foto: uroš mitrović

Koncert >

Veče rokenrol simfonije

Impresivna set lista, savršen zvuk i oduševljena publika u Beču 4. februara na koncertu Dipeš mod koji uskoro pune četrdesetu

Specijalno za "Vreme" iz Beča

Ima nečeg kontradiktornog da se u gradu valcera piše o sirovom i glasnom rokenrol događaju. Ali povod je više nego opravdan – Beč je, naime, bio jedna od stanica na svetskoj turneji „Global Spirit Tour" legendarnog britanskog benda Dipeš mod, kojom su promovisali najnoviji, četrnaesti studijski album Spirit. Prema procenama organizatora, više od 16.000 fanova ispunilo je arenu "Stadthalle" do poslednjeg mesta.

Dvorana svojom spoljašnjošću i četvrtastim oblikom više podseća na predimenzionirani kongresni centar nego na klasičan sportsko-rekreativni objekat. Tokom ovog koncerta u njoj je bilo izuzetno toplo i zagušljivo, pa su se prisutni rashlađivali vodom, sokovima i pivom koji su mogli da se kupe na svakom od tri nivoa arene. Cena od šest i po evra za točeno pivo servirano u brendiranoj plastičnoj čaši od pola litra delovala je skupo, ali ipak nekako u skladu sa okolnostima i događajem.

U 20.45 h članovi Dipeš mod pojavili su se na sceni. Iako aktuelna turneja promoviše njihov poslednji LP, set listu su u najvećoj meri činili vanvremenski hitovi ove grupe nastajali tokom skoro četiri decenije njihovog rada. Stihovi Džona Lenona koji su se orili arenom neposredno pred početak svirke, „You say you want a revolution, well you know, we all want to change the world", prigodno su opisali (muzičku) ambiciju ploče „Spirit", koja je, po rečima članova Dipeš mod u jednom od ranijih intervjua, „sigurno vrlo društveno angažovana i upire prstom ka određenim mestima".

Za koncert, izabrali su samo tri pesme sa novog albuma – uvodnu Going Backwards, zatim singl Where’s the Revolution, kao i "svemirsku operu", pesmu Cover Me, čije izvođenje uživo ima zaista neverovatan instrumentalni i ritmički „krešendo" kraj, i spada među vrhunce večeri. Tome je doprinela i upečatljiva vizuelna projekcija na video-bimu u kojoj pevač Dejv Gan, obučen u kosmički skafander, leti ka dalekim zvezdama. Inače, on je tokom celog koncerta neumorno skakao i plesao po sceni, i u svom prepoznatljivom stilu, sa stalkom i mikrofonom u rukama, često se vrteo oko svoje ose, kao da nema skoro 56 godina. Ozvučenje u „Stadthalle" bilo je odlično, a posebno se isticao prodoran zvuk bubnja maestralnog bubnjara i perkusioniste Kristijana Ejgnera, muzičara koji već dvadeset godina svira sa ovim bendom i čini njegovu ritmičku okosnicu. Prisutni gledaoci su horski pratili svoje muzičke miljenike i videlo se da bend želi da im odgovori još emotivnijim angažovanjem na sceni.

Nizali su se hitovi It’s No Good i World in My Eyes, a atmosferu je do usijanja podiglo izvođenje pesme In Your Room, u donekle izmenjenom živom aranžmanu, bez prepoznatljivih gitarskih deonica Martina Gora, koji je taj instrument u ovoj „prepakovanoj" verziji pesme zamenio klavijaturama. Odabir i redosled pesama je bio znalačni napravljen; u jednom delu svirke, na primer, sačinjen je gotovo savršen niz numera od Everything counts, pa sjajne Stripped, zatim besmrtne balade Enjoy the Silence, koju je publika horski otpevala, baš kao i pesmu Never Let Me Down Again.

Koncert je završen bisom, izazvani zaglušujućom bukom fanova: Martin Gor, samo u pratnji klavijaturiste, otpevao je akustičnu verziju starog hita Strangelove. Kada se halom zaorio legendarni rif pesme Personal Jesus, publika je naprosto eksplodirala – to je ujedno bila i poslednja numera koncerta.

Za kraj nešto što samo na prvi pogled nema veze sa ovom vrstom muzike: na aktuelnoj svetskoj turneji, bend se udružio sa čuvenim švajcarskim proizvođačem luksuznih satova Hublot u projektu čiji je cilj da podigne svest javnosti o sve većem civilizacijskom problemu – nedostatku pitke vode u svetu. Hublot je tržištu predstavio i ograničenu seriju satova u čast novog albuma i turneje Dipeš mod, a sredstva prikupljena prodajom namenjena su humanitarnoj organizaciji „Voda", čija je misija da ljudima u zemljama u razvoju donese čistu i sigurnu vodu za piće.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST