Održivi razvoj >

Ceger za belo zagađenje

Nije svejedno šta ostavljate iza sebe. Kad bacite opušak u travu izazvali ste zagađenje – filter od cigarete se neće razložiti i nestati ni posle punih godinu dana, a možda ni za pet godina. Ako negde u prirodi bacite ogrizak jabuke, on će se razložiti posle dve nedelje, a kora banane i pomorandže posle jednog do tri meseca. Bačeni papir će se u prirodi razložiti posle nekoliko dana, ali taj proces može da potraje i do pola godine, kao u slučaju papirnih čaša.

Međutim, najgoru stvar koju možete da uradite svojoj životnoj sredini jeste da gde god stignete ostavljate i bacate plastiku ili najlon. Da bi se uopšte razložila obična plastična kesa, kakve se na kilograme izdaju u našim prodavnicama, potrebno je da prođe čak od 10 do 20 godina. Kese se u proseku koriste 12 minuta, nakon čega se bacaju. Svuda oko puteva i naselja u Srbiji se tako, uz drugi otpad mogu videti plastične kese.

Najveći problem su izuzetno tanke plastične kese. Njih nosi vetar i podiže na stabla, tako da su čak i po parkovima krošnje okićene plastikom. Ove kese stižu u otvorenu prirodu, plutaju po rekama i nošene maticom odlaze u more. Odbačene plastične kese se ponekad nazivaju i "belo zagađenje", a jedan od problema je što ovaj teško razgradivi otpad zagađuje i poljoprivredne površine, tako da nanosi i direktne ekonomske gubitke.

Trenutno u Srbiji ne postoji zakon koji reguliše proizvodnju i distribuciju plastičnih kesa. Veliki trgovinski lanci kupcima daju samo plastične kese i procenjuje se da svaki stanovnik Srbije iskoristi 150 plastičnih kesa tokom jedne godine. Gotovo da nema prodavnica gde se nude papirne kese, mada je bilo najava da će se otvoriti i ova mogućnost.

U svetu se tokom jedne godine kupcima podeli oko 13 milijardi kesa, što je oko 220 kesa po stanovniku. One ne samo da ružno izgledaju već nanose velike štete za životnu sredinu – ostaci plastike dospevaju u zemljište i u vodu. Plastika stiže i u tela životinja, a pojedine sitnije vrste se čak dave plastikom. Procenjuje se da plastične kese godišnje ubiju čak do milion morskih životinja.

Ima više načina da se taj problem reši. U Kini se od recikliranih plastičnih kesa prave sintetičke majice, ali to nije dovoljno da se one unište i ne vrate u prirodu. Uoči ovogodišnje Olimpijade, vlasti u Kini su pokrenule kampanju za smanjenje nerazgradljivog otpada i zaštitu životne sredine. Prema novom zakonu, zabranjena je upotreba tankih plastičnih kesa, a deblje vrste će prodavci ubuduće morati da naplaćuju, čime će, kako se očekuje, njihova upotreba drastično opasti.

Kinesko udruženje proizvođača plastike je procenilo da će te mere smanjiti količinu plastičnih kesa za 1,6 miliona tona godišnje. Slična zabrana je u Irskoj smanjila broj kesa koje se koriste u trgovini za 90 odsto, a primena takvih mera u nekim afričkim zemljama gotovo da je ukinula korišćenje najtanjih kesa.

Prvi grad u Srbiji koji je najavio zabranu korišćenja plastičnih kesa je Vranje, a zabrana stupa na snagu od 2010. godine, kada počinje da važi i u zemljama članicama Evropske unije. Zelena stranka pozdravlja sve incijative koje pokazuju da u Srbiji "sazreva svest o pogubnom uticaju plastične ambalaže" i smatra da se problem upotrebe plastičnih kesa u Srbiji može rešiti samo usvajanjem zakona o ambalaži, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri.


 

Akcija na Green Beat Tuborg festivalu

29-30/08/08

Ove godine, prvi put kako se Green Beat Tuborg festival održava na Kelemegdanu od 29. do 30. avgusta, svi posetioci i poštovaoci muzike Asian Dub Foundation, Kelis, Djeva Sashe, Stevena Lawlera i drugih imali su mogućnost da, pored uživanja i dobre zabave, učine i nešto korisno za zeleniji Beograd i Srbiju. Naime, tokom trajanja ovog dvodnevnog festivala, svu upotrebljenu ambalažu za piće mogli su da razvrstavaju u specijalno postavljene držače vreća za metal, papir i plastiku. "Zahvaljujući partnerstvu i aktivnostima društva za upravljanje ambalažnim otpadom Sekopak sa kompanijom Carlsberg, 3R industrijom i Green Beat Tuborg timom, ove godine smo sa prostora Kalemegdana sakupili i vratili u proces reciklaže najveći deo utrošene količine ambalažnog materijala. Limenke popijenih pića, prazne plastične flaše i čaše ili kartonski držači za čaše odlagani su na oko desetak lokacija na terenima KK Partizan, gde je bilo postavljeno preko 30 posebno namenjenih i obeleženih kanti, a edukatori i volonteri Sekopaka su posetioce festivala upućivali na mesta gde mogu odlagati ambalažu i učili ih tome", izjavila je Rebeka Božović, generalni sekretar Sekopaka.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST