foto: zoran žestić / tanjug
LICE I NALIČJE JOŠ JEDNE POBEDE: Predizborni skup u Lučanima...

Lokalni izbori u Lučanima >

Crveni alarm za buduća glasanja

Nasilje nad izbornim procesom konsolidovalo je opoziciju koja je artikulisala zahteve, javno objavila dokaze o izbornim manipulacijama u Lučanima, odustala od najavljenog prekida protesta u Beogradu do 16. januara i pozvala građane na ulice u subotu 22. decembra

Na lokalnim izborima u opštini Lučani ubedljivu pobedu odneo je SNS. Vladajuća partija u Srbiji osvojila je 27 od ukupno 35 mandata u Skupštini opštine. Pored Srpske napredne stranke, u odborničkim klupama naći će se još četiri odbornika Saveza za Srbiju i po dva koalicije Socijalističke partije Srbije i Bolje Srbije, kao i grupe građana Jedan tim.

Poverenici SNS-a za Lučane Slobodan Jolović i Aleksandar Pajović već u ponedeljak oglasili su se saopštenjem u kom su pozvali na formiranje "odgovorne vlasti". Takođe, zahvalili su predsedniku SNS-a i Srbije Aleksandru Vučiću na "pomoći u rešavanju višedecenijskih problema u opštini Lučani".

foto: zoran žestić / tanjug

HVALA VUČIĆU: Prema njihovom saopštenju, zahvaljujući Vučiću izgrađen je bedem na reci Bjelici, napravljeni su putevi, a početkom godine će početi i izgradnja auto-puta od Preljine do Požege, koji će u najvećem delu ići preko teritorije ove opštine. Navodi se i da je predsednik zaslužan za opredeljivanje značajnih sredstava za podizanje proizvodnih kapaciteta u preduzeću "Milan Blagojević" – Namenska. Ta fabrika, inače, postoji decenijama, a samo je aktuelni direktor Radoš Milovanović, jedna od lokalnih perjanica SNS-a, na čelnoj poziciji oko tri decenije. Preduzeće je, nažalost, najpoznatije po čestim pogibijama radnika koji stradaju u procesu proizvodnje. U Namenskoj je inače zaposlen najveći broj stanovnika ove varošice, koja broji svega oko četiri hiljade stanovnika, dok u celoj opštini živi oko šesnaest i po hiljada birača. I upravo su radnici Namenske bili među prvima na glasanju. "Izveli su celu fabriku već do deset sati", kaže za "Vreme" lokalni aktivista Pokreta slobodnih građana, dok stojimo u centru mesta, ispred Doma kulture, odakle ekipa Televizije N1 uživo javlja o događajima u izbornom danu. "Neću da se predstavljam, da ovima iz Saveza za Srbiju stajem na muku, ali nema izbora pod Vučićem. Pukli su, nek im to bude za nauk", kaže, iako biračka mesta u tom trenutku još nisu zatvorena.

Dragačevci ovih dana po društvenim mrežama dele video-klip na kome upravo direktor Namenske Radoš Milovanović na nekom skupu u kafani drži govor, i preko mikrofona poziva okupljene "da zbog fabrike" izađu na izbore i glasaju za "redni broj jedan". Milovanović, koji inače važi za predvodnika jedne od dve struje SNS-a u Dragačevu, o čemu je "Vreme" pisalo u prošlom broju, nije podrobnije objasnio, ili se to na klipu ne vidi, zbog čega je za fabriku važno da izbore dobije "redni broj jedan".

Lista pod kojom je nastupao SNS uz ime Aleksandra Vučića, redni broj jedan, ove je izbore shvatila sasvim ozbiljno. Od samog početka u Dragačavo su se slili aktivisti naprednjaka, mahom iz vojvođanskih mesta, a na sam dan izbora Lučani i sela bili su okupirani automobilima i džipovima sa vojvođanskim tablicama. Mnogi od njih koji su po selima razvozili glasače imali su prekrivene registracije, a neki su čak bili i bez njih. "Policija ne reaguje, i nikog ne zaustavlja zbog vožnje bez tablica", kaže za "Vreme" Jelena Vujanović iz Pokreta Dveri, koja je u lokalnom štabu Saveza za Srbiju zadužena za medije. Dva momka celog dana na internet postavljaju snimke koji im stižu sa terena. Na terenu su Boško Obradović, Srđan Milivojević, lokalni aktivisti... Posle podne stižu i drugi funkcioneri Saveza za Srbiju.

Na jednom od video-snimaka vidi se kako ispred škole u Kotraži nepoznate osobe sede u kolima i zaokružuju na spiskovima ko je izašao na glasanje. Predsednik Izvršnog odbora Dveri Borko Puškić priveden je u policijsku stanicu u Guči po nalogu tužioca, da bi dao izjavu. On je prijavljen da je, navodno, napao dve osobe koje su htele da glasaju u Kotraži. Po prijavi, on je jednu ženu "odgurnuo vratima" dok je jednog muškarca samo odgurnuo, bez vrata. U Savezu za Srbiju su rekli da je Puškić prijavljen jer je sprečavao nepoznate osobe da beleže u paralelne biračke spiskove izašlih na izbore. Takođe, rečeno je i da je lokalni aktivista SNS-a pregledao mobilne telefone građana po izlasku sa biračkog mesta. Opozicija je prijavila i presretanje kombijem automobila u kojima su se nalazili aktivisti Saveza za Srbiju, ali im je policajac koji se našao u blizini rekao da "nije na dužnosti".

OTKUD VI, DIJANA: Na automobilu koji je koristila mobilna posmatračka ekipa Crte probušene su gume, a ekipu Televizije N1 u Kotraži su fotografisali i snimali. Nešto kasnije priveden je i potpredsednik Narodne stranke Lazar Đurović, koji je rekao da je dao izjavu, ali i otkrio da je u Policijskoj stanici u Guči državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. To je izazvalo ogorčenje Boška Obradovića i ostalih opozicionih prvaka, koji su u policijsku stanicu došli ne bi li saznali zašto su njihove kolege privedene, a policija ćuti na prijave koje oni podnose. Obradović je optužio Dijanu Hrkalović da stoji iza privođenja i pitao je šta će tu, a onda ga je ona optužila za nasilje nad ženama i upad u policiju. Usledila su saopštenja MUP-a i Saveza za Srbiju, da bi na kraju Aleksandar Vučić u direktnom prenosu objavio ubedljivu pobedu na lokalnim izborima, dodao još ponešto, i strpljivo odgovorio na pitanja Ranke Čičak i novinarke Tanjuga i TV Pančeva. Ta pitanja svakako nisu spadala u nezgodna, već, pre bi se reklo, poželjna.

Raša Nedeljkov iz Crte izjavio je da su zabeležene brojne nepravilnosti, od paralelnih biračkih spiskova, preko neidentifikovanja birača, neobeležavanja nevidljivim mastilom, neproveravanja UV lampom, do prisustva nepoznatih osoba na biračkim mestima i njihovim kontaktima sa članovima biračkih odbora... "Ovo je jedan od najgorih izbornih procesa koji je Crta do sada posmatrala, i rekao bih da je ovo crveni alarm za naše društvo jer to kako je opštinska izborna komisija organizovala izbore, ponašanje izbornih aktera, zvaničnih i nezvaničnih, nisu način na koji se izražava slobodna i demokratska volja građana u jednom slobodnom i demokratskom društvu", kaže Nedeljkov, i dodaje da ovaj crveni alarm treba da bude ozbiljno upozorenje za sve koji žele da žive u demokratskom društvu: "Nas čeka još izbornih procesa, a ono što svedočimo jeste da su izborni procesi sve gori i gori. Niko se ne bavi njima, već bukvalno dan pred izbore ili na sam dan izbora govorimo o izbornim procedurama."

BOJKOT?: Srpska napredna stranka je, reklo bi se, u Lučanima izvojevala Pirovu pobedu. Zarad apsolutne vlasti u Dragačevu, pogazila je sve principe slobodnog izražavanja volje građana. Nasilje nad izbornim procesom konsolidovalo je opoziciju koja je u utorak artikulisala svoje zahteve, javno objavila dokaze o izbornim manipulacijama u Lučanima, odustala od najavljenog prekida protesta u Beogradu do 16. januara i pozvala građane na ulice u subotu 22. decembra. Lideri Saveza za Srbiju najavili su i bojkot svih narednih izbora, a zatražili su i smenu Dijane Hrkalović iz MUP-a. U obraćanju novinarima, Boško Obradović je rekao da je glavni razlog što je Savez za Srbiju izašao na izbore bio upravo prilika da dokumentuju sve neregularnosti: "Prvi put smo se organizovano kao opozicija suprotstavili izbornoj krađi. To je bio razlog što se u izborni proces uključila policija, pod dirigentskom palicom državnog sekretara MUP-a Dijane Hrkalović, koja važi za glavnog eksponenta mafije i kriminala u vrhu MUP-a. Ona nije boravila samo u nedelju uveče u policijskoj stanici u Guči, već dva dana pred i na sam dan izbora. Ona je glavni organizator kriminalnih bandi SNS-a koje su krstarile Dragačevom na sam dan izbornog procesa, pritiskale, maltretirale i uticale na izbornu volju građana. Ključna stvar je više desetina džipova bez ikakvih saobraćajnih oznaka, bez registracije i registracione nalepnice, koji su dolazili na biračka mesta i pritiskali birače da glasaju za SNS. Policija nije zaustavila nijedan od tih džipova, niti su legitimisani stranački batinaši, dok su za to vreme zaustavljana sva vozila u kojima su se nalazili aktivisti Saveza za Srbiju. Ljudi su legitimisani, zadržavani po pola sata na ulici i privođeni u policijsku stanicu u Guči."

Obradović je obznanio i da su nepoznate osobe koje su se kretale džipom sa oznakama Lovačkog udruženja iz Pančeva i predstavljali se kao novinari lokalnog portala Naše vesti iz Kotraže, zapravo direktor Kulturnog centra u Pančevu Nemanja Bogdanov i direktor Turističke organizacije u Pančevu Nikola Stojiljković. Portal Naše vesti iz Kotraže, inače, ne postoji. Obradović tvrdi da je razlog za njihovo lažno predstavljanje prijava koju je protiv njih podneo Savez za Srbiju jer su ispred biračkog mesta u selu Kotraža imali paralelne biračke spiskove. Potom su njih dvojica optužili Borka Puškića, predsednika Izvršnog odbora pokreta Dveri, da ih je napao, te ga je policija privela. Inače, ovo se kosi sa prvom prijavom protiv njega i saopštenjem MUP-a, izdatom u nedelju, da je priveden zbog napada na jednu ženu i jednog mladića. Obradović je rekao i da niko od aktivista Saveza za Srbiju nije bio ni na biračkim mestima ni ispred njih. Tamo su otišli tek nakon što su dobili informacije da su stigli aktivisti SNS-a, kako bi dokumentovali zloupotrebe i podneli prijave protiv njih.

foto: savez za srbiju...i džipovi bez tablica na izborni dan

SVEDOCI BEZ TABLICA: Obradović je odgovorio i na tvrdnje Nebojše Stefanovića da policija nije uspela da pronađe nijedno vozilo bez tablica, pokazujući fotografiju džipa bez tablica parkiranog ispred policijske stanice u Guči, gde je doveo lažne svedoke u slučaju napada na Stojiljkovića. Obradović je pokazao i fotografiju tog džipa, isto bez tablica, parkiranog dan nakon izbora u Nišu, ispred kuće jednog kontraverznog niškog biznismena bliskog SNS-u, kako je rekao, i uputio ministra da ga pronađe. "Prekršen je i Zakon o policiji, jer Dijana Hrkalović nije imala nikakvog osnova da komanduje policijom u Guči kao postavljeno političko lice u Ministarstvu unutrašnjih poslova", rekao je Obradović, optuživši i načelnika policijske uprave u Čačku Draška Darijevića da je nezakonito prepustio komandu nad policijom "političkom licu". Darijević je u utorak posle podne to demantovao navodeći da je komandu nad policijom imao isključivo on. To je, opet, u suprotnosti sa izjavom ministra Stefanovića da je Dijana Hrkalović u Guči boravila po njegovom naređenju da bi smirivala situaciju.

Na kraju obraćanja novinarima, Obradović je naveo da je ispunjenje zahteva za fer izbore osnov za učešće Saveza za Srbiju na bilo kojim sledećim izborima, i pozvao građane na protest u subotu 22. decembra.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST