Tenis – US Open >

Trnovit put

Jelena Janković i Nenad Đoković nastavljaju u završnici turnira u kojoj više nema "lakih" protivnika

STANJE STVARI U SREDU RANO UJUTRO: Jelena i igri,...

Kao i na svakom grend slem turniru, nisu svi uspeli da opravdaju ulogu favorita. Šokantno iznenađenje je svakako eliminacija drugog nosioca u ženskoj konkurenciji Marije Šarapove koja je izgubila već u trećem kolu. Drugih tako velikih iznenađenja nije bilo ako pod tim podrazumevamo ispadanje onih koji su već bili "viđeni" u finalu. Ali bilo je dosta manjih iznenađenja kao što su, na primer, eliminacije sedmog nosioca Nađe Petrove (treće kolo), takođe sedmog nosioca ali u muškoj konkurenciji Fernanda Gonzalesa (prvo kolo), osmog nosioca Tomija Robreda (treće kolo), pa i Lejtona Hjuita, koga smo zbog lakog žreba sigurno očekivali u četvrtom kolu protiv Đokovića... Glavni favoriti (sem Šarapove) su još tu: Federer i Nadal u muškoj i Enan u ženskoj konkurenciji. Naravno, ima i novih imena koja su dogurala dalje nego što je iko očekivao. Pre svih treba istaći Mađaricu Agnes Savaj, koja je došla do četvrtfinala (igraće protiv četvrtog nosioca Svetlane Kuznjecove) i to bez ijednog izgubljenog seta, pobedivši usput sedmog nosioca Nađu Petrovu, kao i Letonca Ernesta Gulbisa, koji je u trećem kolu pobedio osmog nosioca Tomija Robreda (igraće protiv Karlosa Moje u četvrtom kolu).

Od naše tri uzdanice dve su još u igri za osvajanje šampionske titule u Njujorku: Jelena Janković u ženskoj i Novak Đoković u muškoj konkurenciji. Ana Ivanović je, nažalost, ispala.

Novak u četvrtom setu,

Ana Ivanović nije uspela da pobedi Venus Vilijams (4:6, 2:6) i da se probije do četvrtfinalnog susreta sa Jelenom Janković. Od početka turnira igrala je dobro i agresivno pa je u prva tri kruga izgledala najsigurnije od svih naših predstavnika. Kao peti nosilac na turniru lako je savladala tri protivnice bez ijednog izgubljenog seta, a nijedna joj nije uzela više od tri gema u jednom setu. Istina, pravi izazov je sledio protiv Venus Vilijams u četvrtom kolu. Venus Vilijams, bivša dvostruka šampionka US Opena koja je ove godine opet pobedila na Vimbldonu (četvrti put u karijeri!), na ovom turniru je tek dvanaesti nosilac samo zato što, isto kao i njena sestra Serena, učestvuje na malom broju turnira pa je zbog toga na WTA listi nerealno nisko rangirana. I ovaj meč je Ana počela izuzetno dobro. Brzo je dobila prvi gem u kojem je servirala. Onda je u drugom gemu propustila tri brejk šanse i dopustila je Vilijamsovoj da izjednači. To je, izgleda, presudno uticalo na Anino samopouzdanje, kako teniseri kažu: "skratila joj se ruka", igrala je previše kratkih lopti koje je Venus umela da kazni. Na kraju, svaka je imala po tri brejk lopte samo što je Amerikanka sve svoje tri iskoristila.

Ana otišla

Tako će Jelena Janković u četvrtfinalu odmeriti snage sa istom protivnicom, Venus Vilijams. Jankovićeva (treći nosilac) do je sada opravdavala ulogu favorita, takođe je delovala ubedljivo uprkos činjenici da je u četiri kola izgubila dva seta i igrala (i dobila) jedan taj brek što bi trebalo pripisati malom padu koncentracije protiv objektivno slabijih protivnica i čuvanjem snage za teže mečeve kao što je ovaj koji sledi u četvrtfinalu. Jelena Janković je nezgodna protivnica za Venus Vilijams kojoj ne odgovara Jelenin stil igre. Ponovimo da Jankovićeva ima pozitivan skor u mečevima sa Venus Vilijams (3:2) i da je pobedila na poslednja tri međusobna susreta, jedan na travi prošle godine na Vimbldonu i dva na šljaci, od kojih poslednji ove godine na Rolan Garosu. Vrlo važan indikator je to što je Jelena pobeđivala baš na grend slem turnirima kada je to i najvažnije. S druge strane, poražena je jednom na tvrdoj podlozi (sličnoj onoj na kojoj se igra i US Open), sada se već čini davne 2005. godine, i drugi put na šljaci u Rimu prošle godine. Tako gledano, naša igračica bi čak mogla da bude blagi favorit. Ne treba se zavaravati, to će biti veoma težak meč za Jankovićevu protiv odlične i ambiciozne domaće igračice za koju će navijati ceo stadion. Uostalom, u ovoj fazi nema drugačijih nego samo izuzetno teških protivnica: ako pobedi, Jelena bi u polufinalu mogla da igra protiv Žistin Enan ili Serene Vilijams, pa bi je eventualno u finalu najverovatnije dočekala neka Ruskinja, Svetlana Kuznjecova ili Ana Čakvetadze (sem ako Mađarica Agnes Savaj ne nastavi da i dalje iznenađuje favoritkinje). Verujemo da Jelena može da pobedi svaku od navedenih igračica, najteže svakako Enanovu koju nikad nije pobedila, ali na muci se poznaju junakinje.

Novak Đoković je lako prošao kolo protiv lucky loosera Holanđanina Hasea. Međutim, prave muke su došle u drugom kolu protiv Čeha Radeka Stepaneka, koji ovde nije nosilac, ali je prošle godine u ovo vreme bio osmi igrač na svetu. Ovaj meč Novak je na kraju na jedvite jade dobio (nakon skoro pet sati igre) u pet setova od kojih su čak tri, uključujući i odlučujući peti, rešavana u taj-brejku. Nije u ovom susretu Đoković igrao na željenom nivou, nikako nije uspevao da pasira Stepaneka koji je insistirao na izlaženju na mrežu, i procenat prvog servisa mu nije bio baš sjajan, a imao je problema sa grčevima u nogama i bolom u leđima. Ipak, treba istaći da je Novak opet pokazao izuzetnu mentalnu snagu koja mu je omogućila da uprkos svemu pobedi u ovom neočekivano teškom i ubedljivo najdužem meču na ovogodišnjem turniru. Stigao je da se odmori i povrati punu koncentraciju pa je u trećem kolu agresivnom i ubedljivom igrom lako savladao Argentinca Del Potra. Novak Đoković se do momenta pisanja ovog teksta (utorak, rano po podne) još nije plasirao u četvrtfinale, ali se svakako očekuje da kao treći nosilac pobedi Argentinca Huana Monaka, dvadesettrećeg nosioca. A onda u četvrtfinalu sledi Španac Karlos Moja ili možda Litvanac Ernest Gulbis, najprijatnije iznenađenje muškog turnira. Potom bi postalo zaista teško, verovatno Rafael Nadal, pa Rože Federer. Trnovit put, ali poslovica kaže da vodi do zvezda.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST