fotografije: p. jeremić
TEST ZA VLAST I OPOZICIJU: Lideri SzS u selu Lis...

Lokalni izbori >

Dani Pančeva u Lučanima

Mala varošica u Dragačevu ovih je dana centar političkog života u Srbiji. Lokalni izbori test su za opoziciju koja prvi put na izborima nastupa ujedinjeno, kao i za SNS koji ovde ima dve struje. Dragačevci su sluđeni, u kuće im dolaze Vojvođani i nude svakojaku pomoć, a na ulicama Lučana ovih dana nije neobično sresti ni najviđenije političare

U nedelju, sedam dana pred lokalne izbore u Lučanima zakazane za 16. decembar, ovaj gradić sa leve strane puta koji od Čačka vodi ka Užicu i Zlatiboru, osvanuo je obavijen maglom. I zbilja, magla je možda najbolja reč za stanje u Dragačevu, pred lokalne izbore gde su dve struje Srpske napredne međusobno više suprotstavljene nego što su to vlast i opozicija.

"Ma veće je pitanje da li će Jolović ili Radoš da prevladaju nego da li će SNS ili Savez za Srbiju da osvoji vlast", priča reporteru "Vremena" konobar u lokalnoj kafani, koji ni za živu glavu ne želi da mu se ime pominje u novinama.

Misli na Slobodana Jolovića, aktuelnog načelnika Moravičkog okruga, imenovanog nedavno na drugi četvorogodišnji mandat i ranijeg dugogodišnjeg predsednika opštine u Lučanima u nekoliko mandata od dvehiljadite godine, i Radoša Milovanovića, generalnog direktora fabrike "Milan Blagojević – Namenska", koji se na toj funkciji nalazi oko tri decenije. Aktuelna predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić važi u Dragačevu za Milovanovićev kadar, dok je njen zamenik Milivoje Dolović uz Slobodana Jolovića, kažu Lučanci. Oni, inače, kažu u šali za sebe da, od kada su raspisani lokalni izbori, više nemaju pravo da se nazivaju po imenu svog mesta, već da su – Pančevci. Aludiraju na ogroman broj registarskih tablica iz Pančeva, Vršca, Kovina i još nekih vojvođanskih mesta koji se u poslednje vreme sreću po dragačevskim selima.

...i redovni predizborni radovi na infrastrukturi

NOSILAC LISTE U LUČANIMAALEKSANDAR VUČIĆ: Lider Dveri Boško Obradović izjavio je ranije da su u hotelu Park u Ivanjici smešteni aktivisti SNS-a, uglavnom iz Banata, mada se u Lučanima ovih dana pominju i Novi Sad i Šid, to jest većinom zaposleni po lokalnim javnim preduzećima u Vojvodini zaduženi da o trošku države agituju po Dragačevu za SNS. Pominju i ženu iz Kragujevca zaposlenu u filijali Nacionalne službe zapošljavanja izmeštenoj u Lučane koja se u kancelariji pojavila samo jedan dan. Navodno, zbog povećanog obima posla, iako ovde odavno niko nije zaposlen, jer posla i nema. Obradović je još rekao i da su građanima nudili pakete sa životnim namirnicama, cepanje drva, prevoz do lekara...

"Dođu u kuću, i kažu da ti vozim majku sutra do lekara. Pa, ponižavaju narod, bre! Kakav sam ja čovek ako neko iz Vojvodine mora da dođe da mi majku vozi lekaru? Najbolju nam i kampanju oni rade", kaže za "Vreme" Mile Jaćimović, opozicioni aktivista na skupu Saveza za Srbiju u selu Lis, nedaleko od Lučana.

U malenom Lisu skupio se prošle nedelje gotovo čitav vrh Saveza. Došli su Boško Obradović, Borko Stefanović, Nebojša Zelenović, Milan Stamatović, Srđan Milivojević, Janko Veselinović i Radoslav Milojičić Kena. Svi su stali iza nosioca liste Saveza za Srbiju u Lučanima, Milana Radičevića, dosadašnjeg opozicionog odbornika u lokalnoj skupštini. Za Radičevića kažu da je Dragačevac, čovek rođen ovde koga svi znaju, i da je prirodno da on bude nosilac liste i da građani za njega glasaju. Za razliku od SNS-a, čiji je nosilac liste i u Lučanima, i u Kladovu, i u Vrbasu i gde god – Aleksandar Vučić.

"Bavio sam se u skupštini onim od čega narod ovog kraja živi – lokalnim temama. Tako ćemo i dalje. Neću ni o kom loše da pričam i do sada smo bili konstruktivna opozicija, prethodnih godina smo pokušavali da se izborimo za veći budžet za poljoprivredu, u čemu smo na kraju i uspeli. Problem je samo što taj budžet nije realizovan", poručio je Radičević meštanima Lisa.

On je rekao i da će konkretnu pomoć imati od Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca, i Milana Stamatovića, predsednika opštine Čajetina.

"Stvar je prosta. Ili hoćete, ili nećete. Znate ili ne znate. Najgore je kad nećete, a nećete jer ne znate, kao ovi danas. Nema šta da nam opraštate. Mi tražimo vašu podršku za politiku koju nudimo, i ako mi ne budemo valjali vama, vi nas menjajte", poručio je Stamatović meštanima Lisa.

Njih pedesetak, od oko dve stotine koliko ih živi u ovom selu, skupilo se u sali Mesne zajednice, ispod koje se nalazi jedina seoska prodavnica. Zabravljena, zapuštena, vidi se da godinama nije ni otključana.

"Nema, sine, ko ni da kupuje. Svi mladi odoše", kaže vremešna meštanka.

Ona je sa svojom prijateljicom došla da čuje svog lidera, kako kaže. Na pitanje ko je lider, odgovara:

"Pa Boško, naravno. Ali, rekli nam, sine, da je to u podne, mi došli, kad ono Šešelj. Posle nam rekoše da će ovi naši u dva", kažu bake uglas.

LAKO DO POSLA: U istoj toj sali, malo pre lidera Saveza za Srbiju, sa svojim pristalicama, sastao se i lider radikala Vojislav Šešelj. Dragačevo su javno pohodili u predizbornoj kampanji i funkcioneri aktuelne vlasti, pominje se i Bratislav Gašić. Lučancima i nije baš najjasnije u kom svojstvu je on ovde bio. Da l’ zbog izbora, da l’ zbog Namenske.

"Spremaju se da prodaju Namensku. Zakon su već pripremili, pola vas će da ostane bez posla. A obećavali su vam pred izbore da će otvoriti 1000 radnih mesta. Umesto toga, dve hiljade se iz Dragačeva iselilo", kaže Borko Stefanović.

Njegove navode potvrdila je državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalovć, u saopštenju izdatom 11. novembra. Tu se, taksativno po godinama, od 2013. do danas kaže da je iz Lučana zvanično odjavljeno 1369 osoba. Na taj broj bi trebalo dodati i one koji se nisu zvanično odjavili. Za malu opštinu, od oko šesnaest hiljada upisanih u birački spisak, zaista prilično veliki broj. Istine radi, u saopštenju Dijane Hrkalović se navodi i da je u istom periodu u Lučanima prijavljen 821 novi stanovnik; ona je ove podatke objavila odgovarajući na pitanje Boška Obradovića koliko je novoprijavljenih birača u Lučanima ove godine. Taj broj je, prema njenim tvrdnjama, ove godine 119, i ne odstupa bitno od prethodnih godina.

Inače, uz pitanje o broju novoprijavljenih, Obradović je postavio i pitanje o identitetu osobe za koju se u Lučanima tvrdi da je, prošlog petka, fizički napala kandidatkinju za odbornicu SNS-a Nadu Jovanović, za šta su naprednjaci brže-bolje optužili Savez za Srbiju. To pitanje je ostalo bez odgovora, ali je Obradović na skupu u Lisu saopštio i ime osobe, za koju tvrdi da je član SNS-a, i da ga je nedavno na društvenim mrežama javno pohvalila i predsednica opštine Vesna Stambolić, kao vrednog aktivistu.

Meštane, osim političkih, muče i druge muke, opet tesno vezane sa politikom. Kako to biva u Srbiji, pred izbore se otvaraju gradilišta, koja nekim građanima zadaju ozbiljne muke. Put koji povezuje Lučane i Guču tako je zatvoren zbog rušenja stene opasno nadvijene nad jednom krivinom.

"Nije sporno da se ruši stena, davno je i trebalo da je ruše. Ali mene niko ne obaveštava kad je miniranje, kamenice mi bombarduju kuću i dvorište, jedna je proletela i kroz krov. Prekinuli su mi i internet, a vode nemam već dvadesetak dana jer su oštetili cevi. Reku ispod kuće su zatrpali, skrenula je prirodni tok, pa osim što su mi zatvorili put do njive, oni su je i poplavili", ozlojeđen je Saša Vasiljević, iz sela Puhovo, čija se kuća nalazi na stotinak metara od gradilišta.

Vasiljević se žalio izvođaču radova, preduzeću Štrabag i opštini odakle su, na jedvite jade kako kaže, poslali radnike Vodovoda da mu saniraju kvar. Ali, uz radnike iz Vodovoda poslat mu je i račun za materijal. Sad se uzda u lidere opozicije da će u Skupštini Srbije postaviti pitanje o njegovom slučaju ne bi li u dvadeset prvom veku imao – vodu!

Meštani ove opštine tako, zabavljeni svojim svakodnevnim jadima, sada još trpe i agresivnu kampanju. Posla nema, narod se iseljava, čeka se privatizacija Namenske gde svako malo po neko pogine, a čeka se i nedelja, 16. decembar. Za to vreme dobijaju i pakete u kojima su brašno, ulje, šećer, ratluk... Opozicija tvrdi da se sve to kupuje državnim parama, od biznismena bliskih vlastima. Neko dobije i besplatnu pomoć u kući, u štali, na drvljaniku... Svi zajedno dobijaju obećanja. Od opozicije – da će biti drugačije, da će se poštovati zakon, da neće biti zastrašivanja, da će budžetski novac biti iskorišćen za dobrobit građana. Od vlasti o zaposlenju.

Dragačevci ovih dana po društvenim mrežama dele audio-snimak gde jedan opštinski zvaničnik kandidatu za odbornika opozicije nudi bolje radno mesto i tri puta veću platu. Uz napomenu da mora javno da se ogradi od opozicije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST