Održivi razvoj >

Protiv svetske zavere

Klimatski karavan

Nedavno, na jednom domaćem blogu, u žestokoj raspravi o deset stavova koji opisuju neka opšta mesta savremene civilizacije, učesnici sasvim uobičajeno nisu uspevali da se slože gotovo ni o jednoj tezi, bila ona o demokratiji ili fašizmu, ali je zanimljivo da su svi na tom mestu videli kao ispravnu tvrdnju kako "nije dokazano da je globalno zagrevanje uzrokovano ljudskim ponašanjem".

Takva jedna debata, zapravo ništa značajnija za istoriju od obične rasprave grupe poznanika na nekoj sedeljci, ne bi uopšte bila medijski zanimljiva da ova teza o klimatskim promenama nije prihvaćena kao nešto što se sasvim podrazumeva i bez ikakve potrebe da se uopšte proverava, mada je potpuno netačna. Samo prema poslednjem, u medijima vrlo prisutnom Četvrtom izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama, navodi se obilje argumenata i zaključak da je čovek emisijom ugljen-dioksida podstakao globalno zgrevanje.

Kako god, ovaj primer sa bloga zapravo otvara pitanje koliko su građani Srbije uopšte upoznati sa klimatskim promenama. Mada će one već tokom ove decenije uticati na svakodnevicu i bitno izmeniti stil života, to se retko objašnjava građanima, verovatno zbog viđenja da je Srbija suočena sa previše ozbiljnim problemima u današnjici da bi se bavila budućnošću. No, dolazak globalnih ekoloških organizacija u Beograd počinje da menja tu sliku.

Tako je prošle subote Dunavsko-Karpatski program Globalne organizacije za zaštitu prirode, koja je poznatija po svom akronimu WWF, pokrenula kampanju "Globalno zagrevanje je i lokalni program". Zajedno sa Mladim istraživačima Srbije, WWF je pokrenuo Karavan klimatskih promena u tri grada: Beogradu, Subotici i Novom Sadu.

Karavan je u Beogradu, posle govora ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, krenuo sa Trga Nikole Pašića uz šaren ekološki program, bicikl koji proizvodi električnu energiju, ledenu figuru polarnog medveda, razne informativne materijale i prisustvo kostimiranih pandi koje su simbol WWF-a. Organizatori su želeli da objasne građanima kako "svako od nas može da doprinese štednji energetskih resursa". Ukupna emisija ugljen-dioksida (CO2) i drugih materija koje se oslobađaju sagorevanjem fosilnih goriva, može se smanjiti štednjom energije ili prelaskom na obnovljive izvore.

"Situacija je veoma ozbiljna i ukoliko ne dođe do promene stava ljudi prema globalnom zagrevanju i do promene ponašanja i Srbiju očekuju veoma drastična dešavanja na polju klimatskih promena", kažu za "Vreme" u organizaciji WWF-a, gde dodaju da će upravo kroz Karavan klimatskih promena "informisati javnost o klimatskim promenama u Srbiji, ali i na celoj planeti, i uticati na podizanje svesti javnosti o potrebi štednje električne energije i upotrebi ekološki prihvatljivijih rešenja".


 

Šta ja mogu da uradim?

Šta ja mogu da uradim?

1. Koristite sijalice koje štede struju

2. Isključujte uređaje i ne ostavljajte ih u režimu "na čekanju"

3. Kupujte energetski štedljive uređaje

4. Ugradite toplotnu izolaciju u stan ili kuću

5. Perite veš na nižim temperaturama

6. Ne rasipajte vodu i češće birajte tuširanje umesto kupke

7. Poklopite šerpe pri kuvanju hrane

8. Ne stavljajte vrelu hranu u frižider

9. Pešačite, vozite bicikl ili koristite javni prevoz

10. Na posao se nemojte voziti sami u automobilu

*Napravljeno prema savetima iz kampanje "Globalno zagrevanje je lokalni problem", Dunavsko-Karpatski program WWF


Ubrzani resor: Ko koga ugrožava?

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja namerava da stvori "uslove za ubrzani razvoj Srbije". To je prošlog četvrtka u Sava centru u Beogradu najavio ministar Oliver Dulić na konferenciji "Partnerstvom do kvalitetnog razvoja", dodajući da će se "voditi računa o tome da današnji razvoj ne ugrozi šanse da budemo zdrava i prosperitetna sredina za dvadeset, pedeset i sto godina". Konferencija ministarstva je okupila veliki broj učesnika, strane zvanice i predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića, a Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, inače nastalo spajanjem dva različita, ali vrlo životna sektora, predstavilo je na konferenciji plan rada i razne svoje projekte. Mada u medijima uglavnom viđen samo kao ministar prostornog planiranja, Dulić je ovom prilikom objasnio da je tim objedinjavanjem u jedan resor "Srbija dobila razvojno fokusirano Ministarstvo". Time je odbacio sumnje da je ministarstvo spojeno kako zapravo ekološka pitanja ne bi ugrožavala razvoj. Njih, istina, donekle potvrđuje za sada blaga reakcija nadležnih i skrivanje iza opštih priča kakva su se videla tokom poslednjih trovanja u Pančevu (gde je čak došlo dotle da je gradonačelnica i predsednica gradskog veća Vesna Martinović bez posledica ukinula sirene u slučaju hemijskog udesa). No, možda je ipak moguće da će se mnogo više raditi na životnoj sredini kad se pokrenu planovi najavljeni na ovoj konferenciji.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST