Slučaj Karić - žene >

Emocija čista

One su aktivne, sposobne, pojavljuju se u javnosti, poseduju nekretnine, rukovode kompanijama, zarađuju. Istovremeno, one rađaju decu, pevaju, kuvaju, vezu, s muževima razmenjuju nežne poglede i dodire, diče se porodicom. Na nekom drugom mestu one bi pripadale svetu ljubavnih romana, španskih serija i ostalih formi "umetničkog izraza" u kojima je žena ravna kosmičkom stvorenju sposobnom za višestruke uzastopne metamorfoze (domaćica se pretvara u borca za pravdu, borac za pravdu u ljubavnicu, ljubavnica u poslovnu ženu, poslovna žena u kuvaricu...), za istovremeno obavljanje deset različitih aktivnosti i konstantno osmehivanje pride. U zemlji Srbiji, one zaista postoje. I prezivaju se Karić...

HARMONIJA: Hafa (snaja), Danica (majka i svekrva) i Olivera (kćerka)

Priča o ženama dinastije Karić, baš kao i sve priče o uspehu i emancipaciji, počinje u dalekoj prošlosti. Negde početkom XX veka, izvesni Stojan Karić, gazda i vlasnik nekoliko pekara u Peći, oženio je Jefimiju. Dotična Jefimija prvi put se udala u osamnaestoj i sa mužem Andrijom dobila kćerku Nedu. No, Andrija je poginuo tokom Prvog svetskog rata, a Jefimija se posle tri godine udala za Stojana. Na početku, nije ih pratila sreća (ćerke Rosa i Cveta umrle su kao male), ali je, sačuvavši "elan za rad, vedrinu i duh", Jefimija svom drugom suprugu ipak podarila sina i tako udarila temelje onom što nam je danas poznato kao dinastija Karić.

UTICAJ: Milanka

Sin jedinac zvao se Janićije i u kuću je 1947. doveo Danicu. Poreklom iz ugledne trgovačke porodice Kuzmanović, pristala je na ugovoreni brak s Janićijem, iako se u početku nećkala zbog toga što je mladoženja dve godine stariji od nje. Legenda kaže da je u Đakovicu po nju došlo "četrdesetak Karića", kao i da su se posle toga snajka i svekrva slagale kao "majka i ćerka". Snajka, uostalom, kao da je bila i krojena po Jefimijinom ukusu: patrijarhalno vaspitana, poslušna i plodna. Tokom više od šezdeset godina (sama kaže, srećnog) braka, Janićiju je rodila Sretena, Dragomira, Zorana, Bogoljuba i Oliveru. Svi su rasli uz majku i babu koja im je, kako je jednom ispričao Dragomir, čitala junačke pesme i nikad ih nije zvala po imenu, već "plemići moji", "sokolovi moji", "junaci moji".

ESTRADA: Danijela, Danica i...

SESTRA OBRAZA ČISTA: Posle četiri sina, majka Danica priželjkivala je da rodi i devojčicu. "Govorila sam svekrvi da bih volela da rodim žensko, a ako se to ne desi, da ću Dragana da zovem Belka ili Dragica", ispričala je onomad Danica. "Moja svekrva je izgubila dve kćerke, pa je imala otpor prema ženskoj deci. Kada sam se porodila, da bih je odobrovoljila, zamolila sam je da da ime detetu, a ona je izabrala ime Olivera, po svojoj sestri. Kasnije je svekrva nju najviše volela. Sinovima sam rekla da moraju da paze na sestru, da ne bi obraz ocrnila. I nije."

U zvaničnoj biografiji najmlađeg potomka Janićija i Danice navodi se da je "uvek i u svemu želela da bude ravna s braćom – u igri, u školi, na poslu", ali da su je "pazili kao malo vode na dlanu i roditelji i braća". Zvanična biografija još kaže da je, tako mažena i pažena, osnovnu i srednju školu završila u Peći, a studije u Leskovcu i Nišu, kao i da je 1979. sa surpugama svoje braće osnovala Socijalni savet BK kompanije iz kojeg je kasnije izrasla Fondacija BK. "Glavna ideja osnivanja našeg Socijalnog saveta bila je da se duh koji je negovan u našoj porodici – da jedni drugima pomažemo – prenese na sve zaposlene u našoj firmi i na njihove porodice. Kupovali smo namirnice i ogrev, školske udžbenike, davali sredstva za letovanja, kredite da se izgrade porodične kuće", pričala je kasnije Olivera.

...Ana

Udata za Novicu Nedeljkovića, rodila je troje dece – Aleksandru, Aleksandra i Goricu. To je ipak nije sprečilo da bude član upravnog odbora Karić fondacije i "inicijator, organizator i rukovodilac posebnih specijalističkih letnjih škola i redovnih kurseva za omladinu i odrasle" na Univerzitetu BK. Takođe, kućne obaveze nisu je sprečile ni da vodi Femili turs, jedno u nizu uspešnih preduzeća iz lanca BK Grupe: osim organizacije turističkih putovanja, ovo preduzeće istaklo se i iznajmljivanjem automobila kompaniji Mobtel. Ćerka Olivera i članovi njene uže i šire familije velikodušno su ustupili svoje limuzine Femili tursu, a ovaj ih je iznajmio Mobtelu, naplaćujući mu milionske iznose koji daleko prevazilaze vrednost automobila. Zahvaljujući vrednoći i domišljatosti, ćerka Olivera samo u Beogradu poseduje jednu kuću (350 kvadrata na Dedinju), dva manja stana, jednu garažu i jedan plac (1100 kvadrata), dok se članovi njene uže porodice baškare u sedam stanova i jednoj kući (sve ukupno, skromna 594 kvadrata). Obraz valjda nije ocrnila.

SNAJKEOSNOVNA NAČELA: Po rečima tate Janićija, sva četvorica patrijarhalno vaspitane braće Karić zaprosili su devojke "istog vaspitanja, životnih shvatanja i ponašanja". To je, naravno, bilo ključno za uspešno funkcionisanje porodice prinuđene da, zbog siromaštva, živi pod istim krovom. "Rekao sam snajama da me sačekaju vedre i nasmejane kada dođem kući, a ja ću na poslu ostaviti sve probleme i neraspoloženje. Šalio sam se sa njima, a i one sa mnom, pa je u kući uvek bilo veselo. Znalo se po rasporedu da ponedeljkom jedna kuva, druga pere, treća čisti, a četvrta je slobodna da se posveti sebi. Svaka je nasmejana dočekivala goste. Jedino im nisam dozvoljavao da u kući zapale cigarete, jer ni ja ni žena nismo pušili. I deci sam branio. Sada samo Sreten i Olivera puše", ispričao je Janićije jednom prilikom.

Svedočanstvo tata Janićija o slozi u domu Karića nije i jedino. "Bila sam zadovoljna slogom i redom. Svako je znao svoje mesto i posao. Nas četiri snaje i zaova Olivera u svemu smo se oslanjale na sverkvu Danicu. Čuvala nam je decu, bodrila nas da radimo sa svojim muževima i da im pomažemo u svemu", opisala je to doba druga Sretenova supruga Slavica (koja je, kako legenda kaže, jedina uspela da "ukroti" ženama sklonog Janićijevog prvenca). I snajka Hafa, Dragomirova supruga, s nostalgijom se seća: "Moji najsrećniji dani koje pamtim bili su u porodici Karić. I to od prvog dana kada sam došla u mini suknji, potpuno nepripremljena za sredinu u kojoj sam se našla. Tek tada sam shvatila šta znači otvorena i jasna ljubav. I ja sam, zahvaljujući baš toj ljubavi kojom su me svi okružili od prvog dana, i porasla s njima."

Osim "otvorene i jasne" ljubavi, slozi i skladu doprineli su i drugi porodični kvaliteti. Suočen s problemom problematičnih snajki "druge generacije", Bogoljub K. je to lepo objasnio: "Znate šta, Karići su brojna familija i svaki naš član mora da se pridržava pravila! Sve naše žene se lepo slažu, ali Bojan i Jugoslav, koje smo školovali u inostranstvu, još nisu shvatili da moraju da poštuju tradicionalne porodične standarde. Oni i njihove izabranice nisu imali iskustvo zadružnog života, pa su malo razmaženi, ali svoje žene moraće da ukrote i to zna se kako. U krevetu, alatkama koje im prezime daje! Ako nisu moćni u krevetu, biće izopšteni iz familije." Da bi sve to bilo do kraja jasno, Bogoljub je drugom prilikom bio još konkretniji: "Karići su inače nemirni, samo prezime im to govori, zbog čega na kupanju nikada nisu mogli da nose kratke gaće, već bermude."

SKANDAL I SMERNOST: Jelena (Karleuša) i...

SNAJKEGENERACIJA PRVA: Iako je široj javnosti postala poznata tek pošto je kiparski Interpol u januaru 2006. otpočeo istragu o njenoj umešanosti u marifetluke s odlivanjem Mobtelovih para u ofšor kompanije braće Karić, Sretenova supruga Slavica Karić uvaženi je član porodice. Rodila je troje dece – Bojana, Gordanu i Stefana, a lepo je prihvatila i Gorana, Sretenovog sina iz prvog braka. Paralelno s tim gradila je i karijeru: do 1992. radila je "na mnogim funkcijama" u tek zahuktalom poslovnom carstvu BK Grupe, a posle toga delovala je uglavnom na Kipru. Zvanična biografija, naravno, ne spominje ofšor poslovanje i presipanje miliona s jednog na drugi račun, već samo kaže: "U Nikoziji je osnovala i rukovodi Fondacijom Karić, koja ostvaruje dobre rezultate u humanitarnim i kulturnim aktivnostima, kao i na polju zbližavanja i razvijanja odnosa s narodom Kipra."

...Elena (ex Mijatović)

Znatno je poznatija Dragomirova supruga Hafa. Uvek voljna da ispriča bajkovitu priču o tome kako se s Dragomirom zavolela na prvi pogled, kako je otac ("ugledni sudija, tužilac i predsednik opštine" iz Livna) jedva pristao da je dâ za "putujućeg muzičara", ova snajka ipak se nije proslavila samo po pričama. Diplomirala je pedagogiju, karijeru započela kao pevačica Plavih zvezda (benda braće Karić), a nastavila je obavljajući "brojne funkcije" u kompaniji. U međuvremenu, uspela je da rodi četvoro dece (Sašu, Simona, Jugoslava i Danijelu), da rukovodi Karić fondacijom u Moskvi i Londonu, da bude član UO-a iste fondacije, osnivač Međunarodnog univerziteta biznisa i upravljanja u Moskvi i "patron lanca Karić internacionalnih pijanističkih takmičenja". Ni to nije sve: uz gorenavedeno, pošlo joj je za rukom da snimi CD sa sevdalinkama i izvornim narodnim pesmama i da otvori kozmetički salon Vodolija.

Baš kao i ostale snajke, Zoranova supruga Marijana "bila je vaspitavana da su škola i znanje najvažniji i da se mora samopregorno raditi da bi se u životu stvorilo nešto vredno". Poštujući to načelo, Marijana je završila pravni fakultet i posle toga obavljala... pogađate... "razne funkcije" u BK sistemu. Sa suprugom se 1991. preselila u Beč, gde postaje predsednik tamošnjeg odeljenja Fondacije Karić. Ipak, interesovanja snajke Marijane ostala su tipično "ženska". Prema navodima zvanične biografije, ona gaji veliko interesovanje za "modne trendove i dizajn" i redovan je posetilac modnih revija i izložbi u Beču, Londonu, Rimu, Torontu. "Sama se bavi dizajnom tkanina, a dezen koji je kreirala na svili pod nazivom ‘Kosovski boj’ izazvao je pažnju evropskih majstora ove umetnosti. Velika strast Marijane Karić je i kulinarstvo. Paralelno radi na dva velika projekta: Starom srpskom kuvaru i knjizi o razvoju kulinarstva u svetu", kaže se u biografiji. Kako će proći ti najavljeni projekti, za sada se ne zna, ali je poznato da je zahvaljujući zbirci recepata kosovsko-metohijske kuhinje, Marijana samo od Mobtela inkasirala stotine hiljada evra. Ostale delatnosti takođe su joj isplative: samo na Dedinju, ova snajka poseduje kuću od 476 i stan od 77 kvadrata.

SPEKTAKULARNO VENČANJE: Goran i Ivana (ex Mišković)

Najpoznatija snajka Milanka (od milja Mara) supruga je najpoznatijeg brata Bogoljuba. Vaspitana je u "rodoljubivom duhu i tradicionalnom sistemu vrednosti – privrženosti svom narodu i veri, odanosti i vezanosti za porodicu". Završila je pravni fakultet, radila na "brojnim odgovornim funkcijama", rodila četvoro dece (Nebojšu, Nadeždu, Jelenu i Danicu), snimila CD Bistrik, a nacionalnu popularnost doživela kao predsednica Fondacije Karić i večni pratilac muža Bogoljuba na političkim nastupima. Svi ovi podaci, međutim, malo govore o pravoj Milankinoj snazi i uticaju. Naime, ona je jedina snajka koja je obavljala zaista odgovornu dužnost u BK sistemu (član Nadzornog odbora Astra banke), jedina za koju se priča da zaista utiče na odluke svog muža (u istoriju je ušla samo njena sugestija Bogoljubu da obrije brkove, ali upućeni kažu da ona stoji i iza mnogo bitnijih poteza) i jedina koja se nije libila da taj uticaj javno istakne na prilično "ženski" način. Pored osmeha, dodira i poljubaca koje neštedimice rasipaju u javnosti, trebalo bi se samo prisetiti njihovog zajedničkog pojavljivanja na glasanju za predsednika Srbije 2004, kada se ona pojavila u roze kompletu, a Bogoljub s kravatom identične boje... Pored toga, Milanka je podosta uradila na sebi – u poslednjih nekoliko godina, vidno je omršavila, vidno sredila frizuru, šminku i odeću i čak i među protivnicima Familije stekla status "prave dame". Jedina ružna i nikad do kraja objašnjena epizoda u vezi s Milankom jeste vest o njenoj trudnoći koja je objavljena u septembru 2005. Bogoljub je tada na sav glas vikao kako njegova supruga čeka blizance, rejting PSS-a verovatno je porastao bar za koji promil, da bi se na kraju ispostavilo da od čitave te stvari nema ništa. Iako je u međuvremenu mudro ćutala, ostalo je nejasno zašto je inače diskretna Milanka tom prilikom dozvolila takvu zloupotrebu privatnosti. No, epizoda je valjda bila toliko neukusna, da se čak ni PSS nije potrudio da je premaže nekom prihvatljivom bojom.

ĆERKE NASLEDNICE: Za sada najpoznatije ćerke iz Karićevog jata jesu Bogoljubova Danica i Dragomirova Danijela – deo slave obezbedile su svojim muzičkim, deo rentijerskim, a deo zavodničkim sposobnostima. Najpre ovo prvo. Iako su obe muzički obrazovane – Danica je čak i diplomirala na Muzičkoj akademiji – komercijalni uspeh na estradi su pre svega postigle zahvaljujući novcu svojih očeva. Ujedinjene u (nešto nalik) pop duet D&D, najpre su preuzele sve muzičke termine BK Televizije, koja je praktično svakodnevno puštala njihove nove spotove, a zatim su inkasirale ozbiljan novac na ime prodaje svojih CD-ova Mobtelu i BK Telekomu, kao i na ime ustupanja autorskih prava na ovu ili onu muzičku uslugu istim tim preduzećima. Zahvaljujući svemu tome, put do tabloida bio im je otvoren, a to je podrazumevalo mnogo priče o skidanju kilograma, lakiranju noktiju, "težačkom" životu na liniji London–Beograd i mučnoj "udaljenosti od najmilijih". No, glavna tema ipak je postao pevač Daniel Đokić, koji se pre nekoliko godina zabavljao sa Danijelom, a zatim počeo vezu s Danicom – ta ljubavna priča i dalje traje, dok je Danijela na pragu udaje za fudbalera Nikolu Martinovića. Što se tiče rentijerske slave, odnedavno je poznato da su Danijela i Danica kao vlasnice zgrade na Terazijama od Mobtela mesečno dobijale skoro 45.000 evra, a nije isključeno da Karićima, preko imovine zavedene na njihova imena, u kasu svakog meseca upadne još koja parica. Naime, iako živi u Londonu, Danica u Beogradu poseduje kuću od 1710 kvadrata i plac od 1233 kvadrata.

Osim članica D&D-a, prilično je poznata i Ana, Zoranova ćerka. Iako je 1999. bila izabrana za Miss Jugoslavije i kao takva ukrasila sve bilborde, kalendare i prateći materijal Mobtela, pa i jedan spot Zdravka Čolića, Ana se pre svega posvetila školi: u Londonu je završila fakultet i upisala postdiplomske studije, tečno govori pet jezika, a do sada je nisu pratili ni neki veći tračevi. Zna se da poseduje džip "jer se u velikim automobilima osećam sigurno", stan od 97 i kuću od 255 kvadrata u Beogradu. O njenoj rođenoj sestri Jefimiji zna se samo da je udata, da ima sina Novaka i da poseduje stan (123 kvm) i kuću (255 kvm) u Beogradu. Inače, sestre Ana i Jefimija suvlasnice su jedne londonske firme za telekomunikacionu opremu, ali o toj njihovoj delatnosti za sada ne postoje neki konkretniji tragovi.

Tabloidima je u jednom trenutku bila izuzetno zanimljiva i Gordana, Sretenova ćerka. Takođe londonski đak, proslavila se kao direktor PR službe BK Telekoma, ali i kao navodna devojka pevača Ace Pejovića i fudbalera Nikole Lalatovića. Gordana je sve te priče demantovala, ističući pritom da joj je karijera ipak na prvom mestu: "Moj otac i moji stričevi su poslednjih trideset godina radili kako bismo ih mi nasledili jednog dana. Normalno je da oni odu u penziju, a da mi u našoj (??? – prim. aut.) firmi iskoristimo znanje koje smo stekli na fakultetima", objasnila je u intervjuu za "Svet" 2003. godine.

Od svih ćerki, najmanje su poznate Bogoljubove Nadežda i Jelena. U Nadeždinom slučaju, anonimnost nije nikakvo čudo: devojka je u Londonu diplomirala međunarodne odnose, potom je magistrirala, a ovih dana čeka je i doktorat. Što se tiče Jelene, i ona je diplomirala u Londonu, a pažnju je privukla samo kada se u jednom trenutku pročulo da se zabavlja s mlađahnim Indijcem. Iako se to očekivalo, tata Bogoljub tom prilikom nije burno reagovao: "Zašto da reagujem, dečko je zgodan. Jesam pravoslavac, ali to nema nikakve veze. Sretenova prva žena je bila Hrvatica Dubravka Safner, katolkinja, Draganova žena je muslimanka iz Bosne Hafa Mulić. Naši roditelji nikada nisu pravili pitanje oko toga, niti su insistirali da one pređu u pravoslavlje. Mi smo liberalna porodica, otvorena za sve. Jelenu sam posavetovao: ‘Možeš da se zabavljaš s njim, ali ti ne preporučujem da se udaš za nekoga ko nije iz tvog mesta ili tvoje zemlje’, rekao je u to doba u jednom intervjuu. No, kako god se završile ljubavno-bračne priče Nadežde i Jelene, sigurno je jedino da ni njima miraza neće manjkati. Prema za sada poznatim podacima, Jelena poseduje kuću od 1710 kvadrata i plac približno iste površine, dok Nadežda ima plac od 1610 kvadrata i kuću od 990.

SNAJKEUSPEŠNE I NESUĐENE: Karićevsko zlopaćenje sa snajkama druge generacije počelo je kada je Sretenovom sinu Goranu za oko zapala manekenka Loreana Simić, koja mu je ubrzo postala i supruga. Odluku o ženidbi Goran je doneo uprkos žestokom protivljenju Familije, ali je zbog Loreanine nezainteresovanosti za porodični život i decu, brak ubrzo i završen. Tokom 1999, Goran je, međutim, našao snajku po meri – od tada do danas u braku je s Ivanom Mišković, ćerkom Milorada Miškovića i naslednicom "Delta" carstva, koja mu je rodila Maksimilijana i Miu. Posle spektakularnog venčanja, na koje su utrošeni milioni, par se skrasio na Senjaku, u vili koju su dobili kao svadbeni poklon, a sve što su posle izgovorili o svom braku i porodici kao da je prepisano iz sećanja baba Jefimije i potonjih snajki – ukratko, što bi rekla Hafa, "otvorena i jasna ljubav". Pored Ivane Mišković, za pogodnu snajku važi i Radica, supruga Dragomirovog sina Saše, koja mu je rodila petoro dece (iz prvog braka ima još jedno dete) – par živi u Americi i o njima javnost zapravo ne zna ništa. Pored Radice, tu je i novopečena snajka Milica, supruga Zoranovog Vladana na koju za sada nema primedbi.

S druge strane, tu su snajke koje su izazvale mnoštvo problema. To se pre svega odnosi na Jelenu Karleušu, koja je u braku sa Sretenovim Bojanom izdržala svega nekoliko meseci. Jelena i Bojan su se prvi put pojavili kao par u januaru 2003, kada je Bojan na dobrotvornoj aukciji za 120.000 dinara pazario tanga gaćice svoje dragane – prema sopstvenim rečima, Bogoljub K. je posle tog skandala sazvao "kućni savet", rat na liniji Karići–Karleuša bio je objavljen, ali je Jeca nacionale ipak izdržala sva iskušenja i neodobravanja. U sezoni 2003/2004. o ovoj ljubavnoj priči ispisano je verovatno više tekstova nego o ekonomskoj politici Srbije: praktično svakodnevno, nizale su se storije o egzotičnim putovanjima, o skupocenim poklonima, o svađama, pa čak i o tome kako Jelena uči da kuva. Kada je BK Sound izdao i obilato finansirao Karleušin CD, a par počeo da se do iznemoglosti fotografiše u svom "budućem porodičnom gnezdu", bilo je jasno da je venčanje neizbežno. Konačno, u prisustvu kompletne porodice, brak je sklopljen 25. septembra 2004, "mladenci su Beograđanima poklonili do sada neviđen vatromet", a svadbeni spektakl zabeležen je čak i u udarnoj informativnoj emisiji BK TV-a. Svega nekoliko meseci kasnije, počelo je da se šuška kako je Bojan uhvatio svoju suprugu u zagrljaju s telohraniteljem i čitava stvar završena je ekspresnim razvodom. Upućeni, a i nesuđena snajka, kasnije su tvrdili da je glavnu ulogu u svemu imala svekrva Slavica, koja nikako nije mogla da prihvati sinovljev izbor.

Pored Bojana, mnogo problema Karićima pravi i Simon de Karić, Dragomirov sin koji živi u Americi i Kanadi i koji je svom imenu samoinicijativno dodao plemićko "de". Zvanično, Simon je angažovan u "filmskoj i muzičkoj produkciji", dok nezvanični izvori tvrde da je čovek naprosto bonvivan koji živi od porodičnih para. Od njegovih do sada zabeleženih ljubavničkih izleta, u istoriju je ušlo nekoliko. Najpre, tu je priča o tome da je u jednom beogradskom restoranu otkupio svaki predmet koji je na tom mestu dotakla Svetlana Ražnatović i da je potom helikopterom otišao na Kopaonik da je nađe. Kako na takvo udvaranje ona nije odgovorila, Simon de posvetio se ostatku estrade: na opšte zgražanje Familije pokušao je da se približi sveže razvedenoj Karleuši, ali ni od te rabote ništa nije bilo. Najneverovatnija od svega ipak je priča o navodnoj vezi Simona de K. sa manekenkom Naomi Kembel prigodno ilustrovana njihovim zajedničkim fotografijama: uprkos silnim teorijama o mogućnosti da Karići konačno dobiju tamnoputu snajku, na ovu besmislicu ipak se nije upecao niko sem domaćih tabloida.

ELENA I NJENO ĆEBE: Tezu da u životu "ništa nije gotovo dok se ne završi" možda najbolje ilustruje storija o snajki Eleni ex-Karaman, ex-Mijatović, koja je imala izuzetno lošu startnu poziciju u Familiji, da bi se na kraju konačno udala za Dragomirovog sina Jugoslava i promenila prezime u Karić. Ćerka modne kreatorke Verice Rakočević već godinama važi za jednu od najlepših Beograđanki, ali je širu slavu ipak stekla kao supruga fudbalera Peđe Mijatovića i nevenčana supruga "kontroverznog biznismena" Andrije Draškovića. Pored ta dva braka iza sebe, Elena ni u drugim detaljima nije odgovarala slici idealne karićevske snajke: iz prethodnih brakova ima tri sina, tračevi o njoj već dugo se i ne broje, njene razgolićene paparaco fotografije osvanule su na desetinama naslovnih strana, o braku i razvodu s Mijatovićem pričalo se sve i svašta, a ozlaglašena je i po milionskim šoping turama. Kad se tome dodaju detalji – činjenica da je Elena sedam godina starija od Jugoslava, da ima tetovažu na ramenu i cirkon u zubu – bilo je realno pretpostaviti da od braka ništa neće biti. Tome u prilog išle su glasine da Elenu ne pozivaju na porodične proslave (jednom prilikom je, navodno, Jugoslav odbio da se pojavi zbog toga što nju nisu pozvali), da Familija očima ne može da je vidi i da se zbog toga Jugoslav uselio u njen stan, a ne u neku od brojnih nekretnina u vlasništvu porodice. Ipak, sve to ovom paru nije smetalo da svoju ljubav pokazuje gde stigne i ne stigne. Tabloidi su muku mučili da nabroje sve poklone (silni nakit, komplet Luj Viton putnih torbi, Boris Novković lično na Eleninoj rođendanskoj zabavi...), zajedničkih fotografija bilo je koliko ti duša ište, a obznanjeno je i da par zajedno upravlja Jugoslavljevim klubom Kankan. Na sve to, Karići kao da se nisu obazirali – dok se Jugoslav ubijao od pokušaja da dokaže kako mama Hafa obožava Elenu, Bogoljub K. je beogradsku lepoticu trpao u isti koš sa Karleušom i tvrdio kako ne zna da mu je Elena buduća snaja.

No, uprkos svemu tome, Elena je na kraju pobedila, a posle veridbe s Jugoslavom, tabloidi i slična izdanja okrenuli su ćurak naopako i naprosto se utrkivali u poetičnim prikazima sveopšte sloge u Karića klanu. Do tada poznata isključivo po skandalima, Elena se sa svoje strane takođe potrudila u tom smislu. Najavljujući skoro venčanje, početkom 2005. ispričala je sledeće: "Dok moja majka voli tišinu i ne može da sluša graju dece, ja volim da ih je puna kuća, da dovuku svoje prijatelje, da se urla, mesi, da mirišu gibanica i palačinke. Nisam tip domaćice koja uživa da mota sarme, ali se dohvatim tiganja ili pleha i kora za pitu. Kad su Božić i slava, obavezno ja kuvam. Moja slava je Sveti Arhangel. Slavili su je baka i deka, a sticajem okolnosti to je slava i mog bivšeg supruga Andrije. Pravim i slavsko žito. Moja deca znaju da očitaju Oče naš pred badnju večeru ili za božićni ručak. Oni su suština mog života. Roditelj je najlepše zanimanje."

Da bi stvar bila kompletno u skladu s baba Jefimijinim nazorima, venčanje koje je obavljeno 11. marta 2005. bilo je sve samo ne estradno: mlada je izgledala smerno da smernije ne može biti, a do javnosti su došle uglavnom fotografije iz crkve. Posle toga, Elenina pozicija u Familiji dodatno je učvršćena, a indikativno je i da se nekad omražena snajka nalazi na spisku vlasnika karićevskih nekretnina: prema spisku do kog su u januaru 2006. došli mediji, na njeno ime vode se vila od 356 kvadrata i plac od 1300 (privilegija koju nemaju čak ni snajke prve generacije). Kako bilo, poslednji Elenin rođendan proslavljen je u krugu šire porodice, Dragomir i Hafa su tom prilikom čak i zapevali, da bi se konačni trijumf odigrao nekoliko meseci kasnije – rođenjem sina Simona u oktobru 2005. Sreći i slozi tada kraja nije bilo, a Elenina majka Verica Rakočević zaokružila je tu idiličnu sliku: "Znate li šta mi je Elena rekla pre neki dan? Kaže: ‘Znaš, mama, Hafa mi je poklonila jedno ćebe i to je najdraži poklon koji sam u životu dobila.’ Moja prija je primetila ono što ni ja kao majka nisam znala, a to je da moja ćerka mnogo voli da se umota i ušuška u ćebe. To je, valjda, stalno činila kad bi odlazila kod svekrve u goste, ova je to zapazila i poklonila joj jedno ćebence. Divan gest! Čista emocija! Ljudi stalno pričaju kako Elena nosi Diorove, Pradine, Vitonove modele, a ona se najviše od svega što ima obradovala tom ćebetu. Emocija je najvažniji brend na svetu."

Dirljivo, zaista. Posebno ako se prisetimo šta je sve prethodilo. Imali smo, dakle, Jefimijine junačke pesme, Daničinu smernost, Slavičino kroćenje neukrotivog Sretena, Hafinu mini suknju, Marijanine kulinarske čarolije, Milankine roza komplete, prepoštenu Oliveru. Imali smo, takođe, Daniela fatalnog po miraždžike, zgodne Indijce, Jelenine gaćice, Simonov helikopter, neosvojivu Cecu i nasmejanu Naomi. Posle svega, stigosmo do zimogrožljive snajke i ćebeta. Ništa Dior, ništa Prada, ništa milionski iznosi isplaćivani s računa Mobtela, ništa nekretnine, ništa utaja poreza, ništa krađa državne imovine.

Emocija čista. Skoro da ti suze pođu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST