Vreme uspeha >

Biznis

 

Od aprila 2002. do kraja maja ove godine Akcijski fond Srbije prodao je iz svog portfelja 1093 paketa akcija u vrednosti 534 miliona evra

Projekti: Nova akcija Carlsberga

Posle uspešnog prošlogodišnjeg konkursa, pod nazivom "Istraživački Carlsberg Srbija projekti i stipendije", posle kojeg je nagrađeno 16 projekata, ugledna pivarska kompanija raspisala je novi. I za ovaj konkurs, koji je otvoren do 15. jula i raspolaže fondom od 20.000 evra, institucije i pojedinci treba da pošalju predloge za radove o očuvanju životne sredine. O značaju ove inicijative svedoči i činjenica da je predstavljanju novog konkursa prisustvovao ambasador Kraljevine Danske u Beogradu Ruben Madsen i predsednik Balkanske ekološke asocijacije (B.EN.A) Fokion Bosnijakos. Glavni regionalni direktor Carlsberga dr Isak Šeps podsetio je da je Danska vodeća u svetu u svim oblastima zaštite životne sredine i da po tim standardima njen pivarski gigant radi i u Srbiji. Tako će za nekoliko meseci otvoriti prvo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u našoj zemlji, u koje je uloženo četiri miliona evra. Uz sve pohvale naporima Carlsberga da podstakne istraživače da se bave održivim razvojem, Bosnijakos je najavio da će od 15. do 17. novembra u Rakovici biti održana međunarodna konferencija o kvalitetu životne sredine.

Promocije: Letnji napitak

Kompanija Fresh & Co. lansirala je NeXt Joy, osvežavajući, negazirani, visokokvalitetni voćni napitak, obogaćen vitaminima i bez aditiva. Ovaj napitak u tri ukusa: pomorandža, jabuka i multivitamin, subotička fabrika za preradu voća promovisala je kao osveženje i užitak za tople letnje dane. Plasirajući nov proizvod na tržište, kompanija je dokazala da prati svetske trendove i da inovacijama zadovoljava potrebe potrošača. Osvežavajući ukus voća i moderno pakovanje NeXt Joya svedoče i o stalnim naporima kompanije da novim proizvodima i dizajnom obraduje ljubitelje ove vrste pića. NeXt Joy se može naći u svim bolje snabdevenim marketima, za sada u atraktivnoj ambalaži od 0,5 litara. Kompanija najavljuje da će se ovaj napitak uskoro prodavati i u pakovanju od 1,5 litara.

Kadrovi: Priprema za MK Group

MK Groupa je ponudila trideset radnih mesta najboljim diplomcima i apsolventima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, na manifestaciji "Agro Business Career Day", koju ovaj fakultet organizuje u saradnji sa Savezom studenata i "Poljoprivrednim listom". Studentima koji žele da nastave dalje usavršavanje u struci pružena je prilika da prezentuju svoja znanja i veštine. Najboljima od njih biće omogućeno da rade kao agronomi i zaštitari na jednom od poljoprivrednih imanja u sklopu MK Groupa.

Inovacije: Najtanji TV na svetu

LG Electronics lansirao je Ultra Slim, najtanji televizor na svetu, od 21 inča, debljine 330 milimetara i sa modulom od 296 milimetara. Njegov prethodnik, Super Slim Fit ima debljinu od 353 milimetra, a normalni CRT 436 milimetara. LG Ultra Slim TV ima ugao gledanja od 120 stepeni, što je za deset stepeni više od Super Slima i za 30 stepeni više od običnog CRT-a.

Usluge: Drugi GP kafe

Drugi u lancu Grand Pleasure kafea u Beogradu počeo je sa radom u Knez Mihailovoj ulici broj 25. Sa raznolikom ponudom kafa, kolača, slatkiša i sendviča, GP kafe nudi jedinstven koncept usluge "za poneti". Kompanija Grand Prom odlučila je da kafe otvori upravo u ulici gde je zadovoljstvo šopinga najveće, da bi ga upotpunila napicima i slanim i slatkim zadovoljstvima koja se lako konzumiraju u šetnji, druženju i kupovini. Za samo nekoliko minuta kupci mogu izaći iz novog kafea sa doručkom, kafom ili slatkišima.

Ugovori: Metals banka i Fima

Metals banka je prva banka u Srbiji sa kojom je Fima Invest potpisala ugovor o prodaji investicionih jedinica. Tako je potencijalnim ulagačima u ovaj investicioni fond omogućeno da mu svoju imovinu povere na upravljanje putem mreže filijala Metals banke. Tim povodom, direktorka sektora Metals banke za poslovanje sa stanovništvom Verica Janković izjavila je da ova banka prati svetske trendove i da je prodaju investicionih jedinica prepoznala kao kompatibilni biznis. "Naš plan je da poslovnu mrežu banke, koja će uskoro brojati sto poslovnih jedinica, osposobimo za pružanje usluga koje su po kvalitetu i sadržaju potpuno nove na ovim prostorima", rekla je Verica Janković.

Poslovno geslo: Prepoznati šanse

Piše: Gavra Avramov, generalni direktor Novkabela, Novi Sad

U vremenu tržišne globalizacije moto uspešnosti krije se u sticanju konkurentske prednosti. Sasvim je izvesno da prednost nije moguće ostvariti na svim poljima poslovnih aktivnosti, ali probitačno sagledavanje prednosti i mana, kako kompanija tako i pojedinaca, pruža mogućnost definisanja cilja kome treba težiti. Svakako da je jedan od nezaobilaznih strateških ciljeva efikasno zadovoljenje potreba kupaca, a za kompaniju koja iskazuje interes za svoje kupce zainteresovani su i investitori. U operacionalizaciji postavljenih ciljeva, zadatak menadžmenta je da prepozna šanse, u protivnom se govori o neiskorišćenim mogućnostima.

Banke: Bogata ponuda platnih kartica

Piše: Kleuvolos Aleksandrou, predsednik Izvršnog odbora Laiki Bank a.d. Beograd

Laiki Bank a.d. Beograd nedavno je uvećala akcijski kapital za 30 miliona evra, što je jasan znak da ima dugoročne planove i visoke ciljeve na srpskom tržištu.

Opredeljenje Banke je da finansira mala i srednja preduzeća, kao i stanovništvo. Kampanja za keš kredite dala je izuzetno dobre rezultate, a u završnoj fazi je priprema nekoliko novih proizvoda. Stambeni krediti za neuknjižene nekretnine građanima će omogućiti kupovinu objekata u novogradnji koji imaju upotrebnu dozvolu, a nisu uknjiženi. Ono što je najvažnije, cena ovih stanova i stanova osiguranih preko Nacionalne korporacije za osiguranje kredita neće se značajno razlikovati.

Veoma bogata ponuda platnih kartica je ono što će Laiki banka promovisati tokom leta. Uravnotežena i raznovrsna ponuda, formirana na osnovu potreba i mogućnosti klijenata, osnovna je karakteristika platnih kartica Laiki banke.

Laiki Bank a.d. Beograd omogućava klijentima kompletan bankarski servis.

U ponudi Banke su usluge kreditiranja privrede i stanovništva, platnog prometa u zemlji i inostranstvu, E-banking, SMS banking, Home banking, platne kartice, štednja, kao i svi poslovi trezora.

Laiki Bank a.d. Beograd nastoji da klijenti budu zadovoljni ponuđenim i dobijenim uslugama, a modernizacija informacionog sistema je permanentan zadatak Banke, sa ciljem pružanja još kvalitetnije usluge. Laiki banka konstantno proširuje svoju ponudu proizvoda i trudi se da ostvari dugoročan odnos sa klijentom na obostrano zadovoljstvo.


 

Extreme

MOTIKA: Na pijacama u Gornjem Milanovcu prošle sedmice prasetina se prodavala po 80 dinara za kilogram, jagnjetina po 150, a pasulj i boranija od 150 do 170 dinara za kilogram.

NAGRADA: Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane dobilo je, drugu godinu za redom, prestižnu Zlatnu evropsku nagradu za kvalitet, ovog puta za poslovne rezultate u 2006.

PREUZELI: Kompanija Mid Europa Partners i Evropska banka za obnovu i razvoj preuzeli su kontrolni paket akcija SBB-a, najvećeg kablovskog, internet i satelitskog servis provajdera u Srbiji, vredan između 170 i 200 miliona evra.

ZAMENA: Beočinska cementara Lafarge uskoro će početi da koristi stare automobilske gume kao alternativno gorivo.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Đorđe Lazić, generalni direktor Uljarice "Bačka": Sve to je moralo da se desi

DOBITNICI: Svi oni koji su zasukali rukave.

GUBITNICI: Nema gubitnika, iz prostog razloga što je sve to moralo da se desi. Tranzicija je morala da se desi.

Rajko Lješević, direktor Sloge, Kula: Stiže truli kapitalizam

DOBITNICI: Najviše su to kupci kapitala, a delom i država jer je popunila fondove prodajom preduzeća.

GUBITNICI: Sto odsto su to radnici, jer je bio nagli prelazak iz socijalizma u truli kapitalizam. Pre dvadeset godina kapitalizam nije imao obeležja kao sada, kada se pokazuje u najgorem obliku. Takav kapitalizam polako dolazi i kod nas.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST