Menadžment i poverenje

"Penzionisani Mladi fizičar"; "Vreme" br. 828

Povodom teksta pod naslovom "Penzionisani ‘Mladi fizičar’", objavljenog u vašem nedeljniku u broju od 16. 11. 2006, Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine je dužno da ukaže na činjenicu da se programi popularizacije nauke u Srbiji finansiraju na osnovu godišnjeg javnog konkursa. Takav konkurs je prvi put kod nas objavljen krajem prošle godine za 2006. i ove godine su prvi put i dodeljivana sredstva.

Društvo fizičara Srbije (DFS) je, međutim, već u 2005. godini dobilo finansijsku pomoć za štampanje 100. broja "Mladog fizičara" u visini od 150.000 dinara. Ministarstvo je prepoznalo kvalitet mladog tima urednika i autora "Mladog fizičara" i obezbedilo vanredna sredstva za njegov izlazak. U 2006. godini Društvo fizičara Srbije je tražilo 153.000 dinara za štampanje "Mladog fizičara", a dobilo je 150.000 dinara, tj. samo 3000 manje od sume koja je tražena. Inače, to je u principu dvostruko više od sredstava koja su dodeljivana drugim organizacijama za popularizaciju nauke. Prema tome, ne stoji teza da "Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine nije pružilo odgovarajuću podršku redakciji i izdavaču ovog lista". Kada je Društvo fizičara Srbije tražilo novac, dobilo ga je, i to u praktično traženom iznosu.

Interesantno je napomenuti da je Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine pet dana nakon objavljivanja teksta u nedeljniku "Vreme" dobilo pismo Društva fizičara Srbije koje jasno potvrđuje da su svi raniji finansijski zahtevi vezani za izdavanje "Mladog fizičara" ispunjeni, ali u kome se zahteva novih 259.000 dinara za troškove štampanja već štampanih brojeva. Kopiju pisma dostavljamo vam u prilogu.

Komentar bivšeg predsednika Društva fizičara Srbije utoliko više iznenađuje ukoliko se uzme u obzir da druga važna aktivnost Društva, – priprema i učešće učenika za Olimpijadu iz fizike svake godine, ne bi bila moguća bez stalnog i stabilnog finansiranja od strane Ministarstva nauke i zaštite životne sredine. Može se razumeti da nijedan iznos nije dovoljan da podmiri sve potrebe koje srpska nauka i njena popularizacija u ovom času imaju, ali bi trebalo uvažavati realnost i opšte uslove u kojima funkcioniše država i budžet. Nesolidarnost i neumerenost u finansijskim zahtevima prema državi je legat nekih prošlih vremena. Očekujemo da će nedavno podmlađeni menadžment Društva fizičara Srbije napustiti stare navike i prihvatiti tržišnu orijentaciju u svojoj izdavačkoj delatnosti. Neophodna pomoć države se, sa druge strane, može valjano ostvarivati samo u stabilnom partnerstvu i poverenju između klijenata i administracije, umesto stalnih sukoba i nezadovoljstava. Na takav način nameravamo da nastavimo zajednički rad na očuvanju visokog kvaliteta koji je dostigao "Mladi fizičar".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST