Brend firme – Multipartner sistem >

Biznis fabrike na točkovima

Do ugovora sa najboljim svetskim proizvođačima vozila, mašina i alata MP je došao sa filozofijom "uradimo nešto najbolje u Srbiji" pa i dan-danas uvozi isključivo ono što je poslednja reč tehnike. Ta vozila se nisu pokazala kao trošak, već kao investicija koja se brzo otplaćuje radom i donosi profit

PARTNERSKI ODNOSI SA KUPCIMA: Milan Vranić, vlasnik i generalni direktor Multipartnera

Multifunkcionlna i specijalna vozila u Srbiji koja su napravili najbolji svetski proizvođači stigla su do svojih vlasnika preko firme Multipartner sistem. Generalni zastupnik specijalnih vozila Multicar, Erdwich, specijalnih nadgradnji Schmidt, Moro, Faun, Mulag, programa građevinskih mašina Weber, uvoznik i distributer višenamenskih mašina još mnogih brend kompanija, Multipartner se i sam u Srbiji kotira kao brend. Delom je to zbog proizvoda top kvaliteta koje uvozi, a delom zbog načina na koji stvara partnerske odnose sa kupcima. Postavka – "prodavati uslugu i intelektualnu svojinu", sa kojom je Milan Vranić u Beogradu osnovao firmu pre 15 godina, važi u MP-u i danas. "Uopšte nije bila ideja prodati proizvod. Mi prodajemo ceo servis, ceo know how, znači tehnologiju, način rada, uštede u radu. Prodajemo biznis i učimo klijente kako da naprave profit", kaže vlasnik i generalni direktor Multipartnera. Do ugovora sa najboljim svetskim proizvođačima vozila, mašina i alata stigao je sa filozofijom "uradimo nešto najbolje u Srbiji" pa i dan-danas uvozi isključivo ono što je poslednja reč tehnike. "To su specijalna vozila, ali ne za transport koji je nus usluga, ona su radne mašine sa velikom radnom konstrukcijom, kao fabrika", opisuje Vranić. Pošto su to veoma sofisticirani proizvodi, stručnjaci MP-a obučavaju korisnike vozila i mašina, ali ih vode i u inostranstvo na školovanje. Vranić (sa tri fakultetske diplome iz ekonomije i menadžmenta) i 25 inženjera u firmi prošli su sve obuke u kompanijama od kojih nabavljaju proizvode i imaju sve sertifikate i licence potrebne da prenesu znanje korisnicima. Kraće rečeno, svi umeju da voze drumske grdosije i da upravljaju priključnim mašinama i alatima. "Nemamo problem da objasnimo kvalitet tih proizvoda, ali ulažemo puno napora da objasnimo šta sve ta vozila i oprema mogu da rade, a naročito kako da naprave novac. Ta vozila nisu trošak, već investicija koja se brzo otplaćuje radom i donosi profit", sugeriše Vranić, uz napomenu da su vozila dostupna na kredit i lizing. Klijenti Multipartnera, brojna komunalna, građevinska i privatna preduzeća iskusila su šemu uspešne investicije. Jedini problem pri tom ima MP: vozila koja prodaje dugo traju, ona specijalna za gradsku čistoću i po 30 godina, ali Vranić nikada u tome nije video razlog da se okrene lošijim proizvođačima. Kaže: "Stalno objašnjavam kupcima šta znači cena, a šta ponuda. Ako nešto nije dobar kvalitet i nije original, prodaje se za 25 odsto vrednosti originalnog proizvoda i traje 25.000 kilometara, a original istovremeno traje 100.000 kilometara i uvek se kroz eksploataciju vozila pokazalo da je original jeftiniji." On smatra da zakonom treba odrediti nove ekonomske parametre za upoređivanje istih proizvoda, takve koji imaju u vidu krajnji rezultat, dakle, koliko je to firmu koštalo a šta je za to dobila.

REZANJE GRANA: Vozilo Mulega

SERVIS: Multipartner je ekskluzivni distributer rezervnih delova svih fabrika u svetu sa kojima sarađuje (osim Mercedesa) i servisira i popravlja vozila pod geslom "nikad ne smeju da stoje". Firma ima svoju interventnu mobilnu ekipu koja dežura 24 sata na dan i sve što nije veći kvar popravlja na licu mesta. Ako vozilo mora u servis, problem se rešava elektronski ili, kako kaže Vranić, "sa najsavremenijim programima kompjutera nema šansi da dobijete pogrešan deo". Firma poseduje sve licencirane programe za analize i dijagnoze stanja vozila i usluge će uskoro pružati u novom velikom servisu u Dobanovcima, koji će imati lager rezervnih delova po najsavremenijim evropskim standardima. "Ova investicija za poboljšanje postprodajne usluge spada u one koje se sporo vraćaju, ali smatramo da naši kupci to zaslužuju", navodi Vranić. On otkriva plan MP-a da u tom novom servisnom centru napravi jednu halu u kojoj će se raditi nadgradnja vozila, kako bi omogućio kupcima povoljniju cenu. Vranić ističe nameru da ubedi sve te fabrike da deo asortimana proizvode u Srbiji kako bi se ovde zaposlilo što više ljudi. Za sada je uspešan u objašnjavanju da jedna nadgradnja traži da se na nju nadoveže druga, pa sledeća i da postoji investiciono opravdanje da se to radi u Srbiji.

Vranić smatra da Srbija zaslužuje, geografski i po intelektualnim kapacitetima, da bude lider u regionu za proizvođače čiji je zastupnik Multipartner. Osim što je generalni zastupnik za SCG i Makedoniju, Vranićev tim planira da taj status proširi na Republiku Srpsku i delom na Hrvatsku. "Pokušavamo da napravimo balkanski dijapazon rada, ali smo sada prvenstveno koncentrisani na našu zemlju da bismo pokazali kako to treba da izgleda. Naravno, postoje razne objektivne okolnosti koje sprečavaju da kvalitet objasni sve svoje prednosti, ali se nadamo da ćemo uspeti da dokažemo bar njegovu ekonomičnost", ističe Vranić.

VIŠE NAMENA: Vozilo Schmidta

ĆERKE: Uz pet predstavništava, u Novom Sadu, Vranju, Podgorici, Skoplju i Banja Luci, Multipartner ima ćerku firmu u Beogradu koja je generalni zastupnik kompanije Johnson Diversey u oblasti profesionalne hemije. Slogan te firme je clining is just begining (čistoća je samo početak). "Pošto se uglavnom bavimo čišćenjem: snega, đubreta, zelenila, u rudnicima itd., ta firma je logičan sled priče o širenju posla u mlekarstvu, prehrani, hotelijerstvu i drugim oblastima. I tu prodajemo know how, sve od tehnološkog procesa do instalacija za hemikalije za čišćenje, recimo boca i traka u mlekarama i bolnicama, VMA, u "Knjazu Milošu", pivarama i drugim industrijama", objašnjava Vranić.

U osnivanju je nova ćerka firma Mass Ltd., koja bi trebalo da preraste u privatno komunalno preduzeće. "Želja nam je da probamo da pokažemo ‘u malom’ kako treba koristiti sredstva i mašine i koliko tehnologija može da nadomesti vreme." Inače, MP je tokom 15 godina narastanja menjao svoj moto, ali će jedan verovatno trajati zauvek: "Mi nikad ne napuštamo naše partnere".


 

Multicar – vozilo firma

Multicar je svetski primer univerzalnog specijalnog vozila. Milan Vranić to ovako objašnjava: "Kad vide vozilo, ljudi u njemu gledaju kamion, ali to je specijalno vozilo sa vrlo sofisticiranim hidraulikama, koje obavlja oko 25 operacija. Idealno je za male i zatvorene sisteme, za male gradove i kao dopuna u velikim komunalnim sistemima. Za putarske firme je neprikosnoveno. Ova vozila imaju pogon 4x4, na svim točkovima, voze u svim uslovima, izuzetnih su tehničkih mogućnosti, to su male robusne mašine sposobne da uđu u uske ulice i među parkirane automobile. Imali smo takav primer kod čišćenja snega u Beogradu gde se Multicar pokazao kao izvanredno vozilo. Rad na takvom vozilu donosi višestruke uštede. Jedan čovek može iz kabine da menja oruđa, ne mora da izlazi, ulazi. Ukratko, Multicar je deo priče – imam jedno specijalno vozilo, imam firmu. Sa takvim vozilom može da se napravi ‘hiljadu operacija’, od krečenja fasade sa specijalnih dizalica do šišanja trave i čišćenja dvorišta. Pogodna su za autsorsing firme, jer Multicar može da radi u poljoprivredi (sejanje, zalivanje, orezivanje itd.), da pruža usluge gradu i fabrikama (čišćenje, farbanje itd.), da pravi seoske puteve, kreči kuće, postavlja dalekovode i radi još mnoge druge poslove. Ima svojstvo da na osnovni nadomešćuje druge procese, konkretno kod smećarskih vozila to je reciklaža, sečenje grana, briketiranje drveta i još mnogo toga."

Mada Vranić ističe da nije bitno da li su klijenti Multipartnera iz budžetskog ili privatnog sektora (važno je da su domaćini koji koriste sve kapacitete), ipak najviše podržava one koji tek počinju biznis. "Privatnicima pomažemo da naprave uspeh u poslu, jer će onda zauvek ostati naši kupci. Zarađuju pare i više im nismo prodavac, već partner."

Klijenti

Multipartner ima dugu listu klijenata, a među građevinskim preduzećima to su Energoprojekt, "Ratko Mitrović", Partizanski put, Novkol, Partner GP, Estetika Interprojekt itd. Na spisku kupaca u komunalnim preduzećima su gradska vodovodna u Beogradu, Pančevu, Kraljevu, Vranju, Kragujevcu, Leskovcu i Kruševcu, zatim Beograd put, Gradska čistoća i Zelenilo Beograd, Lim Prijepolje, Toplana Niš, Zelenilo Novi Sad, JKP Sopot, Vrbas itd. Od preduzeća iz proizvodno prehrambenog kompleksa, klijenti Multipartnera su Pepsi, "Knjaz Miloš", Rosa, Voda Vrnjci, BIP, "Štark", Carnex, niška, vršačka i zaječarska pivara, Novosadska mlekara i mnogi drugi. Kupci su i Hemofarm, Simpo, Aerodrom "Nikola Tesla", Novi dom, Prvi maj, basen "Kolubara", hotel Hyatt Regency, Srbija promet itd.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST