foto: tanjug

Opčinjenost dualnim obrazovanjem koje pokazuje aktuelni Predsednik idealno se poklapa kroz način obraćanja na televiziji: satima ne spava, sažvaće gradivo, prožima ga i onda putem televizije izvrši demonstraciju – tako reći kroz igru

Ovo je nedelja u kojoj se obeležava 21. novembar, Dan televizije. Bez obzira što danas postoje moderniji elektronski mediji, televizija ostaje najvažniji kanal komunikacije, stvaranja uticaja, informisanja, zabave i edukacije. Od svega navedenog, mogli bismo reći da jedino RTS u određenoj meri zadovoljava sve kriterijume koje televizija treba da ispuni. Ostatak komercijalnih programa zasniva se isključivo na zabavi i populističkoj propagandi.

Međutim, televizija se pokazala kao savršen medij za obraćanje građanima kroz praktičnu nastavu. Opčinjenost dualnim obrazovanjem koje pokazuje aktuelni Predsednik idealno se poklapa kroz način obraćanja na televiziji gde su birači/gledaoci/ predškolci neuka publika kojoj treba jednostavno interpretirati stvarnost. Neko umesto nas satima ne spava, sažvaće gradivo, prožima ga i onda putem televizije izvrši demonstraciju – tako reći kroz igru. Onda je gledaocima sve jasno, jer je narod uvek u pravu!

Posmatramo li televiziju na ovaj način, naći ćemo bezbroj primera edukacije u različitim oblastima društvenog života.

Evo, na primer – petarde.

Voli narod da prangija pred kraj godine. Naročito deca vole petarde i pirotehniku, pa je MUP odlučio da pokrene akciju u zemunskim školama gde će policajci, pedagozi, vatrogasci i pedijatri objasniti dečici da to ne rade. Biljana Ivković i šef OEBS-a održali su zajedno konferenciju za štampu, ja gledao na televiziji Hepi i objasnili da će kazne za prodavanje i upotrebu pirotehnike biti višestruko povećane. Deca će da nauče kroz igru i predavanje da po Munzeu više petarde jok. Pitam se kako da odrasle sprečimo da ne pucaju iz vatrenog oružja, jer deca gledaju odrasle, pa mogu da steknu pogrešan utisak da je utoka ok, a petarde su opasne.

Plašim se da će poruka biti pogrešno protumačena, naročito posle vesti da tužilaštvo nema osnove za pokretanje krivičnog postupka u slučaju oružja pronađenog u automobilu parkiranom u Jajincima. Možda ste zaboravili, ali ću vam osvežiti sećanje, jer se danima govorilo o atentatu na tadašnjeg Premijera Vučića, "Informer" je provalio čitav plan, ministar Stefanović je govorio o desetinama "pucača" iz regiona koji su se motali oko tog oružja, u blizini je i vikendica porodice Vučić – sve jasno kao dan. Nakon tog višenedeljnog medijskog vanrednog stanja samo su nam rekli da od "slučaja" nema ništa. Ne znamo čije je vozilo, čije je oružje, šta će biti sa tim arsenalom, gde su sad "pucači", ne znamo ništa osim da sve to "nije ništa". Izuzev bezbednosnog nonsensa da toliko naoružanje eto tako stoji, niko nije građanima uputio neku vrstu izvinjenja što su nas isteravali iz pameti nedeljama. Makar i kratko – izvinte, greška, al bolje sprečiti nego lečiti. Sad ćemo o petardama, al u Zemunu, jer zamislite da decu u Jajincima neko plaši petardama posle onolikih utoka. Ne plaši mečka so rešeto, što bi rekla braća Makedonci.

Slavsko vreme je takođe super za demonstriranje putem televizije – sve vam lepo prikažu. U Dnevnicima za svakog sveca i tropar i narodno verovanje. Taj paganski deo praktično je preuzeo slavsko predanje, pa ćete obavezno čuti rečenicu koja počinje rečima: narod veruje da se na današnji dan… Onda kreće takav sled sujeverja i folklora, pa šta se valja, a šta ne, šta se jede a šta ne, kako tretirati stoku, a kako njivu, da l’ da se prede ili tka, a gotovo obavezno imamo nezvaničnu prognozu vremena – kakva će biti predstojeća zima. Tu su i poslovice: Sveti Mrata sneg do vrata, Sveti Luka sneg do kuka, Od Ilije sunce milije i tako bez kraja u stihu i prozi. Aktuelni svetac za Aranđelovdan predskazuje zdravlje bolesnika, pa ako stane kod nogu – ne valja, a ako je kod glave, pretrajaće oboleli. To je živi svetac, samo nema opisa kako ga možemo prepoznati. Možda ima svetac koji će reći da li će biti izbora na svim nivoima, ili samo na lokalu.

Ministar Vulin baš voli demonstracije, pa se u Emiratima hvalio našim haubicama, naročito je želeo da ih pokaže na poligonu. To je, kaže ministar "naša pamet", te haubice NORA. Tako se pokazuje znanje u praksi. Sad, u Skupštini Boško Obradović kompjuterskim mišem gađa kolegu Martinovića, a snimak liči na one video klipove sa Jutjuba gde deca snimaju tuče po školama. Sad neko treba deci da soli pamet po školama u Srbiji dok se u Skupštini tabaju kao na velikom odmoru.

Umesto toga, Gradsko stambeno je opet za dečicu pripremilo edukativnu pozorišnu predstavu. Posle uspeha komada o ponašanju dece u liftovima, na Studiju B smo videli snimak predstave "Heroj Stanko". Glavni superheroj uči decu komunalnoj kulturi obučen u belo mađioničarsko odelo. Pomažu mu dve čistačice sa metlama u rukama. Komad ima i delove sa pevanjem, a deca će kroz ovaj biser naučiti da ne divljaju po liftu ili hodniku. Inače, kao u Kraljevu, komšija policajac može izaći i pedagoški ih istabanati van radnog vremena. Baš to se desilo grupi sedmaka, od kojih je jedan završio sa kragnom na vratu. Iz kraljevačke policije nema reakcije, a komentari na ovu vest na sajtu B92 neretko opravdavaju vaspitne batine.

Na kraju, dualno obrazovanje je prikazano i u slučaju stečaja fabrike "Goša" u Smederevskoj Palanci. Radnicima poslodavac duguje desetine plata, nisu plaćeni doprinosi ni porezi, a fabriku je u stečaj odveo fond koji je otkupio deo duga. Radnici su dobili par sati da iz fabrike iznesu lične stvari i ne mogu da isteram iz glave tu sliku radnika koji u cegerima poput onih koje imaju naše bake, iznose na kapiju par sitnica, kao deložirani beskućnici. Dualno nogiranje proletera u Goši, a sledeći su na redu oni u fabrici stakla u Paraćinu. Praktična nastava iz socijalne teorije – lekcija 1, Investitor je uvek u pravu!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST