Brushalter

Niko, bolje reći nijedna, ko barem u gornjem delu ne odgovara najmanje "idealnim" merama ne može na pravi način da proceni važnost dobrog... e sad – brushaltera, grudnjaka, prslučeta, cicodržača, kućice, bra... I kao što Spartak sigurno nikada ne bi podigao revoluciju ili šta već da su ga žuljale cipele, kao što Gubec ne bi mogao da se pravi važan pred ostatkom kmetstva da mu je dete imalo keca iz genetike – nijedna normalna žena ne može da se ponaša normalno kad u tom sektoru nešto ne štima.

Valja ostaviti po strani poreklo ovo važnog odevnog predmeta (jer time se uglavnom bave dokoni muškarci prepisujući iz enciklopedija kako je nekoj tamo "nobles" gospojici dosadilo da je uguravaju u steznik) i njegov naziv (zovite ga kako hoćete, samo ga poštujte) i pozabaviti se suštinom. Nijedan od istoričara koji tvrde da je ovaj izum promenio svet definitivno nema pojma o čemu govori. Jer nema, avaj, tih pantalona, suknje, košulje, sakoa... bilo čega što može toliko ulepšati ili unakazati dan kao brushalter.

Kada ste videli ženu ženske građe (!) da napravi svetski rekord u trčanju a da nije: a) ravna, b) stisnuta zavojima (metoda koja je korišćena deceniju unazad, c) da nema savršen brushalter?

No, ostavimo profesionalke po strani (za njih se ionako brinu sponzori i steroidi) i vratimo se nama smrtnicama. Kako, na primer, krenuti na aerobik a ne doživeti "pihtija" ili "ex pita" efekat (prvi nastaje u nedostatku dobrog brushaltera pri pomicanju tela brže od uobičajenog prilikom podizanja ispuštene olovke, a drugi prilikom stiskanja grudi tkaninama sličnim elastičnim zavojima)? Odgovor je, naravno – dobar, zapravo, dooobar brushalter.

Osim što je neophodno potruditi se da brushalter ispunjava pred njega postavljene i podrazumevajuće zahteve udobnosti i funkcionalnosti, valja ga izabrati i tako da bude reprezentativan – da se u/i njega može skinuti i u njemu ponosno prošetati u bilo koje doba i na ma kojem mestu. To bi trebalo da znači da vaša (ili tuđa, svejedno) ona suprotna polovica mora da mu da blagoslov. Nijedno bančenje, ma koliko raskalašno, ne sme vas iznenaditi – budite spremne da se skinete u brushalter – ako mogu one na televizoru, možete i vi. Uostalom, nikad se ne zna. Ni Pamela Anderson nije napravila karijeru na pametnim tekstovima (kao što neću ni ja), već na dobrom izboru brushaltera.

U to ime, ne samo što ih (dakle kućice, brushaltere, grudnjake…) valja pametno birati nego vas ne smeju zavesti na prvi pogled. Izbegavajte bulevarsko-kineske varijante – fišbajni ispadaju već pri prvom pranju, bretele otpuštaju pre nego što ih stavite, a za trčanje i aerobik upotrebljivi su koliko i cipele Dese Čavić. Isplati se protresti ormare i iz njih zauvek izbaciti sve one jeftine ispranih boja, one koji žuljaju, stežu ili iz njih štogod ispada i kupiti one za koje pošten puk kaže da su bezobrazno skupi.

Ti nezgodni dovešće vas u jednako nezgodne situacije – moj drug koji je sa mnom delio klupu u srednjoj školi o tome valjda zna sve na svetu. Uredno mi je iz velikog unutrašnjeg džepa svoje džins jakne svako jutro vadio brushalter od juče – uvek su me, naime, žuljali do te mere da nisam imala izbora do li izvlačiti ih tokom školskog časa kroz rukav i "parkirati" u najbliže prigodno mesto – njegov džep.

One takozvane čudesne ili magične ostavljam na opevavanje drugim autorima – "vonderi" su izmišljeni manje da bi zadovoljili kriterijume nosača, a više na radost posmatrača što je kudikamo manje važno od prvobitne funkcije.

Bez želje da zapostavim estetski dojam koji opevavani predmet ostavlja na posmatrače (premda samo mužjaci i žene koje grudnjake nose tek povremeno ne znaju da ona nije primarna) držim da je najvažnije pobrinuti se da dobro stoje. Tu nema pravila. Ni u boji, niti u kroju ili materijalu... Zavisi od prilike. Ukoliko su ugodni za nošenje – a ništa nije važnije od toga – sve drugo je pitanje garderobe, trenutka i inspiracije... Vlasnika poprsja i brushaltera, a ne posmatrača.

Želite li da budu bez bretela (oni, doduše, stišću), da se kopčaju napred (za moj pojam isuviše asociraju na dojenje), da budu "podebljani", šareni, providni, bez prednjeg dela (a ima i takvih), sportski, preko glave, čedni, zavodljivi, klasični, in, sportski, s "jastučićima", dezenirani, "vonder", skrivajući, ističući... samo napred. Važno je da Vi u njima uživate.

Ipak, najbolji su oni koji ispunjavaju sve uslove i to do te mere da kad razgovarate s nekim ko za sebe drži da je muškog roda niste u potpunosti sigurni da li ćakula s vama ili s vašim poprsjem. Nemojte to doživljavati lično. Shvatite to trijumfom modne industije i kreatora brushatera pred muškom pameću. Tada je sve mnogo lakše.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST