibulkovu sa 6:3, 6:3, dok se Svetlana Kuznjecova plasirala u finale Otvorenog prvenstva Francuske pošto je u polufinalnom meču savladala Australijanku Samantu Stosur rezultatom 6:4, 6:7 (5:7), 6:3.

Ženski turnir na terenima Rolan Garosa igra se za ukupan nagradni fond od 7,24 miliona evra.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST