Tenis – US Open 2007 >

Tako dobro, tako blizu, a ipak daleko

U finalnom meču Đoković je igrao odlično. U njegovom prvom grend slem finalu pritisak je bio veliki za trećeg najmlađeg finalistu US Opena Novaka Đokovića, preveliki. Novak je prilikom prijema trofeja za drugoplasiranog ipak bio nasmejan, na kraju krajeva, ovo je najveći uspeh u njegovoj karijeri i najveći uspeh muškog srpskog tenisa uopšte

Na kraju su pobedili prvi favoriti Rodžer Federer u muškoj i Žistin Enan u ženskoj konkurenciji. Drugi favoriti Rafael Nadal i Marija Šarapova su podbacili (ne stigavši ni do četvrtfinala), Nadal ipak manje, jer je bio povređen i igrao je ceo turnir pod injekcijama protiv bolova u kolenima. Našim igračima se nema šta zameriti. Ulazak u finale Novaka Đokovića najbolji je rezultat srpskog muškog tenisa, a i četvrtfinale Jelene Janković je vrlo dobar rezultat. Druga je stvar što smo, možda i nerealno u ovom trenutku, priželjkivali više. Novak Đoković nas je najviše zadovoljio, promenjivim kvalitetom igre stigao je do četvrtfinala, ali je odatle nadalje igrao u skladu sa svojim renomeom. Sigurno je pobedio Špance Karlosa Moju u četvrtfinalu i Davida Ferera u polufinalu. U tom polufinalu smo očekivali Nadala, ali njegov zemljak Ferer je odličnom partijom uspeo da pobedi povređenog drugog nosioca. I onda je usledio toliko željen nastup Novaka Đokovića u finalu US Opena.

DRAMA U FIINALU: U finalnom meču Đoković je igrao odlično. Oni koji nisu gledali meč Federer–Đoković (a želim da verujem da među čitaocima ovog teksta takvih ima malo) mogli bi iz rezultata 3:0 u setovima da pomisle da je Federer lako pobedio. Pa i ako se pogleda rezultat po setovima (7:6, 7:6, 6:4), ne izgleda to bogzna kako dobro za Novaka – sličnim rezultatom je od Federera izgubio i Rodik u četvrtfinalu. Čak ni opšta završna statistika meča ne govori suštinu stvari jer je tu Đoković slabiji od Federera skoro u svim pokazateljima: imao je manji procenat ubačenog prvog servisa, napravio je više duplih servis grešaka a manje asova, ima manje vinera a više neiznuđenih grešaka, Federer ima bolju realizaciju na mreži... Jedina mala naznaka drame ne terenu mogao bi biti podatak o broju brejk lopti: Đoković ih je imao devet od čega je iskoristio dve, dok je Federer iskoristio tri brejk lopte od ukupno pet. Tu tek blago počinje da se otkriva suština. Jer Đoković je prvo napravio brejk prednosti u prvom setu da bi onda propustio čak pet set lopti i to sve u jednom gemu, na svoj servis! Napravio je Novak četiri neiznuđene greške i jednu duplu servis grešku u tom gemu. Pogled Novakovog oca Srđana jasno je govorio kako ne može da veruje šta se događa. Eh, da je dobio prvi set ko zna šta bi bilo. Ova ogromna propuštena šansa malo je uzdrmala Novaka, pa je u taj-brejku, koji je izgubio, bilo i bacanja reketa, čak i jedna psovka. Svakog drugog igrača ovakav rasplet seta bi potpuno demoralisao. Ne i Novaka koji je nastavio sa izuzetno dobrom igrom i namerom da pobedi. Drugi set je bio sličan, Đoković je opet zaradio brejk prednosti (ribrejk je došao brzo), ali je ovoga puta imao "samo" dve set lopte i to na servis Federera. "Hajde sine", otelo se majci Dijani iz lože u tim trenucima meča. Na prvoj brejk lopti Federer se spasao asom, a na drugoj je Novak gađao liniju i promašio – za milimetar. Jedan milimetar je Novaka delio od izjednačenja u setovima. To je sada ukupno bilo već sedam propuštenih prilika za osvajanje seta! I drugi set je izgubio u taj-brejku, borio se dobro i u trećem i izgubio sa jednim brejkom razlike.

TIM ZA PODRŠKU: Roditelji, Robert de Niro sa suprugom,...

ĐOKOVIĆ: U njegovom prvom grend slem finalu pritisak je bio veliki za trećeg najmlađeg finalistu US Opena Novaka Đokovića, preveliki. Razliku među takmacima je napravilo samo ogromno iskustvo i velika samouverenost Rodžera Federera koji je mnogo lakše dobijao ključne poene, onda kada se dvadesetogodišnji Novak malko "stegao". A bio je uzdrman i Federer, pod pritiskom Novakove dobre igre pravio je više grešaka nego obično, nije mu bilo svejedno, laknulo mu malo posle prvog i znatno više tek kad je dobio i drugi set. Uostalom, sam Federer je priznao da je bio nervozan uprkos iskustvu, da je rezultat od 3:0 "brutalan" za Đokovića jer je sjajnom igrom zaslužio više. Novak je prilikom prijema trofeja za drugoplasiranog ipak bio nasmejan, na kraju krajeva, ovo je najveći uspeh u njegovoj karijeri i najveći uspeh muškog srpskog tenisa uopšte. Napomenuo je da je ovo prvo grend slem finale divno iskustvo za njega i čestitao je Federeru za koga je istakao kako je još jednom dokazao da je najbolji igrač na svetu. Publika je Đokovića ispratila ovacijama. Ne treba sumnjati da će Novak sa još više samopouzdanja probati da pobedi na nekom od četiri grend slem turnira sledeće godine.

FEDERER: Šta još reći o Rodžeru Federeru (sam insistira na imenu Rodžer jer mu je majka Južnoafrikanka, ali se kod nas nekako ustalilo francusko Rože)... Ove godine je pobedio na tri od četiri grend slem turnira (izgubio je od Nadala finale na Rolan Garosu, kao i prošle godine), pet godina zaredom je šampion Vimbldona, četiri US Opena (u SAD toga nije bilo još od dvadesetih godina prošlog veka, ali tada je sve bilo drugačije, nije bila tzv. open era), a dve godine zaredom je šampion Australijan Opena. Ukupno ima dvanaest pobeda na grend slem turnirima (u četrnaest odigranih finala ima gore navedena dva poraza od Nadala u Parizu) i juri rekord Pita Samprasa koji je pobedio na četrnaest takvih turnira. Čovek koji obara rekorde, malo koji će mu promaći jer je tek napunio dvadeset šest godina. Neprikosnoveno je prvi na ATP listi (drugi i treći su Nadal i Đoković). U njegovoj karijeri nedostaje samo još pobeda na Rolan Garosu (to ni Samprasu nije pošlo za rukom) ili kao kruna svih kruna, pravi grend slem – pobeda na sva četiri najveća turnira u istoj godini (u modernom muškom tenisu to niko nije ostvario, a Andre Agasi je poslednji pobedio na sva četiri, ali ne u istoj godini). Verovatno će ostati zapamćen kao najbolji teniser svih vremena.

RUSKA VEZA: Marija Šarapova navijala za Đokovića

JELENA JANKOVIĆČETVRTFINALE: Jelena Janković je bez većih problema stigla do četvrtfinala. Priželjkivali smo da se tu susretne sa Anom Ivanović, ali avaj, Ana je izgubila od Venus Vilijams. Jelena je četvrtfinalni meč počela izvrsnom igrom, povela je protiv Venus sa dva brejka razlike, trebalo je ranije da završi prvi set s obzirom na dominaciju u igri, ali usput je vratila protivnici jedan brejk i na kraju tesno dobila prvi set (6:4). Plašili smo se da može doći do pada u njenoj igri početkom drugog seta jer se to često dešava, da igračica koja je trebalo lako da dobije prvi set padne u igri. Međutim, Jelena je u prvom gemu drugog seta odmah oduzela servis Vilijamsovoj. Tada smo je već videli u polufinalu, igrala je odlično, a Venus je s druge strane delovala izgubljeno i bez plana igre. A onda došlo je do neobjašnjivog pada u Jeleninoj koncentraciji pa je izgubila svih narednih šest gemova u ovom setu (1:6), a Venus Vilijams se u potpunosti povratila i zaigrala na vrhunskom nivou. Borila se Jankovićeva i u trećem setu stigla do taj-brejka, ali teško je bilo protiv sada razgoropađene Venus Vilijams (6:7). Ima Jelena za čim da žali.

ENAN: Pobednica Žistin Enan nije imala pravu konkurenciju na ovom turniru: osvojila je šampionsku titulu bez izgubljenog seta, a igrala je samo dva taj-brejka i to po jedan protiv sestara Vilijams a i to je ubedljivo dobila protiv Venus u četvrtfinalu i Serene u polufinalu. U finalu je veoma lako savladala Svetlanu Kuznjecovu. Niko joj nije pružio dostojan otpor na putu ka drugoj tituli na US Openu (pobedila je i 2003). Trenutno je najbolja teniserka na svetu (istina ne tako ubedljiva kao Federer u muškoj konkurenciji), ove godine je pobedila i na Rolan Garosu (treći put zaredom, a ukupno četvrti put – zanimljivo i 2003. je pobedila baš na ova dva grend slem turnira u istoj godini), a pobeđivala je i u Australiji (2004), ali nikad nije slavila u Vimbldonu. Prošle godine je igrala u finalima na sva četiri grend slem turnira, ali je pobedila samo na Rolan Garosu. Na WTA listi, Enan je ubedljivo prva, tu će i ostati do kraja godine (a bila je najbolja i na kraju prošle godine). Sada je Kuznjecova druga, Jelena Janković je ostala na trećem mestu, Marija Šarapova je pala na četvrto mesto, polufinalistkinja Čakvetadze je peta, a Ana Ivanović je skliznula na šesto mesto.


 

Zašto je Novak omiljen

U finalu je publika listom navijala za Đokovića. Da ne spominjemo goste u Novakovoj loži, Roberta de Nira i vatrenog navijača Mariju Šarapovu. Dobro, u Flešing Medouzu publika češće nego drugde navija za onog ko gubi, ali naš igrač osvaja publiku i svojim šarmom. Njegove imitacije drugih tenisera i teniserki postale su popularnije od onih do sada načuvenijih Jonasa Bjorkmana, na tapetu su najčešće oni najbolji – Nadal, Federer, Šarapova itd., vidi www.youtube.com (search: Novak Djokovic) na kome se pored imitacija može čuti i videti i kako Novak peva (karaoke) ili kuva (Karađorđeva šnicla) i još koješta drugo. Ovaj momak je prava zvezda.

Oprema Novaka Đokovića – u meču finala US Opena 2007.

Podaci o cenama preuzeti su sa sajta tennis-warehouse.com – Tennis Warehouse je jedan od najvećih internet onlajn prodavaca teniske opreme u svetu (iz SAD). Cene su po jednom komadu, osim gde je navedeno drugačije i na njih bi trebalo dodati troškove slanja sa osiguranjem, carine... Treba imati u vidu da su cene u legalnoj maloprodaji kod nas poglavito veće bar za oko 30 procenata. Na primer, reket kao Novakov košta oko 226 američkih dolara, torba oko 97 (prodavnica Sport service, Kneginje Zorke 6, Beograd), a žice za reket oko 20 dolara (uvoznik Komex, Cara Dušana 72, Beograd), a recimo patike nismo našli ni u jednoj od dve prodavnice u kojima smo tražili a koje drže asortiman baš te firme koja ih proizvodi. (Samo informacije radi, za one koji ne igraju tenis, pakovanje loptica od tri ili četiri komada u Beogradu košta od 500 do 600 dinara – znatno jeftinije u velikim pakovanjima. Naravno, i žice za španovanje se mogu kupovati u koturima od po 100 ili 200 metara, ove druge su dostatne za preko 30 španovanja). Na ovaj spisak trebalo bi dodati još štošta, recimo flašice sa vitaminskim osvežavajućim napicima i jedan par gaća ispod šorca.

Oprema:

Uvećaj gornju polovinu slike

Uvećaj donju polovinu slike














Komentari:

Boris Bjelošević: Enen je prezime


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST