Predlog za studiranje >

Geografska poigravanja

Dom, ulicu ili otadžbinu bojimo emocijom

Pošto se bliži vreme upisa na fakultet predlažem: studirajte geografiju. Ako se već sada mrštite, sudeći na osnovu časova geografije iz škole, i ne zameram vam. Zato i želim da predložim geografiju kako je ja vidim i proučavam.

Listajući školske udžbenike iz geografije koje koriste današnji osnovci i srednjoškolci, postao mi je jasan prazan pogled znatiželjnika kojima bih odgovorila da svoj doktorat pišem baš iz oblasti geografije. Setila sam se nevoljnog biflanja rudnih bogatstava i rudnika širom one Jugoslavije. A nekako se ne sećam ni da mi je bilo zanimljivo da pročitam ponešto o dalekim kontinentima i narodima. Naravno da je tako, kao što sam se opet nedavno uverila, kada su i najčarobniji krajevi sveta svedeni na šture opise stanovništva, privrednih odlika i sličnog.

Da se odmah razumemo. Nisam ja od one "tehničke sorte". Međutim, mogu da razumen da proučavanje vulkana, morskih grebena ili pak rečnih tokova, uz sofisticiranu tehnologiju, čak i poznavanje satelita, kojima se bave moje kolege geografi ovde na Kembridžu, može da bude fascinantno. Pogotovo ako ono podrazumeva studijski boravak na nekom od ostrva u Pacifiku.

Moji interesi su više "zemaljski". Mene je intrigiralo zašto teritorija ima takvu moć nad ljudima da su spremni za nju i život da polože. To me je i dovelo do geografije. Daleko od toga da je odgovor koji mi je pružila jednoznačan. Ali, plezir je upravo u njegovoj složenosti. A ona ide od trvrdnji da je ljudska, kao i životinjska, veza sa teritorijom instinktivna, do onih da je ona isključivo stvar učitanog značenja. Kao i svoj dom, tako i svoju ulicu, kraj, grad ili otadžbinu, bojimo rečima, događajima i sećanjima, te prostor gotovo gubi svoj fizički kvalitet, i postaje emocija.

I onima kojima je dosta asocijacija na našu turobnu – nadam se – prošlost, geografija ima šta da ponudi. Tu su studije savremenih megapolisa i globalne ekonomije. Geografija dodiruje i medicinu, te geografi imaju značajnu ulogu u "mapiranju" epidemije side u Africi. Ruralni i urbani pejsaži, bilo da su istorijski ili moderni, uvek su privlačan predmet studiranja. Niti je cyberspace uspeo da umakne pažnji geografa. Oni ponekad vole i da se "poigraju", kao, recimo, u studijama o nastanku javnih dečijih igrališta. Ovo je bio tek površan pregled "moje" geografije.

Ako imate "oko" i "um" za prostor, onda ste već praktično "otkrili" geografiju. Sledeći korak je upis na Geografski.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST