Crna Gora >

Postizborne muke

Od Mila Đukanovića se očekuje da "otvori prozore i vrata" na zdanju državne uprave

U GRČU: Milo Đukanović

Do kraja nedelje biće poznat odgovor na pitanje hoće li koalicija "Pobjeda je Crne Gore" i Liberalni savez uspjeti da sklope postizborni koalicioni sporazum i tako obezbijede parlamentarnu većinu za konstituisanje nove crnogorske vlade, izjavio je politički lider liberala Miodrag Živković uoči zaključenja ovog broja "Vremena". Naime, trebalo je da liberali do ponedjeljka potencijalnim koalicionim partnerima, DPS-u i SDP-u, dostave predlog koalicionog sporazuma, ali to će, kako je najavio Živković, uraditi upravo kad "Vreme" uđe u štampu.

Živković je objasnio da zakašnjenje od dva-tri dana nije ništa u poređenju sa kašnjenjem DPS-a od punih 11 godina: "... a zakasnili smo zbog toga što su se poslednjih nekoliko dana daleko od očiju javnosti dešavale neke čudne stvari – prije svega u MUP-u, koji liberali žele u potpunosti da preuzmu, a saznali smo i da je DPS u međuvremenu razgovarao ili davao signale i nekim drugim strankama." Neke druge detalje Živković nije naveo, ali je naglasio da su zbog ponašanja potencijalnih koalicionih partnera veoma oprezni i zabrinuti.

Bezuspješni su bili pokušaji da se sazna nešto više o dilemama liberala, ali je zato vidljiva bila zabrinutost potencijalnih koalicionih partnera DPS-a i SDP-a. U ime DPS-a u utorak popodne oglasio se član Predsjedništva Dragan Đurović, koji je rekao da će u slučaju da u najskorije vrijeme liberali ne dostave predlog koalicionog sporazuma smatrati da su oni odustali od svoje ponude za ulazak u postizbornu koaliciju. Đurović je to rekao poslije nastupa predsjednika Mila Đukanovića na Parlamentarnom TV kanalu u ponedjeljak uveče, u kome je objelodanio da su svi uslovi liberala do detalja prihvatljivi. Da li je to na neki način prekinulo dvodnevno ćutanje liberala za sada je teško procijeniti ali, s druge strane, Crnom Gorom je krenula priča da su liberali razgovarali sa koalicijom "Zajedno za Jugoslaviju" i da od velike postizborne crnogorske koalicije nema ništa, te da slijedi hitna demontaža Đukanovićeve vlasti, što je, opet, Živković energično demantovao.

Jedini razlog zbog kojeg liberali ulaze u koaliciju, kako se naglašava, upravo je obnova crnogorske državnosti odnosno konačno skidanje sa dnevnog reda pitanja državno-pravnog statusa Crne Gore. Neka se o tome odluči na referendumu i svaka odluka će biti dobra, kažu liberali, a Miodrag Živković u međuvremenu najavljuje velike reforme u organima državne uprave prije svega u MUP-u, pravosuđu, tužilaštvu, ali i konačno sređivanje biračkih spiskova. I predsjednik Milo Đukanović najavljuje oštre rezove počev od DPS-a do kadrova u javnim preduzećima i organima vlasti, tako da, ukoliko se najavljena koalicija oformi, treba očekivati veliko spremanje što ravnodušnim ne ostavlja mnoge koji su se nadali da će u penziju ići sa javnih funkcija. Hoće li taj, sasvim sigurno bolan proces oslabiti ili ojačati novu vlast pitanje je na koje se čeka odgovor, ali u građanstvu se sve jače čuje da otvaranje prozora i vrata, odnosno jaka promaja na svim nivoima, može biti ključno za jačanje povjerenja u vlast.

Takve najave, međutim, nijesu nikakva novost. To se činilo i ranije, ali se sve završilo najavama. Miodrag Živković kaže da su njihovi uslovi minimum uslova potrebnih za promjene, i da se liberali neće ponašati kao SDP i Narodna stranka, koje u tom smislu u dosadašnjoj koalicionoj vlasti ništa nijesu uradile. "Naš stav je jasan i mi u koaliciju ne idemo bezrezervno, pa smo u koalicioni sporazum ugradili i zaštitni mehanizam – onog trenutka kad konstatujemo opstrukciju koalicionih partnera ili kršenje koalicionog sporazuma mi odmah napuštamo vlast i eto novih izbora", kategoričan je Živković.

I dok se s nestrpljenjem iščekuje razrješenje pitanja postizborne koalicije, u javnosti je tema broj jedan ko ide a ko dolazi u vladu. O tome špekulišu i mediji, a sudeći prema izjavama liberala, oni još nijesu razmatrali kadrovska rješenja za resore koje traže i koje će, kako je rekao Đukanović, i dobiti, odnosno o tome će razgovarati tek kada se sklopi koalicija.U dilemi je, kako se saznaje, SDP, jer ta partija izražava rezervu prema "apetitima" liberala tako da se čuju glasovi da SDP može i odbiti učešće u vladi, ali će podržati tu vladu. Stav DPS-a jasno je izneo Đukanović, i sasvim izvjesno u velikom grču iščekuje se spisak onih koji će zauzeti fotelje u ovom mandatu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST