Ocena 3+

Izgleda da ja najviše cenim aktuelnu srpsku vladu: na godišnjicu rada Koštuničinog kabineta pretežne ocene anketirane ekspertske i šire javnosti kretale su se od uvredljive nule, pretežne jedinice, do utešne dvojke, a ja sam u nekakvoj prigodnoj emisiji RTS-a u četvrtak 3. marta dao ocenu tri plus.

Odmah su počeli da zvone telefoni, a umesto "dobro veče" čulo se po pravilu "da li si ti normalan". Pod pritiskom javnosti, već sutradan, u petak 4. marta, u televizijskoj emisiji B92 korigovao sam ocenu. Vidim da se javnost ne slaže, rekao sam, pa Vladi oduzimam ono "plus" i dajem joj – trojku. Mislio sam – nema više. Ali, u "Utisku nedelju" u nedelju 6. marta politički analitičar Slobodan Antonić izjavio je: "Slažem se sa Dragoljubom Žarkovićem koji je Vladi dao tri plus!"

Analitički sud mu je bio briljantan: citira me kao da sam klasik, ali telefoni su ponovo zvonili. Meni, ne Antoniću.

Nemam potrebu da se pravdam zbog ocene koju sam dao. Kriv sam jedino što sam pristao da učestvujem u igri bez jasnih kriterijuma, podjednako opasnoj kao žiriranje za P(j)esmu Evrovizije, gde su, i u slučaju Vlade i u slučaju pesme, svi koji su glasali odmah podeljeni na "naše" i "njihove".

Nemam potrebu ni da ponovo obrazlažem šta me je rukovodilo da ovako ocenim učinak Vlade, ali mi se čini da najžešći kritičari Vlade zaboravljaju baš ono zbog čega sam je ja povoljno ocenio. Naime, ova vlada pokazala je dobar (za "trojku") stepen političke i socijalne prilagodljivosti i spremnost da prizna neke zablude i greške. Navešću samo nekoliko. Počela je s lošom fiskalnom politikom, a onda je odustala od populističkog koncepta i priznala kroz rebalans budžeta sopstvenu grešku, odustala je od revizije privatizacionih procesa, prilagodila je politiku zahtevima Haškog tribunala... Kritičari će reći da je sve to zbog pritiska međunarodne zajednice, ali, kako je u početku izgledalo, bilo je osnova da će ta ista zajednica biti "deveta rupa na svirali".

Uostalom, svako ocenjivanje je vrsta poređenja. Jednu ocenu bi ova vlada dobila da je poredimo s nekom drugom, drugačije bi bila ocenjena ako je poredimo sa sopstvenim očekivanjima, ali ako je poredimo s njom samom s početka mandata i sada na kraju prve godine, nisam spreman da idem ispod ocene koju sam jednom već korigovao – trojka.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST