<< VESTI | | 29.05.2009 00:00


 

Crna Reka – Istraga o finansijama

 

Ministar policije Ivica Dačić najavio je istragu o finansijama Duhovno - rehabilitacionog centra

Ministar policije Ivica Dačić najavio je istragu o finansijama Rehabilitacionog centra Crna Reka u kom je „lečenje“ narkomana naplaćivano između 150 i 400 evra mesečno. Dačić je rekao da policija već tri godine ukazuje na dešavanja u tom centru – policijska uprava u Novom Pazaru se već obraćala tužilaštvu, ali tužilaštvo nije pronašlo nikakav osnov za pokretanje istrage. "Policija neće poštedeti nikoga u ovom slučaju bez obzira da li on nosi svešteničku odoru ili lekarski mantil", dodao je Dačić.

Inače, zbog nasilja u Crnoj Reci protojerej Branislav Peranović je 2006. već bio osuđen uslovno na godinu dana. Sada su protiv njega, kao i protiv Nemanje Radosavljevića, zvanog Keba (batinaša sa prvog snimka) podnete krivične prijave kojima se terete za zlostavljanje, mučenje i nasilničko ponašanje. Krivična prijava podneta je na osnovu dva video snimaka koji su objavljeni na sajtu „Vremena“ i na televiziji B92. Na njima se vidi kako Radosavljević i Peranović ašovom udaraju štićenike centra u Crnoj Reci.

 

Novi upravnik Crne Reke

Nadležni vladika Artemije razrešio je upravnika centra protojereja Branislava Peranovića. Prema saopštenju vladike Artemija protiv Peranovića će biti pokrenut crkveno-sudski postupak zbog primene nedopustivih metoda kažnjavanja nad štićenicima centra. «Ukoliko bi se i ubuduće, pored naše opomene, primenjivala sila i fizičko kažnjavanje štićenika, bićemo prinuđeni da zabranimo rad ovoga kampa», izjavio je vladika Artemije. «Donoseći ovakvu odluku, rukovodili smo se osećanjima i potrebom mnogih roditelja koji su nam upućivali molbe i pismeno i telefonom da centar ne zatvaramo, jer im je to jedina nada da će njihova deca sa puta propasti biti vraćena na put normalnog života».

»Obraćamo se i nadležnim državnim organima, kod kojih je centar i registrovan, da nastave istragu povodom nemilih zbivanja u Centru i da protiv krivaca primene odgovarajuće zakonske mere», kaže se u saopštenju vladike Artemija koji tvrdi da je «o nedopustivim i neprimerenim metodima, batinama i povređivanjima štićenika koji su korišćeni u rehabilitacionom centru Crna Reka i koji su delovali šokantno i uznemirujuće i na nas kao i na širu javnost» saznao ovih dana iz štampanih i elektronskih medija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST