Crna Gora >

Referendum uz kompromis

Nije za očekivati da poslije svega Đukanović odustane od referenduma bez obzira na silne pritiske. Izvjesno je, međutim, da će biti maksimalno popustljiv prema projugoslovenskoj koaliciji da bi se obezbijedio što povoljniji ambijent za referendum

Pompezno najavljeni razgovor lidera DPS-a Mila Đukanovića i SNP-a Predraga Bulatovića, sudeći prema onome što je izašlo u javnost, nijesu donijeli ništa novo oko organizacije najavljenog referenduma u Crnoj Gori. Đukanović je ostao pri svome da referendum treba organizovati, a Bulatović da za referendum nije vrijeme, bar ne dok se ne stvore uslovi za to.

DOGOVOR ĆE SE POŠTOVATI: Uslovi kako ih vide SNP, Narodna stranka i Srpska narodna stranka je su oslobađanje medija, stavljanje pod kontrolu policije, prečišćavanje biračkih spiskova, jasno definisanje da li će na referendumu pravo glasa imati državljani ili građani, kvalifikovana većina za valjanost rezultata referenduma i napokon, neophodnost konstituisanja koncentracione vlade koja bi organizovala i sprovela referendum, jer, kako je izjavio Predrag Bulatović, vlada Filipa Vujanovića taj posao ne može obaviti.

Bulatović je najavio da se razgovori sa Đukanovićevom partijom nastavljaju, ali je napomenuo da nije bilo izjašnjavanja o koncentracionoj vladi, koju je u jednoj ranijoj izjavi, kao mogućnost za realizaciju referenduma, podržao i sam predsjednik Đukanović. Mogućnost koncentracione vlade pomenuo je i predsjednik izvršnog odbora DPS-a Miodrag Vuković, uz tvrdnju da se o tome može razgovarati tek pošto se utvrdi referendumska procedura. Tek referendum, najavljivan za jul, prema postizbornom sporazumu Liberalnog saveza i koalicije "Pobjeda je Crne Gore", trebalo bi da se održi najkasnije u prvom kvartalu naredne godine. Utvrđeni rok od osam mjeseci za njegovo sprovođenje teče od 11. jula. Pri tom je isteklo više od pola dvomjesečnog roka predviđenog za donošenje novog zakona o referendumu, što je nateralo Liberalni savez da "pogura" koalicione partnere (DPS i SDP) da za 4. septembar zakažu vanredno zasjedanje Parlamenta na kojem bi trebalo da se donese zakon o referendumu i usvoji referendumska procedura. Činjenica da je Đukanović u međuvremenu inicirao pomenuti razgovor sa Predragom Bulatovićem bio je dovoljan razlog za lansiranje tvrdnji da referendum i nije izvjestan, jer to navodno odgovara i DPS-u, koji drži vlast u Crnoj Gori, i SNP-u, koji u ime Crne Gore vlada u saveznoj državi.

S tim tezama najglasnije istupaju liberali, a njihov politički lider Miodrag Živković za "Vreme" kaže da ga zabrinjava činjenica da postoji određeni stepen saglasnosti kod Đukanovića i Bulatovića oko nekih budućih crnogorskih projekata i udaljavanja od referenduma, jer i jednom i drugom lideru odgovara nepromijenjeno stanje u Crnoj Gori. "Mi u Liberalnom savezu smatramo da je nepromijenjeno stanje praktično put bez povratka za Crnu Goru", kaže Živković.

Nesporno je da će liberali uskratiti podršku manjinskoj vladi ukoliko se utvrđeni rok za raspisivanje referenduma ne ispoštuje, a takvu mogućnost energično odbacuju i DPS i SDP tvrdnjom da će dogovor sa liberalima biti u potpunosti ispoštovan. S druge strane, Predrag Bulatović tvrdi da SNP neće učestvovati u radu Komisije za izradu novog zakona o referendumu, ali će učestvovati u radu vanredne sjednice Parlamenta na kojoj će pokazati da je samo njeno zakazivanje jednostran akt vlasti. Projugoslovenskim strankama, međutim, ne odgovara ni isuviše zatezanja, bez obzira na to što su sa koalicionim partnerom na saveznom nivou (DOS) usvojili platformu o redefinisanju odnosa u federaciji koje, utisak je, malo ko prihvata ozbiljno. Štaviše i potpredsjednik SNP-a Srđa Božović izjavljuje da će ona biti primjenjena u slučaju da se donese odluka o opstanku zajedničke države. Činjenica je da nijedna od projugoslovenskih stranaka nije protiv referenduma, ali jeste pod postojećim uslovima, tako da ostaje otvoreno pitanje hoće li vlast udovoljiti njihovim zahtjevima i tako osigurati referendum od bojkota i dobiti garancije da će suprotstavljene opcije prihvatiti rezultat bez obzira na ishod, čime bi se osigurala stabilnost i građanski mir.

UNAKRSNA VATRA: Potpredsjednik SDP-a Ranko Krivokapić za "Vreme" tvrdi da će referendum ići na ruku procesu približavanja SNP-a, bloku "Pobjeda je Crne Gore" i liberalima. Na to će ih natjerati činjenica da će u Srbiji narastati konfliktnost svih vrsta, iz čega bi SNP mogao da izvuče zaključak da bez referenduma nema drugog načina za zaštitu interesa Crne Gore. Predrag Bulatović tvrdi sasvim drugačije – kriza u DOS-u ne ugrožava opstanak zajedničke države, ali će vjerovatno odložiti razgovore Crne Gore i Srbije na nivou vlada, dok potpredsjednik Narodne stranke Predrag Popović za "Vreme" kaže da je neophodno referendum odložiti za neko bolje vrijeme.

Vladajuća crnogorska koalicija, a posebno predsjednik Đukanović našla se u unakrsnoj vatri projugoslovenskih stranaka i liberala. Ne treba očekivati da poslije svega Đukanović odustane od referenduma bez obzira na silne pritiske da to učini, i čini se da je sve ubjeđeniji u uspjeh na referendumu. Izvjesno je, međutim, da će biti maksimalno popustljiv prema projugoslovenskoj koaliciji da bi se obezbijedio što povoljniji ambijent za referendum. U tom smislu ne treba se iznenaditi ako na kraju pristane na koncentracionu vladu, ali tek nakon dogovora o referendumskoj proceduri, čime bi se referendum učinio potpuno izvjesnim. Tim prije što bi za njega odustajanje od referenduma značilo siguran gubitak vlasti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST