Vreme
VREME 944, 5. februar 2009. / KULTURA

Scena

Grafike i ilustracije

Image

U ponedeljak 9. februara, u Galeriji "Grafički kolektiv", otvara se izložba "Miloš Ćirić – grafike", a u četvrtak 12. februara, u Muzeju primenjene umetnosti, izložba "Ida Ćirić – ilustracije". Miloš i Ida Ćirić su bili supružnici i svako za sebe ostavio je traga u našoj umetnosti. Obe izložbe su posthumne i, smelo bi se reći, retrospektivne. Vremenska podudarnost njihovog održavanja je slučajna.

Povod izložbe Miloša Ćirića je šezdesetogodišnjica "Grafičkog kolektiva", autora znaka ove Galerije, odnosno njena namera da jubilej obeleži prikazivanjem stvaralaštva svojih članova. Za ovu priliku izabrana je umetnička Ćirićeva grafika (bavio se podjednako i paralelno i primenjenom). Izdvajaju se njegove unikatne knjige grafika nastale u drvorezu i linorezu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka: Spomenici, Imena, Kornjače, Rodoslov, Vojnici... inspirisane poezijom Desanke Maksimović, Vladimira Nazora, Branka Ćopića, Duška Radovića i drugih autora.

Povod izložbe Ide Ćirić je podsećanje na njene grafike i ilustracije nedovoljno poznate i istaknute s obzirom na njihov kvalitet. Obe izložbe su posthumne i, smelo bi se reći, retrospektivne. Istoričarka umetnosti Vesna Lakićević-Pavićević u katalogu izložbe ističe njene ilustracije za decu kao "primer kreativnog ilustratora" čiji je "stil oslobođen poslušništva bilo koje vrste, prevashodno diktata teksta pisca, urednika ili političke partije". Zanimljivost, pa i posebnost izložbe Ide Ćirić jesu radovi ostalih članova njene porodice, porodice sadašnjih i verovatno budućih primenjenih umetnika, Miloša, Rastka, Vukana, Vesne, Ive, Manje i Mine. Tako zajedno, pričaju mnoge neočekivane priče.