Crna Gora – duvanska afera >

Ima li nevinih

U više navrata satjerani uza zid poslanici vladajuće koalicije posezali su za argumentima koji su tužioce i sudije iz opozicionih klupa najedanput selili na optuženičku klupu, što bi opet moglo da znači da će i vlast i opozicija jednako dijeliti krivicu ukoliko se dokaže istinitost navoda "Nacionala"

KO JE LETEO: Sednica Skupštine Crne Gore

Izvlačenje što većeg političkog profita iz parlamentarne debate o predlogu Koalicije Zajedno za Jugoslaviju da se osnuje Anketni odbor za ispitivanje navoda hrvatskog nedjeljnika "Nacional" o balkanskoj duvanskoj mafiji u kojem se kao učesnici spominju ljudi iz vrha crnogorske vlasti, prije svega predsjednik Milo Djukanović, bila je direktiva poslanicima pomenute koalicije u crnogorskom parlamentu. Upravo zbog toga je rasprava potrajala šest radnih dana, da bi se na kraju jednoglasno izglasala odluka o osnivanju odbora na čijem je čelu opet jednoglasno ustoličen politički direktor SNP-a Vuksan Simonović. Što je debata bila žustrija, pa čak na momenrte prelazila u puku razmjenu uvreda, odnosi ljutih protivnika u holu crnogorskog parlamenta bili su sve prisniji, što bi mogla biti potvrda već stečenog utiska da pokretačima inicijative nije bilo stalo do odbrane časti i ugleda Crne Gore, u šta su se zaklinjali, već da tumačenjem "Nacionalovih" navoda kao istinitih pokušaju da (po ko zna koji put) prečicom dodju do toliko željene vlasti. S druge strane, u više navrata satjerani uza zid poslanici vladajuće koalicije posezali su za argumentima koji su tužioce i sudije iz opozicionih klupa najedanput selili na optuženičku klupu, što bi opet moglo da znači da će i vlast i opozicija jednako dijeliti krivicu ukoliko se dokaže istinitost navoda "Nacionala".

Poslanici Koalicije Zajedno za Jugoslaviju zadovoljni su postignutim, a kako je za "Vreme" izjavio predsjednik Anketnog odbora Vuksan Simonović, Odbor će pokušati da istjera stvari na čistinu i na kraju ako se navodi pokažu kao tačni pokrenuće se pitanje personalne odgovornosti samog predsjednika Djukanovića, kako bi se sa obraza Crne Gore sprala ljaga objavljena u "Nacionalu".

Ostaje da se vidi šta će sve Anketni odbor utvrditi o navodnim poslovima Djukanovića sa Stankom Subotićem Canetom. Da li se, kako i koliko novca slilo u privatne džepove crnogorskih funkcionera, kako su kupljeni avioni za Vladu Crne Gore i slično.

Tako je, na primjer, lider SNP-a Predrag Bulatović pokušavajući da parlament i TV auditorijum ubijedi kako se upravo zbog kriminala raspao nekada jedinstveni DPS, brzo morao da pogne glavu pred izjavom poslanika Miomira Mugoše koji je rekao da o tome na čuvenoj raskolnoj sjednici Glavnog odbora DPS-a nije ni bilo riječi. Bulatović se činio nevješt i potpuno neobaviješten o poslovima tranzita i šverca duvana, pa ga je politički lider Liberalnog saveza Miodrag Živković podsjetio, da su glavni poslovi obavljeni u vrijeme jedinstvenog DPS-a, kada je na čelu Crne Gore bio Momir Bulatović, potpredsjednik Vlade Zoran Žižić, a Predrag Bulatović pored šefovanja podgoričkim DPS-om bio je šef poslaničkog kluba DPS-a u crnogorskom parlamentu i jedan od najžešćih protivnika otvaranja bilo kakve skupštinske debate o duvanskim poslovima. Tada je direktor DPS-a bio aktuelni savezni premijer Dragiša Pešić koji je bio zadužen i za kontrolu partijskog preduzeća PARS koje je opet poslovalo sa naftom i cigaretama i kojekakvim drugim robama.

Jedno je sigurno – Predrag Bulatović nije letio novokupljenim Vladinim avionima, ali zaprepašćujuće je djelovala izjava lidera narodne stranke Dragana Šoća da je znao za te avione, ali ne zna kako su kupljeni jer, kako tvrdi, Vlada nikada nije donijela odluku o njihovoj kupovini. Ministar finansija Miroslav Ivanišević nije ispunio obećanje da će pokazati papire o kupovini aviona i čini se da je svojim istupom u parlamentu samo pojačao sumnje. Sigurno je da avioni uzlijeću i slijeću na podgorički aerodrom, a o tome kako su nabavljeni još se čekaju detalji. Bilo kako bilo, najavljeno istraživanje ne ostavlja nikog ravnodušnim, ne samo zbog toga što se pominju cifre od kojih boli glava već i zbog toga šta će se još sve otkriti u duvanskoj aferi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST