foto: jakub kotian / tasr via ap
ODAVANJE POČASTI: Jan Kucijak i Martina Kušnjirova

Slovačka – Ubistvo novinara >

U stilu mafije

Likvidacija Jana Kucijaka i njegove verenice izazvala je pravu pometnju. Javni tužilac najavio je paklenu istragu

U porodičnoj kući u mestu Velka Mača nedaleko od Bratislave prošlog vikenda pronađena su beživotna tela novinara Jana Kucijaka (27) i njegove verenice Martine Kušnjirove. Prva pretpostavka policije bila je da su ubijeni u četvrtak 22. februara.

Mladi reporter uglavnom je pisao o korupciji u visokim političkim i poslovnim krugovima u Slovačkoj. Neretko su mu kontroverzni biznismeni, čije je poslovanje istraživao, otvoreno pretili.

Šef slovačke policije Tibor Gašpar izjavio je da ovo dvostruko ubistvo verovatno ima veze sa Kucijakovim novinarskim poslom, a premijer Robert Fico je rekao da je to napad na slobodu medija i demokratiju. Slovačka Vlada ponudila je nagradu od milion evra za informacije koje bi pomogle da se reši slučaj.

SUMNJE I MOTIVI: Kucijak je radio za portal Aktuality.sk koji pripada izdavačkoj kući Ringijer, u čijem su vlasništvu u Srbiji, pored ostalog, i dnevni list "Blic" i nedeljnik NIN.

Glavni i odgovorni urednik ovog slovačkog sajta Peter Bardi napisao je da je Kucijak svoj posao radio kako bi "otkrivao nepravdu, a ne da bi bio slavan i bogat", verujući da će se i "društvo promeniti na bolje ukoliko pišemo o prevarantima, lopovima i korupciji."

Prema izvorima slovačkog dnevnog lista "Pravda" iz policijskog okruženja, naznaka da se radi o naručenom ubistvu jeste i činjenica da su pored tela, navodno, bile uredno poređane čaure, što se tumači kao upozorenje svima da se ne bave stvarima kojima se bavio ubijeni novinar.

A bavio se brojnim temama u kojima se prepliću poslovni i finansijski interesi bogatih privrednika i državnih službenika, a među njima i visokih predstavnika vladajuće stranke SMER i vlade Slovačke. Pojedini slovački novinari spekulišu i da su mogući motivi za likvidaciju Jana Kucijaka njegova skorašnja istraživanja da italijanska mafija u istočnoj Slovačkoj zloupotrebljava novac iz evropskih fondova.

Premijer Fico je nakon hitnog sastanka sa javnim tužiocem i vrhom bezbednosnih službi najavio da će biti ustanovljen poseban tim koji će nadgledati istragu o "atentatu", a u kome će se naći "predstavnici javnog i specijalnog tužilaštva, ministarstva unutrašnjih poslova, direktorata policije i Slovačke informativne službe".

Javni tužilac Jaromir Čižnar zapretio je da će napraviti "pakao u Slovačkoj" ukoliko se utvrdi da je ubistvo izvršeno zbog posla kojim se Kucijak bavio. "U tom slučaju ne bi moglo da se kaže da smo pravna i demokratska država", dodao je republički javni tužilac nakon prve likvidacije jednog novinara u modernoj istoriji Slovačke.

Time je, kaže za "Vreme" Zuzane Vink, direktorka uticajne nevladine organizacije Alijansa fer plej iz Bratislave koja se bavi borbom protiv korupcije "u Slovačkoj pređena nedodirljiva granica" i ugrožena čitava novinarska zajednica, država i društvo. Ona navodi i da ovo ubistvo govori o slabosti Slovačke, "jer u društvima sa jakim institucijama i vladavinom prava ne postoji snažna veza između kriminala i politike, niti dugoročna zaštita moćnih koji su iznad zakona".

MEDIJSKA SCENA I TRENDOVI: A Martin Pastierovič iz Ringijera Slovačka smatra da je i u toj zemlji, baš kao i u susednoj Češkoj, "sve izraženiji trend da tajkuni kupuju medije" i da zbog toga tradicionalni izdavači nestaju. On smatra da se time ugrožava profesionalno i nezavisno novinarstvo, jer se oligarsi gotovo po pravilu oslanjaju na državne strukture.

Organizacija "Reporteri bez granica" objavila je svoj Indeks slobode medija u 2017. u kojem upozorava da sloboda medija u svetu nikada nije bila ugroženija nego što je danas. Slovačka je na toj listi na 17. od ukupno 180 zemalja. Ona je najviše rangirana od svih zemalja Višegradske grupe (Češka je na 23. mestu, Poljska na 54, a Mađarska na 71. mestu). Srbija drži 66. poziciju i prema tom izveštaju, zabeležila je pad od sedam mesta u odnosu na prethodnu godinu.

Gotovo svi vodeći svetski mediji i novinarske organizacije veliki prostor dale su ovom slučaju, a u osudi su im se pridružile i brojne evropske ustanove i organizacije kao što su Savet Evrope, Evropski parlament, OEBS, EU i druge.

Ubistvo Kucijaka izazvalo je do sada neviđenu solidarnost među novinarima u Slovačkoj. Dvadeset dvoje glavnih urednika vodećih štampanih, elektronskih i internet medija u zajedničkom saopštenju su naveli da je "ubistvo novinara znak da se zločin okreće protiv jednog od najvažnijih stubova slobode: slobode govora i prava građana da kontrolišu moćnike i one koji se stavljaju iznad zakona. Mi, glavni urednici, pozivamo državu da preduzme sve neophodne korake ne samo da pronađu kriminalace, već i da stvore uslove za bezbedan rad novinara."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST