Tenis – prvi ATP turnir u Beogradu >

Dobra i druge vesti

Đokovići otkupili licencu od holandskog Amersforta. Budući beogradski turnir spada u red onih sa najmanjim nagradnim fondom, ali svaki početak je težak

SIGURAN NA SVAKI NAČIN: Novak Đoković

Svi domaći mediji su prošle nedelje objavili vest da su Beograd i Srbija konačno dobili jedan ATP turnir u kalendaru za 2009. godinu, a neki strani mediji su to formulisali malo drugačije, tj. da je familija Đoković kupila teniski turnir. O tome da će kompanija Femili sport (Femili sport,vlasništvo porodice Đoković, direktor Srđan, Novakov otac) otkupiti licencu za ATP turnir od organizatora turnira u Amersfortu (Holandija) naveliko se priča već neko vreme. Novo je to što su za vreme Masters kupa u Šangaju čelnici ATP-a jednoglasno odobrili ovo "preseljenje" turnira, a sve uz prisustvo (beo)gradskog sekretara za sport Igora Miklje. Malo zbunjuje to što u trenutku pisanja ovog teksta na zvaničnom sajtu ATP-a u kalendaru za 2009. pod datumom 4. maja još stoji grad Amersfort tamo gde bismo mi želeli da piše Beograd – ostalo je možda da se reše još neki tehnički detalji, i sve bi trebalo da se zna do kraja godine.

Ako sve ispadne kako je najavljeno bila bi to velika stvar za Beograd i još veća za razvoj tenisa u Srbiji. Grad bi obogatio turističku ponudu jednim redovnim godišnjim sportskim događajem svetskog nivoa, a dobio bi i odličnu priliku da se predstavi u svetu kao dobar organizator i domaćin.

Što se samog tenisa tiče, izuzetnu vrednost predstavlja mogućnost organizatora da po sopstvenom nahođenju podeli nekoliko poziva za učešće na turniru slabije rangiranim igračima – običaj je da to budu mladi domaći igrači, a naši mladi igrači su od vajkada kuburili sa izlaskom na ATP scenu. Može biti, na primer, da ćemo na ovom turniru imati priliku da vidimo i mlađu braću Novaka Đokovića, Marka i Đorđa, kako prvi put učestvuju na takmičenju ove kategorije.

TRGOVINA S HOLANĐANIMA: Kakav je to turnir koji preuzimaju Đokovići i Beograd? Preuzimanje baš ovog turnira vrlo je logično. Naime, organizatori Otvorenog teniskog prvenstva Holandije u Amersfortu našli su se u finansijskim teškoćama zbog povlačenja glavnog sponzora, a za ulazak u kalendar ATP-a najbolje je odabrati relativno mali turnir jer otkup licence manje košta, a manji je i nagradni fond za učesnike. Kao bonus dođe činjenica da je baš ovakva vrsta turnira idealna za domaće mlade igrače da debituju na ATP-u.

U ATP kalendaru za 2009. godinu predviđeno je ukupno 65 turnira: četiri grend slema, jedno ATP finale (do ove godine se to zvalo Masters kup), devet turnira Masters 1000 (eks Master serija), 11 turnira kategorije 500 (nekada Zlatna internacionalna serija) i 40 ATP turnira klase u koju spada i naš budući turnir.

Istina je da čak i u okviru ove grupe budući beogradski turnir spada u red onih sa najmanjim nagradnim fondom. Ove godine u Amersfortu se igralo u julu, ukupan nagradni fond iznosio je 326.000 evra, pobednik u singlu je bio Španac Alber Montanes (trenutno 46. igrač na svetu), koji je pobedom zaradio 54.250 evra i 175 ATP poena, u žrebu singla je bilo 28 igrača od dozvoljenih 32, igra se i dubl u kome je učestvovalo 16 parova. Novak Đoković je pobedio na ovom turniru 2006, u vreme kada je strelovito napredovao na ATP listi.

Za ovaj turnir sledeće godine određen je termin od 4. do 10. maja, između dva Masters 1000 turnira (Rim i Madrid), a u istom terminu će se igrati još dva turnira slične kategorije, u Estorilu i Minhenu. Očekuje se da ukupan nagradni fond u Beogradu bude između 326.000 i 370.000 evra (2008. su nagradni fondovi u Estorilu i Minhenu bili po 370.000), učestvovaće 32 igrača u singlu i verovatno 16 muških parova. Jasno je da datum odigravanja nije idealan, ATP kalendar je pretrpan, konkurencija je jaka, pa zbog toga, kao i zbog ranga turnira, ne treba očekivati učešće najboljih svetskih igrača, bar ne u prvih nekoliko godina. Realno je očekivati da će Đokovići, s obzirom na velike ambicije i još veći ugled u teniskom svetu, učiniti napor da vremenom privuku sve bogatije sponzore, povećaju nagradni fond i počnu da dovode sve jače igrače.

GDE ĆE SE IGRATI: Plan je da se prve godine (2009) beogradski ATP turnir igra na Dorćolu, na terenima Teniskog kluba "Milan Gale Muškatirović" u sastavu istoimenog sportskog centra (poznatijeg po starom nazivu "25. maj"), da bi se od 2010. godine preselio na Tenisku akademiju Đoković, koja bi do tada trebalo da bude izgrađena na Novom Beogradu.

Pomenuti sportski centar je trebalo da bude temeljno renoviran (početak radova je bio najavljen za jul ove godine) za takmičenja u tenisu i plivanju u okviru Univerzijade 2009, ali od toga se definitivno odustalo u oktobru kada je budžet ovog svetskog studentskog takmičenja sveden na četvrtinu od prvobitno predviđenog – plivanje je izmešteno iz Beograda, dok teniski turnir Univerzijade čeka da se vidi šta će novi ATP turnir uraditi sa rekonstrukcijom terena na Dorćolu.

Trenutno stanje u Teniskom klubu "Gale Muškatirović" nikako nije povoljno za organizaciju ATP turnira. Istina, klub ima osam šljakastih i dva betonska terena, ali su oni, pored toga što nisu u idealnom stanju, gusto zbijeni i bez ikakvih tribina (mala tribina od klupa na jednom terenu je van upotrebe već godinama, a inače je bila premalog kapaciteta, ne više od 200-300 mesta). Od pratećih objekata klub ima samo montažnu zgradu (baraku) u okviru koje se nalaze dve svlačionice sa po jednim "kupatilom" (po tri tuša, kad svi rade) i po jednim toaletom, malu kafeteriju uz koju je još jedan toalet, kancelariju kluba i malu prodavnicu teniske opreme. O parkingu, bezbednosti učesnika i publike, mogućnosti za TV prenose, blagajnama za prodaju karata itd. ne može se ni govoriti. Ni glavna zgrada Sportskog centra nije u dobrom stanju te se ni ona, ovakva kakva je, ne može iskoristiti. Za jedno sportsko takmičenje kalibra ATP turnira trenutno ni blizu nema uslova, počinje zima i za neophodne obimne radove ostaće malo vremena na proleće. Rezervu verovatno predstavlja Beogradska arena, koja bi mogla da posluži za prvu godinu, možda uz pomoć hale "Pionir" zbog velikog broja mečeva u prvim kolima turnira.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST