Postoji ta stara priča o poređenju računara i automobila, gde kompjuteraši kažu da bi automobili danas leteli na Mars sa pola litre benzina kada bi imali brzinu razvoja kompjuterskih čipova. Uzimajući u obzir šta se u IT svetu događalo poslednje nedelje 2017, automobilisti bi mogli da odgovore da ispravan auto ide gotovo podjednako brzo i kada je nov i kada je dvadeset godina star. I ne pamti se da je u konstrukciji motora napravljena takva greška pa da svi automobili na svetu moraju na hitnu popravku.

Podbadanja na stranu, kraj prošle godine u informacionim tehonologijama obeležile su dve vesti vezane za hardver. Prva je bila potvrda da je Epl softverski usporavao ajfone kada im kapacitet baterije opadne. Druga i mnogo ozbiljnija je otkriće greške u konstrukciji kompjuterskih čipova koja praktično svaki uređaj s čipom koji koristite čini izuzetno ranjivim. Zahvaljujući tom propustu, a uz pomoć virusâ Meltdaun i Spektra hakeri mogu da pokupe sve vaše pasvorde iz memorije računara, kao i sve ostale podatke koji im se učine interesantnim. Šta dalje mogu s tim da rade, ostavljamo vašoj mašti na volju.

Najkonciznije, virus Meltdaun "topi" zaštitu koju je proizvođač čipa postavio, nešto kao kada bi prozori na automobilu mogli da se otvaraju i spolja, pa da svako može lako da pokupi ono što ste ostavili u fioci ili na sedištu. S tim da u slučaju računara tamo stoji vaš novčanik sa svim karticama i pin kodovima. Spektra radi nešto drugačije. Koristeći sličnu grešku, ona je u stanju da "ubedi" aplikacije koje koristite da joj odaju sve podatke koje traži. Jer se pojavljuje na mestu gde nikako ne bi smela da se nađe.

Propusti su otkriveni u svim čipovima proizvedenim posle 1995. i to kod praktično svih proizvođača. Proizvođači operativnih sistema (Windows, Linux, Android, iOs itd.) odmah su i vanredno napravili "zakrpe" i na sva zvona objavili neophodnost da ih upotrebite. Popravka je automatska ako redovno unapređujete sistem, odnosno ako svake večeri gasite računar ili ste resetovali telefon. Ako koristite internet sistem pri podizanju obično proverava da li treba da se osveži i to odmah obavi. Problem je što takve popravke obično kreću od najnovije i najskuplje verzije uređaja, tako da oni sa starijim modelima i dalje čekaju izloženi rizicima, a neki baš stari operativni sistemi neće ni biti obuhvaćeni zaštitom.

Kako god, provera da li vam je sistem unapređen u poslednjih nekoliko dana izuzetno je važna. Potrebno je da odete u Podešavanja i pronađete kada vam je poslednji put sistem apdejtovan.

Epl se našao u mnogo većem problemu jer mu prete tužbe. U nastojanju da omoguće da vam telefon izdrži ceo dan i kada mu baterija oslabi, a to je posle nekih 18 meseci maskimalno, softverski su ga usporavali što vas je dovodilo do ludila i odluke da ga zamenite čim vam istekne dvogodišnja ugovorna obaveza. Jer su vas ubeđivali da je problem u novim zahtevnim aplikacijama koje ste zavoleli a vaš aparat ih jednostavno ne podržava dovoljno dobro. Sada se ispostavilo da hiljadu evra vredan računar radi sasvim dobro ako ga neko ne saplete. Epl je zato ponudio zamenu baterija za tridesetak evra (koštalo je oko sto). Ako se ispostavi da telefon sa promenjenom baterijom može savršeno lepo da radi i četiri, pet godina, sličnosti automobilske i IT industrije biće mnogo veće nego ikada, barem kada je o prodaji reč.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST