Distributeri – Roma company >

Franšiza pod znakom lava

Tehnološki potpuno zaokružena kuća za distribuciju boja i lakova, svojim standardima usluge i kvaliteta proizvoda stoji kao barijera ulasku sličnih stranih kompanija na srpsko tržište

KO IMA PLAN, DOMET MU JE 30 ODSTO VEĆI: Direktor Roma Company Nemanja Romandić

Prvog aprila ove godine lider u distribuciji boja i lakova u Srbiji Roma Company uselio se u nov poslovni prostor u Zemunu i tako radno obeležio 14 godina uspešnog poslovanja. Uz zgradu u koju je smeštena cela uprava, nalazi se skladište na 2000 kvadrata, odakle Roma snabdeva svoje prodavnice i kupce širom Srbije. Kompanija ima i vlastita transportna vozila tako da na teritoriji Beograda garantuje isporuku u roku od 24 sata, a u ostalim gradovima Srbije jednom u sedam dana. Roma je osnivač najvećeg lanca trgovina boja i lakova u Srbiji i možda je njen najveći uspeh zapravo stavljanje 15 prodavnica pod franšizu. Reč je, dakle, o tehnološki potpuno zaokruženoj distributerskoj kući, koja svojim standardima usluge i kvaliteta proizvoda stoji kao barijera ulasku sličnih stranih kompanija na naše tržište.

Firmu su 1992. osnovali otac i dva sina Romandić. Jedan od braće, Nemanja, suvlasnik i direktor Rome, kaže za "Vreme" da je ovo čvrsto porodično jezgro pristalica poslovnog plana. On iznosi njihovo zajedničko mišljenje da je svakom ko ima plan, domet u poslovanju 30 odsto veći. "Vizija naše kompanije jeste da u saradnji sa našim partnerima učinimo robu dostupnom kupcima u svim krajevima Srbije. Misija naše kompanije jeste da uspostavljamo i gradimo dobre odnose sa našim dobavljačima i kupcima. A ciljevi koje moramo da ispunimo da bismo ostvarili našu viziju i misiju jesu da permanentno ulažemo u edukaciju naših kadrova i da radimo na izgradnji infrastrukture", navodi Nemanja Romandić.

FRANŠIZA: Ova firma sa 60 zaposlenih poznata je u Srbiji kao kreator uspešnog modela stavljanja objekata pod franšizing. Te prodavnice prepoznatljive su po lavu, zaštitnom znaku Rome. Direktor Romandić navodi da osim šest prodavnica u vlasništvu Rome u Beogradu, po jedna sa znakom lava radi u još devet gradova: Valjevo, Čačak, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Požarevac, Loznica, Niš i Kragujevac. "U delovima Srbije u kojima nismo imali poslovne partnere pokušavamo da ih pronađemo, da bismo po principu franšize zajednički učinili našu robu dostupnom tržištu", kaže Romandić i otkriva plan o otvaranju još sedam objekata u Srbiji, do kraja godine četiri, a ostala tri u 2007. To će biti prodavnice u Smederevu, Užicu, Požegi, Gornjem Milanovcu, Leskovcu, Vranju i Jagodini. Po rečima direktora Rome, to automatski znači povećanje broja zaposlenih i prenošenje uspešnog metoda poslovanja u nove sredine. On podseća da franšiza decenijama postoji u inostranstvu i da je najbrži način da se robom i uslugama pokrije tržište. "Cilj je da primenom naših standarda svaki objekat i kvalitet usluge u njima bude podjednak, tako da potencijalna mušterija ulaskom u bilo koji naš objekat ima mogućnost da bira isti asortiman robe i da očekuje isti kvalitet usluge", ističe Romandić. On navodi da Roma raspisuje konkurs u gradovima u kojima traži partnere i nakon selekcije odlučuje se za jednog. "Potrebno je da partner ima lokal i određenu sumu novca, a mi kao kompanija sa većim iznosom podržavamo taj projekat. Vlasnik prostora ostaje gazda svoje samostalne trgovinske radnje, a kao primalac našeg franšiznog sistema dobija daleko veći motiv za rad." Romandić još navodi da njegova kompanija pruža kompletnu obuku i svu drugu pomoć partnerima, naročito tokom prve godine prilagođavanja novom sistemu poslovanja.

NOV POSLOVNI PROSTOR: Roma Company

STANDARDI: "Svakog partnera upoznajemo sa standardima koje mora da poštuje, a na osnovu kojih mi posle ličimo jedni na druge. Imamo knjigu standarda koja je kombinacija našeg iskustva i udžbenika, obavljamo obuku partnera i povremeno vršimo proveru da li svi posluju po prihvaćenim pravilima." Romandić još kaže da je standardima propisano sve, od komunikacije telefonom i odnosa prema kupcima, izgleda prodavnice i osoblja i načina slaganja robe u rafovima do toga kako se reaguje na reklamaciju. "Pokušali smo da standardizujemo kvalitet naše usluge, kako bi bila ista na svim prodajnim mestima", iznosi Romandić.

Što se tiče kvaliteta robe, Roma Company u asortimanu ima proizvode najboljih fabrika u ovom delu regiona i sve posluju po standardima ISO 9000. "Broj reklamacija na te proizvode je ispod dozvoljene granice. Sve te fabrike su sertifikovane i usaglašene sa evropskim standardima, svake godine vrše kontrolu i možemo da se pohvalimo da u našem asortimanu imamo vrhunske proizvode od najboljih proizvođača u ovom delu Evrope." Romandić još navodi da se pravila branše – da proizvodi domaćih fabrika čine oko 70 odsto tržišnog učešća – drži i zemunska kompanija. Preostalih 30 odsto proizvoda Roma uvozi iz Slovenije i Grčke. Među 20 snabdevača, Romandić ističe Jub i Helios iz Slovenije, Elaks i Smirdeks iz Grčke, a iz Srbije Zorku, Dugu, Delfin itd. "Pošto firme iz inostranstva počinju da grade postrojenja u našoj zemlji, ta roba dobija tretman domaće, tako da se ništa neće promeniti u strukturi nabavke proizvoda", smatra Romandić. Inače, u Srbiji se najviše prodaju boje za zidove i glet mase, zatim lakovi za parket, a u novije vreme su, kako kaže Romandić, pravi hit termoizolacione fasade koje štede energiju do 40 odsto.

U SVIM OBJEKTIMA ISTO: Tipičan izgled prodavnice

Roma Company vlasnik je specijalizovanog časopisa "Ton, energija, boja", koji izlazi dvomesečno a distribuira se na 5000 adresa, gratis. "Ciljna grupa su nam vlasnici trgovina boja i lakova, zatim moleri i preduzimači, kao i arhitekte. Pokušavamo na taj način da informišemo što više ljudi o svim novostima na tržištima, o novim proizvodima i tendencijama", navodi Romandić motive za pravljenje časopisa.

Uz dnevni moto kompanije – rad, rad i samo rad, Romandić navodi potku dugoročnog plana razvoja: "Da uspostavimo još bolju relaciju sa dobavljačima, jače veze sa kupcima i da istrajemo u tome da budemo i ostanemo lider u Srbiji."


 

Akcije: moleri Srbije u istim uniformama

Zemunska kompanija pokušava da uniformiše sve molere u Srbiji. U toku je akcija koja traje dvadesetak dana, do 10. juna, tokom koje će svaki moler koji kupi pet kanti boje ili drugog materijala dobiti prepoznatljivu belu uniformu Roma Companyja. "To je naš doprinos lepšem izgledu molerske branše", kaže Nemanja Romandić. Kompanija planira i da napravi takmičenje ekipa molera iz cele Srbije. Prvo će se održati na jesen, a potom svake godine. "Namera nam je da izaberemeo neki objekat od društvenog značaja, bolnicu, školu i slično, da damo materijal i pozovemo molere širom Srbije da se takmiče za titulu najbolje ekipe i ujedno učine dobro delo", najavljuje direktor Rome. On objašnjava da su škole i bolnice pogodne za ovu akciju, jer imaju prostorije približne veličine, što bi pojednostavilo upoređivanje kvaliteta rada, brzine, higijene i izgleda takmičarskih ekipa. Romandić očekuje da će ova humanitarna akcija u formi takmičenja naići na dobar odziv. Inače, kompanija odavno ima budžet za donacije iz kojeg pomaže sportske organizacije, zdravstvene i ustanove kulture, kao i crkve.

Motiv za franšizing

Direktor Roma Companyja ističe praksu u razvijenim zemljama sveta da kada se traži formula za preduzetništvo ili uspešan porodični biznis, odluka se najčešće svodi na franšizing. "Pokazalo se da je to najbrži, najprofitabilniji i najsigurniji izbor ambicioznog preduzetnika", kaže Nemanja Romandić. On navodi devet jakih motiva da vlasnici prodavnica u Srbiji prime franšizu Rome. To su: biti svoj gazda; uključivanje u posao koji je prepoznatljiv i sa poznatom markom; uspešan metod obavljanja posla; proveren marketinški sistem i kanali distribucije; pomoć u stručnoj obuci; lakši pristup tržištu; racionalizacija ulaganja; smanjenje troškova poslovanja i smanjenje poslovnih rizika. Cilj je da u prodavnicama pod franšizom svaki moler na jednom mestu nađe sve što mu je potrebno za posao i, naravno, profit trgovine.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST