Vreme
VESTI, / VESTI

U Kataloniji pobeđuju indipendisti

Najveći broj glasova osvojila je, inače, unionistička partija centra Sjudadanos (Gradjani), ali ona ne može da sakupi koaliciju od 68 potrebnih mandata

Na izborima u Kataloniji 21. decembra većinu (od 70 mandata u paramentu sa 135 poslaničkih mesta) i mogućnost da ponovo formiraju vladu stekao je blok indipendističkih partija "Zajedno za Kataloniju", bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdamona (u egzilu u Briselu), osvojila sa 34 d 135 mesta, Republikanska levica sa 32 Oriola Žunkerasa (koji je u zatvoru u Madridu) i mala antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva, sa četiri mesta.

Najveći broj glasova osvojila je, inače partija centra Sjudadanos (Gradjani), koju vodi 36-godišnja advokatica Ines Arimadas,sa 37 od 135 mandata, ali njene šanse da sa socijalistima (16), sa Podemosom (8) Partijom narodnog jedinstva CUO, 4 mandata) i s Narodnom partijom španskog premijera Marijana Rahoja (koja je osvolila najmanji broj glasova iznad cenzusa i samo 3 mandata), formira vladu pristalica jedinstva Španije je manja od šansi indipendističkih partija koje su obezbedile 70 mandata u parlamentu od 135 mandata u kome je većina 68.

Izbore u Kataloniji je raspisala španska vlada, koja je na osnovu odluke španskog parlamenta primenom član 155. španskog ustava suspendovala katalonsku samoupravu i preuzela vlast u Kataloniji.

Izvor: Resultados elecciones catalanas 2017: Todas las reacciones, en directo, www.lavanguardia.com, 22/12/2017 09:04

El independentismo conserva la mayoría pese a la histórica victoria de Ciudadanos, elpais.com, Barcelona 22 DIC 2017 - 08:34 CET

O špansko katalonskoj krizi i njenim posledicama po kataloniju, Španiju i Evropsku uniju čitate više u testovima objavljenih u Vremenu:

Katalonija proglasila nezavisnost ,

KA OBALI PLOVI – STRATEGOLOŠKA RAZMATRANJA": Globalni paradoks regionalizacije,

INTERVJU – PROF. DR TIBOR VARADI: Zavađena tumačenja,

ŠPANIJA: Zamrznuta nezavisnost Katalonije,

KATALONIJA: Sudar dva nacionalizma