foto: ap
NIKO NIJE SIGURAN: Reks Tilerson i Donald Tramp

SAD – Trampova kadrovska vrteška >

Otpušten si!

Teško je pratiti koga sve Donald Tramp izbacuje, a koga dovodi u Belu kuću. Sve to više liči na rijaliti-šou nego na administraciju najmoćnije države na svetu

Prošlonedeljno smenjivanje prvog američkog diplomate Reksa Tilersona za američke medije nije predstavljalo iznenađenje – odavno se spekulisalo da je predsednik Donald Tramp prilično nezadovoljan radom, pa i lojalnošću šefa Stejt departmenta. Čak je i dosadašnji direktor CIA Majk Pompeo, kao predložena zamena, bio sasvim očekivani potez američkog predsednika.

Odlazak Tilersona zapravo prati već etabliranu matricu: kad je nekim svojim potčinjenim nezadovoljan, Tramp lično ili putem svojih saradnika nastoji da o tome saznaju mediji; potom sledi zvanično poricanje, u kojem dotični potčinjeni vidi sve drugo samo ne poricanje, da bi se posle izvesnog vremena ipak sve završilo otkazom, najčešće putem Tvitera.

Od takvog poniženja nije bio pošteđen ni dojučerašnji šef Stejt departmenta. S obzirom na prirodu odnosa sa Trampom, nije se, kao ni mnogi drugi, ni mogao nadati prilici da mu predsednik otkaz uruči lično ili da ga o tome obavesti pre nego što se dohvati Tvitera. Uostalom, to i nije Trampov manir.

RIJALITI U BELOJ KUĆI: Čovek koji je kao voditelj rijaliti programa "Šegrt" stekao slavu rečenicom "Otpušten si!", koju je pred milionskim auditorijumom upućivao kandidatima koji nisu prošli u naredni krug takmičenja, kao predsednik SAD to, istina, više ne čini pred kamerama, ali zato ne izostaje brojna publika. Ovaj rijaliti sada može da se prati preko društvenih mreža.

U suštini, između Trampa kao poslodavca na televiziji i šefa administracije SAD i nema previše razlike. Svako ko ne dovodi u pitanje lojalnost prema njemu može da bude siguran na poziciji na kojoj se našao. Postoje ipak dva dodatna uslova: da ni na koji način ne nanosi štetu Trampu i da ga ne zaseni pojavljivanjem u medijima.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin, prvi iz Trampovog najužeg tima koji je morao da napusti Belu kuću, spadao je u red veoma lojalnih. Onog trenutka, međutim, kada su mediji objavili da je Flin lagao agente FBI-ja o svojim susretima s tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD bio je predviđen za otkaz.

O tome koliko mu je lično značio Flin uverio se bivši direktor FBI-ja Džejms Komi, koji je kasnije svedočio da je Tramp od njega tražio da ne pokreće istragu o bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost. I Komi se ubrzo našao na listi za odstrel, isprva zvanično zbog propusta u istragama o Hilari Klinton, da bi sam Tramp kasnije u kameru rekao da je to ipak bilo zbog tzv. ruske istrage.

T-REKS: Tilerson, s druge strane, nije spadao u lojaliste, ali istovremeno nije imao čime da ugrožava predsednika, ako se ne računa priča o tome kako je za svog šefa jednom rekao da je "moron". Pojavljivanjem u medijima svakako nije mogao jer ga u javnosti gotovo nije ni bilo.

To što su brojne visoke pozicije u Stejt departmentu i dalje nepopunjene i što SAD nema ambasadore u ključnim zemljama, poput Saudijske Arabije i Južne Koreje, svakako delom ide na dušu Tilersonu, ali je pitanje koliko je na drugačiji ishod mogao da utiče. Za Trampa je, kako spekulišu mediji, presudno ipak bilo to što se T-Reks, kako su ga krstili, suprotstavljao Trampu u ključnim spoljnopolitičkim izazovima – rešavanje krize sa Severnom Korejom i nuklearni sporazum s Iranom. Viđeni Tilersonov naslednik po tim pitanjima nema nesuglasica sa Donaldom Trampom, štaviše, spada u tvrdolinijaše. Dovoljno za verifikaciju mesta u najužem predsednikovom krugu.

Tilerson nije prvi član Trampovog kabineta koji je morao da napusti svoju funkciju. Sekretar za zdravstvo Tom Prajs napustio je funkciju nakon što su mediji naširoko pisali o njegovoj sklonosti da na službenim putovanjima koristi privatne ili vojne avione, što je poreske obveznike koštalo više stotina hiljada dolara. Tramp se trenutno suočava s napisima o bahatosti još nekoliko članova kabineta, svejedno da li se radi o naručivanju skupe garniture za ručavanje u službenim prostorijama, kupovini novih vrata ili putovanjima sa suprugom.

ODLASCI I DOLASCI: Kadrovske promene u Beloj kući u prvoj godini predsedničkog mandata uobičajena su pojava. Ono što, međutim, Trampa razlikuje od njegovih prethodnika jeste neuobičajeno visok procenat tih promena u timu najbližih saradnika. Prema analizi Brukings instituta, taj procenat u Trampovoj prvoj godini iznosi rekordnih 34 odsto – tri puta više nego kod Obame i duplo više nego u prvoj godini mandata Ronalda Regana.

Od 20. januara prošle godine iz Trampove administracije su zbog ostavke ili otkaza otišli šef kabineta Rajns Pribus, glavni strateg Stiv Benon, portparol Šon Spajser, čak troje komunikacionih direktora i jedan broj predsednikovih pomoćnika i asistenata. Među onima koji su otišli samo tokom tekućeg meseca je i šef moćnog Nacionalnog ekonomskog saveta Geri Kon.

Mediji naveliko spekulišu o tome da je otkazu veoma blizu i naslednik Majkla Flina na poziciji savetnika za nacionalnu bezbednost, general H.R. Mekmaster. Iako je Bela kuća demantovala takve napise, nije tajna da se Mekmaster i američki predsednik od početka "ne mirišu", a tu ne pomaže ni generalski čin, čime je Tramp inače posebno opčinjen.

Na mogućnost da se u Beloj kući nađe čak treći savetnik za nacionalnu bezbednost ukazao je nedavno sam Tramp, koji je na Tviteru prozvao Mekmastera zbog stava o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore. Spekulacije o tome da će ga zameniti Džon Bolton, najzagriženiji od svih američkih "jastrebova", ide u prilog tezi da Tramp za savetnike izgleda više ne želi "Toma Hejgena, već nekog ko će umeti da bude ratni konsiljere".

Ono što eventualno može da dovede do otkaza šefu kabineta Džonu Keliju mogla bi da bude njegova apsolutna nenaklonjenost predstavnicima Trampove porodice u Beloj kući, ćerki Ivanki i zetu Džaredu Kušneru. Keli ne samo da je ukinuo Kušneru pristup dokumentima od najveće tajnosti, već, navodno, često dovodi u pitanje svrsishodnost boravka tandema Tramp – Kušner u zapadnom krilu Bele kuće. "Šta oni uopšte po čitav dan rade ovde?", navodno je pitanje koje Keli naglas postavlja svom osoblju.

Keli, takođe s generalskim pedigreom, doveden je prošle godine u Belu kuću kako bi zaustavio njeno potonuće u potpuni haos. U prvom redu uspeo je da u značajnoj meri drži pod kontrolom protok informacija do samog predsednika i time istovremeno zatvorio vrata mnogim Trampovim neformalnim savetnicima, ali ga je i ugrozio naviku koju Donald Tramp neguje još iz svog "prethodnog života".

KONTROLISANI HAOS: Na Trampove druge navike pak nije uspeo da uspostavi kontrolu, pa otuda na Tviteru i dalje njegovi izlivi besa, otkazi praćeni poniženjem i druge sad već prepoznatljive odlike 45. američkog predsednika. Posle nepunih godinu dana na funkciji šefa predsednikovog kabineta, Keli je uspeo samo da spreči apsolutni haos. "Tako je lako reći nekome ‘otpušten si’", govorio je Tramp tokom predizborne kampanje, i to svakodnevno pokazuje u praksi. Ono što ume biti teži deo posla jeste zamenjivanje otpuštenih, a to u slučaju američkog predsednika može da dodatno potkopa napore svih onih koji Belu kuću nastoje da dovedu u kakav-takav red.

Ako je kadrovska vrteška u prvoj godini predsedničkog mandata normalna pojava, zbog umora ili zamamnijih poslovnih ponuda, druga godina, barem po pitanju novih imenovanja, umela je biti problematična čak i za uravnoteženije administracije od postojeće. Pod oblakom istraga koje vodi specijalni tužilac Robert Maler, sa šefom kakav je Tramp, sa disfunkcionalnošću kakva odlikuje Belu kuću, biće sve teže pronaći lojalne i usput kompetentne i iole iskusne nove kadrove. Tanka republikanska većina u Senatu, s druge strane, može biti problematična za popunu mestâ za koja je potreban amin zakonodavaca, i to bi moglo da se obije Trampu o glavu pri glasanju o Pompeu za novog šefa Stejt departmenta, ali i Đine Hespel za šeficu CIA.

Samo kod jednog otkaza Tramp već mesecima okleva, a biće da bi mu baš taj pričinio najveće zadovoljstvo – onaj koji bi, putem Tvitera naravno, uručio Robertu Maleru.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Trgovinski rat

Zbog neslaganja sa Donaldom Trampom u vezi sa uvođenjem carina na uvoz čelika i aluminijuma, ostavku je početkom marta podneo Geri Kon, šef Nacionalnog ekonomskog saveta.

Tramp je za njegovog naslednika ubrzo imenovao Lerija Kadloua, poslednjih godina veoma prisutnog na televiziji, što mu je verovatno bio dodatni adut. Istina, Kadlou je donedavno takođe bio protivnik svakog oblika protekcionizma, pa i uvođenja carina, ali je u međuvremenu spustio loptu. Nema sumnje, sešće u veoma vruću stolicu, tim pre što su brojne zemlje na Trampov potez najavile adekvatne kontramere, što bi moglo da eskalira i u trgovinski rat.