Pravi haker

"Na krivoga beda"; VREME 954

Jako me je iznenadio i razočarao tekst vašeg novinara o novom zakonu o saobraćaju koji treba uskoro da bude usvojen.

Stiče se utisak da vas najviše boli što država i dalje ima nameru da brine o bezbednosti vozača "namećući" im da se u kolima vezuju pojasom i nose kacigu na motociklu.

Neverovatno je da se u vašim novinama uopšte postavlja pitanje da li je vezivanje pojasa stvar ličnog opredeljenja ili elementarne bezbednosti. I naravno da nije tačno da je vezivanje samo lična stvar, kao da se radi o biranju boje košulje. Zanemarimo li činjenicu da potencijalnom nevezivaču pojasa nije stalo do sopstvenog života, da li ga barem brine kako će se njegova porodica osećati u slučaju njegovog invaliditeta ili ne daj bože smrti? A da li vaš novinar zna da u slučaju smrtnog ishoda saobraćajne nesreće, onaj koji je nesreću izazvao praktično automatski ide na robiju. To da se smrt mogla izbeći da je žrtva bila vezana, nikoga neće zanimati. Znači, potencijalni nevezivač pojasa igra se ne samo sa svojom nego sa sudbinama mnogih ljudi iz svoje posredne i neposredne okoline.

Nekorišćenje sigurnosnog pojasa bilo bi jednako prelaženju ulice bez gledanja levo i desno. Da li vaš novinar tako prelazi ulicu?

Takođe, vaš novinar izgleda nema pojma da je vazdušni jastuk koji pominje u tekstu jedino efikasan, odnosno aktivira se samo ako se koristi u kombinaciji sa sigurnosnim pojasom.

Ne bi me čudilo da je vaš novinar jedan od onih vozača koji, da bi isključili zvučno upozorenje da im pojas nije vezan, prikopčaju pojas iza sedišta. Kao, zafrknuli su mašinu. Pravi hakeri, nema šta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST