Tripoli – Sofija >

Sida vs. Lokerbi

Da li je suđenje bugarskim medicinarima u Libiji montiran politički proces

UTUK NA UTUK: Libijski predsednik Moamar el Gadafi

I susedi Bugari malo-malo pa se nađu u crnim svetskim hronikama. Pre ravno dvadeset godina, Sergej Antonov bio je optužen za atentat na papu Jovana Pavla II – na osnovu svedočenja Turčina Alije Agdže, aktera uhvaćenog na mestu pokušaja ubistva. Turčin je osuđen, a Bugarin oslobođen, ali to nije bilo dovoljno da se u medijima, naročito na Zapadu, još dugo ne povlači njegovo ime. Jednostavno, Bugarska je u to još uvek hladnoratovsko vreme slovila kao najverniji saveznik SSSR-a.

Evo sada ponovo Bugara na stubu srama, s tim što optužnica nije pisana u Rimu već u – Tripoliju. Oni koji smatraju da je reč o montiranom političkom procesu razlog za to vide u drugačijem položaju Bugarske: ona sada nastoji da se približi Zapadu, sa kojim je Libija u vidnom raskoraku.

TEŠKA OPTUŽBA: Već više od 800 dana Libija drži u istražnom zatvoru šestoro bugarskih medicinara (jednog lekara i pet sestara), koji su radili u dečjoj bolnici u Bengaziju, pod teškom optužbom da su zarazili virusom side, i to "s predumišljajem", trista devedeset troje libijske dece! Tek nedavno, 13. maja, započeo je sudski proces u Policijskoj akademiji u okolini Tripolija, da bi nakon kratkog saslušavanja okrivljenih nastavak suđenja bio zakazan za 2. jun. Optuženi bugarski medicinari su se tako prvi put našli u poziciji da mogu javno da se izjasne da nisu krivi. Pri tom, iako nije bilo mnogo uputno, iskoristili su priliku i da progovore o svom tretmanu u libijskom zatvoru: mučeni su ne samo strujom nego i na "srednjovekovni način".

Šta ima u rukama libijsko sudstvo? Optužnica se zasniva na iskazu jednog Palestinca, takođe okrivljenog u aferi širenja virusa side, čije svedočenje – da li pod pritiskom u istrazi – tereti još i devetoro Libijaca. Nakon otvaranja procesa u Policijskoj akademiji ostalo je da visi u vazduhu pitanje da li je zbog klimavih dokaza toliko dugo odlagano i samo suđenje. I zašto je bša sada započeto?

Odgovor bi se mogao izvući iz nedavne izjave libijskog predsednika Moamara el Gadafija na samitu afričkih lidera u Nigeriji, posvećenom upravo borbi protiv side. Tom prilikom je vođa libijske revolucije naglasio da raspolaže čvrstim dokazima kako su sidu Afrikancima podmetnuli američka CIA i izraelski MOSAD, navodeći kao primer bugarske medicinare, navodno zavrbovane od strane dveju špijunskih organizacija. Zbog toga će, dodao je, upriličiti i sudski proces Bugarima nalik na onaj oko avionske afere Lokerbi, čiji se poslednji čin odigrao tek nedavno, u Škotskoj, osudom jednog Libijca. Time je Gadafi suđenju bugarskim medicinarima pridao nesumnjiv politički značaj, prejudicirajući tako i sam ishod procesa. Ako su se optuženi dotad i mogli nadati povoljnijem raspletu, nakon te izjave njihove šanse da prođu s blažom kaznom uveliko su smanjene. Za dela koja im se pripisuju – zlonamerno širenje side, zaveru protiv Džamahirije i narušavanje njenih životnih i moralnih normi – libijski zakon predviđa smrtnu kaznu.

UZNEMIRENA BUGARSKA JAVNOST: Zbog takvog razvoja situacije u Tripoliju, bugarska javnost je ovih dana veoma uznemirena. Ima i onih koji optužuju vladu – i to upravo uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 17. jun! – da nije dovoljno učinila da spase svoje sugrađane. Pri tom, u nastojanju da se dođe do odgovora na suštinsko pitanje ovog procesa – da li je politički-propagandno montiran i čemu služi – bugarska glasila objavljuju tumačenja i izjave upućenijih. Vidno mesto je tako dobio i poznati bivši sovjetski obaveštajac Viktor Suvorov.

"Gadafi se", objašnjava ovaj ekspert, "sada nalazi u teškoj političkoj situaciji. Nema prijatelja osim onih u Moskvi, ali i oni su se malo distancirali od njega. Danas pak Bugarska stremi slobodnom svetu i postepeno izlazi iz zone moskovske kontrole. Ono što Gadafi govori može da odgovara samo onim snagama u Rusiji koje nastoje da sačuvaju ruski uticaj u bivšim sovjetskim kolonijama".

Suvorov dakako podseća na staru priču o tome kako je virus side navodno razrađen u laboratorijama CIA-e i potom podmetnut Afrikancima. "Ovu je teoriju", dodaje on, "širio pre svega KGB u sovjetskom periodu, da bi se prihvatile i sadašnje ruske specijalne službe. Svojevremeno, ova sovjetska kampanja u suštini bila je odgovor na američku optužbu kako su Rusi proizveli biološko oružje nazvano žuta kiša."

Našavši se u izolaciji, Tripoli nastavlja na svoj način propagandni rat. Njegove žrtve mogu biti – šestoro bugarskih medicinara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST