Crna Gora >

Mnogo posla a malo kadrova

Filip Vujanović, mandatar za sastav nove vlade, na pravim je mukama, jer sastaviti vladu po konceptu saopštenom u izbornoj kampanji nije nimalo lako

SVUDA POMALO ŠKRIPI: M. Đukanović, S. Marović i F. Vujanović

Poslije izbora Vesne Perović za predsjednika crnogorskog parlamenta na dnevnom redu je prije svega izbor nove vlade, čime će se obaviti konstituisanje vlasti u Crnoj Gori nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 22. aprila. Taj posao, međutim, obavlja se sporije nego što se očekivalo, prije svega zbog samih rezultata izbora, realizacije u izbornoj kampanji najavljenih poteza na uređivanju odnosa između Crne Gore i Srbije, ali i zbog najavljene temeljne rekonstrukcije vlasti.

Filip Vujanović, mandatar za sastav nove vlade, na pravim je mukama, jer sastaviti vladu po konceptu saopštenom u izbornoj kampanji nije nimalo lako. Prije svega zato što Vujanovićeve ponude odbija veliki broj stručnih i nestranačkih ličnosti, koje bi po opštoj ocjeni mogle da udahnu neophodan novi kvalitet radu crnogorske izvršne vlasti. Koji su razlozi odbijanja u ovom je trenutku teško reći, ali kao osnovni se navodi činjenica da će nova vlada trajati tek godinu dana, a u tom periodu trebalo bi obaviti možda više poslova nego što obavi vlada sa punim mandatom. Uz to, objektivni uslovi za postizanje dobrih rezultata kudikamo su gori nego četiri godine ranije, prije svega ekonomski i socijalni, a i nekada izdašna pomoć međunarodne zajednice je, zbog najavljenog referenduma, na sve klimavijim nogama.

Ko će, dakle, biti u novoj vladi pitanje je bez jasnog odgovora, u javnosti se spominje mnogo novih imena. Za sada se zna da će vladu činiti predstavnici DPS-a i SDP-a te albanskih partija koje su i do sada participirale u vladi, ali i već pomenute vanstranačke ličnosti. Sigurno je da će premijer biti Filip Vujanović i da će resore zadržati aktuelni šef diplomatije Branko Lukovac i ministar poljoprivrede Milutin Simović. Pomenuti ministri su u potpunosti opravdali povjerenje – Lukovac izuzetno uspješnom aktivnošću na spoljnjem planu, a Simović je pokazao i da se sa malo para koje je Crna Gora imala na raspolaganju u poljoprivredi može puno učinititi.

S posebnim interesovanjem očekuje se sastav vrha policije, koja je minuli mandat odradila u izuzetno teškim uslovima i istovremeno bila i hvaljena i osporavana od opozicije. Promjene su najavljene u vrhu čini se prije svega zato što je to, kako se čuje, sugerisao i ministar Vukašin Maraš. Po svoj prilici, prvi čovjek policije će, kako se saznaje, biti neko od najbližih Maraševih saradnika.

I dok pojedine nestranačke ličnosti odbijaju da prihvate ponuđene ministarske resore, na drugoj strani mnogi dosadašnji ministri bore se da ostanu u foteljama. Sudeći prema informacijama koje su procurile sa sjednice Glavnog odbora SDP-a, razlog za osmočasovno trajanje debate jeste upravo podjela ministarskih resora koji će pripasti ovoj partiji. Ko će sve iz ove partije biti ministar nije definitivno odlučeno, već je, kako se saznaje, lideru Žarku Rakčeviću dat mandat da to sam odluči u razgovoru s mandatarom Vujanovićem. Prema istim informacijama, iz vlade će po svoj prilici otići potpredsjednik Dragiša Burzan, a novi potpredsjednik za finansije trebalo bi da bude upravo Žarko Rakčević. Pitanje je da li će u svojim foteljama ostati aktuelni ministri trgovine Ramo Bralić i saobraćaja Jusuf Kalomperović. Njima partija ne osporava rezultate, ali i ona želi da dâ doprinos najavljenoj kadrovskoj obnovi.

Ako bi se se trajanje mandata vezalo za uspješnost u radu, onda je ministar privrede, energetike i industrije Vojin Đukanović odavno trebalo da spakuje kofere. Sve najave boljitka ostajale su najave, a Đukanović se sada rastrčao po Crnoj Gori da umiruje radnike obećanjima da će biti bolje i da će konačno nekima poslije više godina isplatiti plate, te da će u halama konačno zabrujati mašine. Ali avaj, malo šta ima od tih obećanja i manje-više svuda škripi. Najpre u elektroprivredi, pa i telekomunikacijama, firmama koje su služile kao ponos Crne Gore.

Sprega ljudi iz ministarstva sa pojedinim nedodirljivim inženjerima i direktorima u Elektroptivredi i Telekomu proizvode teške posljedice, a najnoviji je slučaj realizacija programa ISDN, za koji se bez tendera već kupuje neatestirana oprema sa procentom neispravnosti većim od 30 odsto. Isuviše je, kažu, po raznim podrumima kupljene opreme koja se nikada neće ugraditi, a za šta opet niko neće odgovarati, ali je došlo vrijeme da se "nezamjenljivi" kadrovi bar pomjere.

Pod hitno, priča se, treba mijenjati i sastav Ministarstva turizma koje sa poznatom crnogorskom turističkom organizacijom u potrazi za turistima po svijetu ostvari više noćenja nego turisti koje oni dovedu. To je bio jedan od osnovnih razloga da se ove godine drastično kreše budžet za takve radne izlete. Istina, i ove godine primorce hvata strah od moguće najezde gostiju koju najavljuju pomenuti poslenici, ali ni kraj sezone nije daleko, kada će se utvrditi hoće li najave ostati najave.

I u drugim resorima priča je slična, što samo govori da će Vujanović imati mnogo glavobolje da nađe prava kadrovska rješenja a da to ne izazove neke potrese u samoj partiji kojoj pripada i da se opet sa koalicionim partnerom postigne pun dogovor o tome. O svemu će, dakle, raspravljati partijski forumi, a u njima je previše onih koji se smatraju prvoborcima i koji misle da se njihov borački staž mora vrednovati funkcijom bez obzira na to kako se povjereni posao obavlja. Takvoj praksi je ovoga puta, sudeći prema najavama prije svega predsjednika Mila Đukanovića, odzvonilo. Ne samo u partiji nego i u organima vlasti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST