Reagovanje >

Kratka škola biznisa

Hteli smo da radimo Ubice, "Vreme" br. 1410

Za početak, da odmah skinemo kao temu moju navodnu izjavu o ceni koštanja epizode "Ubica 1" i broju gledalaca. Rekao sam ono što i vrapci znaju, da je cena po epizodi bila 95 hiljada evra (dakle ukupno 950 hiljada evra za 10 epizoda, od kojih je RTS-u vraćeno 50 hiljada kao ušteda, prvi put u istoriji), a ne 55 hiljada i da je gledanost prve epizode bila milion i po gledalaca, a ne 15 hiljada. Pretpostavljam da je do greške došlo iz tehničkih razloga. Kako god, g. Bujoševiću, imate moju izjavu na magnetofonskom snimku kod novinara, pa je proverite. Za razliku od vas, dobro znam razliku između 55 i 95 hiljada jer imam odgovoran odnos prema novcu. Pogotovo tuđem.

Vidim da se, navodno, iščuđavate što "po hiljaditi" put morate da odgovarate na "neistine" koje ja iznosim o vama i RTS-u. Žao mi je, ali moraćete da nastavite sve dok ne prestanete da lažete. Dakle, RTS nije samostalno finansirao prvu sezonu "Ubica". Istina je da ste od nas uzeli finansijsku garanciju na 200 hiljada evra i dodatnih 40-ak hiljada u materijalnim davanjima (automobili, lokacije, kostim). Da su vas,a očigledno je trebalo, pre postavljanja za direktora tako velike firme kao RTS poslali u kakvu osnovnu školu biznisa, učitelj bi vam tamo zasigurno objasnio da davanje garancije predstavlja sufinansiranje jer je ona finansijski instrument.

Za uštede tokom snimanja je, pre svega, zaslužna naša strana (40 hiljada koje smo donirali i odricanje od honorara Work in progressa), a ne Miško Stevanović. On je, na moj zahtev, otpušten jer nije dovoljno kvalitetno obavljao svoj posao. Vidim da ste ga nakon toga uzeli da vam radi "Nemanjiće" i da vam je, kako kažete, i tamo mnogo "uštedeo". O tome kako vam je i koliko uštedeo imamo prilike da ovih dana čitamo po novinama. Kako pišu, na prvobitnom tenderu koji ste raspisali, ugledne i proverene spoljne produkcije, koje su već mnogo programa proizvele za RTS, dale su ponude koje su bile nešto iznad dva miliona evra za celu seriju. Onda ste vi, iz sebi znanih razloga, poništili tender i odlučili da samostalno, u RTS-u, proizvedete seriju "Nemanjići". Doveli ste gorepomenutog Miška i on vam je svojim "uštedama" proizveo seriju za 3 miliona i 200 hiljada evra. Dakle, za milion više nego ponuđači na tenderu. Vidite valjda sada i sami da je trebalo da vas pre postavljanja za direktora pošalju u tu osnovnu školu biznisa. Onaj učitelj tamo bi vas sigurno odmah uočio. I to ne samo zato što ste najstariji đak u F odeljenju prvog razreda, već što unezvereno gledate u školsku tablu dok on na njoj ispisuje a+b=c i pritom tvrdite da je vama srpski jezik kao predmet priznat iz prethodnog školovanja. Uveren sam da bi vam učitelj odmah objasnio da se nalazite na času matematike, a ne srpskog jezika. I da je u matematici uvek 2.000.000 + 1.000.000 = 3.000.000, a ne da je, kao često na srpskom jeziku, dva miliona plus jedan milion jednako ušteda.

Takođe ste bezočno pogazili sve dogovore i obećanja koja ste dali u vezi sa članom našeg tima koji vam je dao garanciju i onih 40 hiljada u nematerijalnim davanjima. Sram vas bilo. Lažete kad tvrdite da mi je vaša zamenica ikad pisala preko Vibera da ne možete da radite seriju "Zaspanka", ali da vas zanimaju "Ubice". Molim vas, pokažite tu prepisku, da je svi vidimo. Pričate da ste mi nudili da otkupite scenario za drugu sezonu "Ubica" da biste je snimali kad budete imali para. Ne znam kome ste to nudili, ali meni niste. A i da jeste, onaj učitelj bi vas sigurno poslao kući sa časa misleći da ste pod jakom temperaturom čim tako buncate.

Gospodine Bujoševiću, da li stvarno mislite da bi tog trenutka bilo ko normalan iz ovog biznisa pristao da prodajom scenarija za sitne pare zarobi seriju poput "Ubica" i da čeka da se vi smilujete i da za koju godinu nađete pare? Ili ne nađete... Ako to mislite, onda vam ni ona osnovna škola biznisa ne bi pomogla i da ste je pohađali, čak i diplomirali sa vrlo dobrim uspehom. Pomoć potražite u drugoj ustanovi, neobrazovnog tipa.

Ukratko, drugu sezonu "Ubica" niste hteli da radite, kao što ste izbegavali i da lično sa mnom komunicirate. Nikada mi zvanično niste odgovorili na ponude u vezi sa budućom saradnjom. To se zove prostakluk, gospodine. Još se hvalite kako ste mi preko trećih lica poručivali ovo ili ono i posle se raspitivali da li je poruka preneta. Na to bi se vaš nesuđeni učitelj uhvatio za glavu i zakukao da, pobogu, niste gost u kafani pa da poručujete piće, već da ste direktor RTS-a. Ako uopšte razumete u čemu je razlika.

Takođe, vidim da ste "iskreno" zabrinuti za sudbinu "Ubica 2" posle odlaska sa RTS-a. Ne bojte se, u sigurnim smo rukama. "Direct media" i "United media" imaju tim koji je, za promenu, moderan, poslovno agresivan i izuzetno kreativan. Budućnost dolazi, g. Bujoševiću, ako vam to već niko ranije nije rekao. A što se tiče gledanosti "Ubica 2", naši mnogo precizniji pokazatelji govore suprotno od onog što vi tvrdite. Ali to nije ni bitno, jer je biznis model kablovskog kanala znatno drugačiji od modela televizije sa nacionalnom frekvencijom. Očigledno je, čim se pozivate na rejtinge, da vama to, iako ste na odgovornom mestu direktora RTS-a, nije poznato. Kao ni štošta drugo iz ovog našeg posla u kom ste se čudnom i nesrećnom igrom slučaja našli.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST