foto: fondacija epk

Intervju – Nemanja Milenković, direktor Fondacije »Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture« >

Za nove mostove

"Verujemo da je projekat Evropska prestonica kulture idealna prilika da pokrenemo još jedan nov potencijal – društveni"

"VREME": Kako će projekat Evropska prestonica kulture da doprinese buđenju Fruške gore?

NEMANJA MILENKOVIĆ: Iako paradoksalno, deluje zaista kao da je decenijama unazad Fruška gora u zapećku, da spava, tavori i čeka da njeno blago koje je nama dato na poklon otkrijemo i podelimo sa drugima. Što kažu: "Čovek ima samo ono što je podelio sa drugima, ostalo i ovako nikad nije bilo njegovo".

Mi u Fondaciji Novi Sad 2021 verujemo da je projekat Evropska prestonica kulture idealna prilika da pokrenemo još jedan nov potencijal, a to je onaj društveni. Podsetiću, pored Novog Sada u projekat Evropska prestonica kulture uključene su još tri fruškogorske opštine: Sremski Karlovci, Irig i Beočin. To je prilika ne samo da približimo ove opštine Novom Sadu kao nosiocu titule, već da prvi put, kroz slogan "Za nove mostove", snažno povežemo javni i privatni sektor, nevladine organizacije i verske zajednice. I upravo zato priča o buđenju Fruške gore počinje u Kapeli mira, na mestu gde razlike ne postoje, gde su svi podjednako važni, što će Frušku goru učiniti dostupnijom, vidljivijom i privlačnijom.

Kako definišete vezu između infrastrukturnih projekata i kulturnih projekata kojima je u fokusu upravo Fruška gora? Zbog čega je ta veza važna?

Relacija je vrlo jasna: da bi strani ili domaći posetioci uopšte stigli da vide, čuju ili dožive neki program koji im se učini privlačan, mesta na kojima se održavaju programi moraju biti vidljiva, ali i lako dostupna. Primera radi, Fruškogorski put vas mora bezbedno i udobno odvesti do banje Vrdnik u opštini Irig. Morate imati redovnu autobusku liniju koja vas vodi od Novog Sada do Vrdnika. To do sada nije bio slučaj. Uskoro hoće, što će banju Vrdnik učiniti mnogo dostupnijom građanima i turistima iz Novog Sada. S druge strane, zahvaljujući privatnim ulaganjima, novim atraktivnim sadržajima poput najvećeg ziplajna u ovom delu Evrope i novim termalnim bazenima, banja Vrdnik postaće vidljivija i turistički atraktivna. Turisti postaju nova publika za postojeće i buduće manifestacije koje planiramo u Vrdniku u godini titule. Konačno, u saradnji sa ustanovama kulture i nevladnim sektorom, proslavljajući veliku pesnikinju Milicu Stojadinović Srpkinju u Vrdniku i Irigu, dovešćemo tokom 2021. godine možda najznačajnije evropske pesnikinje i umetnice savremenog doba.

Istovremeno, ako znate da imate Kulturnu stanicu i sređeno pristanište u Sremskim Karlovcima, sa jedne strane, a u Banoštoru kod Beočina drugo pristanište, i Brod teatar spreman za plovidbu, već sada možete da planirate atraktivan program koji će privući posetioce. Mnogi turisti su već sada redovni gosti Sremskih Karlovaca, a biće ih još više jer će im stalne i privremene postavke u Zavičajnom muzeju u Čereviću, obnovljenom Špicerovom dvorcu u Beočinu, biti lako dostupne zahvaljujući dobroj putnoj infrastrukturi.

Ovo su samo neki od primera koje smo u saradnji sa Pokrajinskom vladom prepoznali kao važne tačke daljeg buđenja Fruške gore kroz projekat Evropske prestonice kulture.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST