Tek poneki glas

"Poslanicima ima ko da piše"; VREME 957

Zahvaljujem se uredništvu što je pored mog teksta objavilo i pismo koje sam pokušao da pošaljem poslanicima. Ali, ozbiljno sam uvređen fotografijom koja je objavljena uz tekst. Naime, ako se objavljeni predlog amandmana na Zakon o bezbednosti u saobraćaju na javnim putevima zalaže da se na motociklima mogu prevoziti i nešto mlađa deca od 12 godina, krajnje je neprimereno to ilustrovati fotografijom na kojoj se na "vespi" prevoze tri osobe, od toga dete koje je u "sendviču" između roditelja izgleda da nema ni pet godina, a noge mu vise u vazduhu, svi bez kaciga, detence je valjda "zaštićeno" kapuljačom trenerke!?... Sve što ne treba, a i zabranjeno je zakonom u svakoj zemlji. Da li zbog ovakvog primera Zakon hoće motoristima sa dobrom kulturom bezbednosti da zabrani da na dvotočkašima prevoze svoju decu? Primerenija bi bila fotografija propisnog načina prevoza dece na motociklu.

Inače, nakon pisanja, a pre objavljivanja teksta, pisao mi je MUP. Hvala. U nepotpisanom pismu me obaveštavaju "da je zakonski tekst ovo Ministarstvo dostavilo Vladi Srbije koja je navedeni tekst usvojila i uputila u skupštinsku proceduru, tako da više nije u mogućnosti da menja predložena zakonska rešenja" i upućuju me na poslanike. Izgleda da mogu da predlože ceo zakon, ali ne mogu da predlože nijedan amandman.

Na sam dan objavljivanja teksta pisao mi je i Generalni sekretarijat predsednika Republike, zahvaljujem. I-mejl je poslao savetnik za predstavke g. Jordan Živanović, a formalni odgovor u prilogu je potpisan od strane v.d. generalnog sekretara mr Vladimira Cvijana. Elem, prema Ustavu predsednik nema "pravo predlaganja amandmana na zakone". Daklem, može da pokreće inicijativu za promenu Ustava, ali inicijativa za amandman – ništa? (A možda kao predsednik najveće stranke?) Usput me obaveštavaju da amandmane, između ostalih, mogu da podnose "Vlada, odnosno drugi predlagači zakona", pa mi nije jasno kako to onda ne može da uradi MUP, kao "pisac" zakona, i deo Vlade koja zakon predlaže. A može i "najmanje 30.000 birača", dok će za registrovanje stranke budući zakon znatno da pooštri kriterijum – na minimum između 5000 i 10.000 potpisa (do sada je bilo potrebno svega 100 potpisa).

Narodni poslanici i poslaničke grupe, naravno, ne pišu – valjda zato što za njih nije sporno da su vlasni da predlažu amandmane.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST