fotografije: d. todorović
SPREMAN ZA AKCIJU: Dizel motorni voz 711 u Vreocima

Železnička linija Vreoci–Valjevo >

U vozu »Van posla«

Ministarka skide bjelokost kaputić, osta u teget aljinče, uputi se u mašinovođa kabinu, gleda kako ide voz, za njom nagrnuše snimatelji, snimaju kako ministarka gleda kako ide voz

Pravo iz Železnica Srbije stig’o brzojav o Obeležavanju završetka modernizacije deonice Resnik – Valjevo na barskoj pruzi. Tim povodom, vele, potpredsednica Vlade, prof. dr Zorana Mihajlović, prvi potpredsednik Ruskih državnih železnica Aleksandar Sergejevič Mišurin, ambasador Čepurin i generalni direktor RŽD Internešnel Sergej Pavlov, obići će vozom deonicu Vreoci–Valjevo, a zatim, u Valjevu, obeležiti završetak radova. U brzojavu se još kaže da je modernizacija pruge, u dužini 77,6 km, završena u roku, da je vrednost radova 79,9 miliona dolara, da sve finansirano iz ruskog kredita, te da će ministarku voziti dizel-motorni voz 711, nabavljen iz ruskog kredita. Polazak voza iz Vreoca najavljen, prošla sreda, točno u 10 sahata.

U STAVU MIRNO: Raport ministarki

PROĐE POLA 11: Reporter u Vreoce stig’o na vreme, pre vremena, Stanica Vreoci, od Beograda, nešto pre Lazarevca. Nekoliko koloseka, na jednom ta dizelka sa nekoliko vagona, napred, na kabini mašinovođe, tabla sa natpisom "Van službe". Zgrada stanice prizemna, taze plavo ofarbana, ispred plave žardinjere sa niskim rastinjem, na zidu stanice oslikana lokomotiva koja vuče nekoliko vagona sa ugljem. Na satu točno 9 i 30.

Tu dvojica u Obezbeđenje prslucima, desetak radnika u opremi, sa plavim i belim šlemovima. Na ovećoj žutoj tabli podaci o rekonstrukciji železničke pruge Resnik–Vrbnica, dužine 289 km, deonica Resnik – Valjevo 77, 625 km, izvođač radova RŽD Internešnel, Ruska Federacija. Udari tačno 10h, radnici sa šlemovima se primakoše stanici, betonirani plato uze da se puni, otpravnik vozova, sa crvenom šapkom, je obilazio dizelku. Eto u sve kolone automobila, jok ministarka, izađoše novinari istraživači sa kamerama, uzeše snimaju prugu i voz sve uzduž i popreko.

Mašinovođa ugasi dizelku, koja je više od sat bila upaljena, izbi pola 11, samo što prođe pola 11, eto još crnije automobila, iz mercedesa se pojavi ministarka prof dr Zorana Mihajlović, stajlingovana kanda je pošla na avion. Prikopča kaputić boje slonove bjelokosti, koji imađaše kragnu i rukave od bjelokost krzna, namesti razdeljak plavu frizuru, krenu lakiranim crnim cipelama, koje su na levu stranu imale zlato pločicu, primi raport od službenika kome zapalo da preda raport.

NE MOŽE BRŽE, JURIMO 100: Dizelka u akciji, visoka delegacija u sedištima

Ministarka hitro prođe pored postrojeni radnik šlemovi, čilo reče, Dobar dan svima, zajedno sa direktor, i Rus, gospodin Mišurin, uđe u dizelku. Otpravnik vozova dunu u pištaljku, voz krenu sa samo malo više od po sata zakašnjenja. Ministarku i gospodina Mišurina smestiše u prvi vagon, jedno naspram drugog, protokol pozva novinare slikaju ministarku, ministarka se raspremi, skinu bjelokost kaputić, skinu rukavice crne. Tek tad sinu avion stajling, kvalitetna teget haljina do iznad kolena, sitno mrežaste crne čarape, na ruke prstenje i narukvice. Namesti plavi razdeljak frizuru, trepnu svojim crnim, crnim trepavicama, pređe, uz pomoć prevodilice, u lak i ugodan razvojni razgovor sa gospodinom Mišurinom.

Voz je putovao, mašinovođa je stiskao sirenu, na usputnim stanicama gdekoji radnik, sprovedoše ministarku u mašinovođa kabinu, vidi kako ide dizelka. Ministarka je oduševljeno gledala kako ide dizelka, snimatelji nagrnuše u kabinu snime kako ministarka gleda kako ide dizelka.

Prođe Lajkovac, na stanici ne bilo odbora za mahanje, eto i Divaca, protokol obavesti novinare da će oni izaći na jedna, a ministarka na druga vrata, kako se bližilo Valjevo rasporediše konduktere na ministarkina izlaz vrata. Eto ti Valjeva, stanica, pokrivena bina, velika tabla "Završetak radova na deonici Resnik–Valjevo", "Radimo zajedno za budućnost" RŽD Internešnel. Kako ministarke ne bilo izađe, reporter stiže ubeleži da bina imala crveni itison pod, jedan stepenik u taj itison, te da pod strehom stanice bilo prisutno desetine SNS nameštenika u razne državne službe.

foto: đorđe đoković / kolubarskeBEZ GREŠKE: Ministarka se iskrcala u Valjevu

LEPŠE I BOLJE: Pojavi se ministarka, na izlaz predviđen za ministarku, lako i veselo se spusti niz stepenice, dočeka je Valjevo SNS gradonačelnik, u svoju kožnu jaknu sa krzneni okovratnik, predstavi saradnice i saradnike, za koje samo on i partija znaju ko su i odakle na funkcijama. Ministarka namesti frizuru, zategnu bjelokost kaputić, primi raport od uniformisanog lica zaduženog da preda raport.

Sve stade na binu, javi se voditelj, koji je izgledao ka da je stigao sa ruskim kreditom, Uvaženi gosti, drage kolege, dobrodošli na svečanost povodom završetka radova na deonici Resnik–Valjevo... Reč dobi direktor Železnica infrastrukture, Uvažena gospođice, uvaženi gospodine Mišurin... izuzetna mi je čast da mogu da objavim da je završen remont pruge, investicija od 80 miliona dolara je završena, uradili smo najviše što smo mogli za građane... posle 60 godina urađen je remont najznačajnijeg objekta na deonici, tunela "Bela reka", u dužini od 3,8 km, sanirano je deset kosina, koje su predstavljale veliki problem... više neće biti laganih vožnji, putovali smo vozom od Beograda do Valjeva 100 minuta, od danas 65 minuta, vozovi su išli brzinom od 30 na sat, sad će ići sto na sat...

Stupi prvi potpredsednik Ruskih železnica, gospodin Mišurin, Dragi druzja, gospođo Mihajlović, železničari, jako mi je drago da vas pozdravim, drago mi je da će putnici moći da osete brzinu... hteo bih da se zahvalim vladi Srbije, potpredsednici, mi zaista imamo prijateljski odnos... Bi i direktor RŽD Internešnel, gospodin Pavlov, Poštovane kolege, gospođo Mihajlović, jako mi je drago što je naša kompanija dobila da radi rekonstrukciju pruge, potrudili smo se da radimo kao za sebe, ovde se osećamo kao kod kuće... Hteo bih da zahvalim svim saradnicima, svakome ćemo se zahvaliti ponaosob, a posebna zahvalnost čoveku koji je učestvovao u svim našim počecima, to je gospođa Zorana Mihajlović, i za ministarku specijalna medalja, ona je broj jedan.

Ministarka namesti razdeljak frizuru, prikopča dugme u visini grudi na svom bjelokost kaputiću, pa primi medalju od zlata. Sve sa zlato medaljom stade za govornicu, jošte jednom namesti razdeljak frizuru, pa najsvečanije reče, Dragi građani i građanke rekonstruisano je 77,6 km pruge, nije mnogo, ali, nećemo čekati još 40 godina da rekonstruišemo celu barsku prugu... Hvala mašinovođi što je dovezao, prosečna brzina je bila oko 100 km na sat, potpisali smo novi ugovor iz ruskog kredita, ruski kredit je stajao, ono što nas čeka je modernizacija pruge Beograd–Budimpešta, plan je nastavak modernizacije pruge Beograd–Bar, mi smo srećni i zadovoljni, čeka nas još 520 km pruge sa brzinom između 120 i 150 km na sat...

Onda ministarka Zorana dala kesu sa poklonom, ona "uvek poklanja ono što rade žene Srbije", gospodinu Mišurinu, i dala kesu sa poklonom gospodinu Pavlovu. Voditelj objavi da prvi deo događaja završen, pa upita, ima li pitanja. javi se žensko, koje stiglo vozom, na ruskom, upita gospodina Mišurina, Kako je doživeo Srbiju? Gospodin Mišurin na ruskom odgovori da je lep pogled iz voza, da su Srbi herojski narod, a Srbi herojska zemlja. Vidi da je u Srbiji svaki dan sve lepše, i sve bolje...

I ministarka imala odgovore na novinara pitanja, a kad je voditelj objavio, Ovim je današnja svečanost završena, gospođa ministarka imala susret sa radnik ispod strehe, koji reko da se u Valjevu zatvara Tehnička služba u kojoj radi 32 godine, i da mora na ulicu. Ministarka ga pitala za ime, i rekla da će videti sa direktorom. Gospodin radnik zahvalio i rek’o, Svaka čast na radovima, a ministarka odgovorila, Bez toga nema razvoja!

Kad i to obavila ministarka u’vatila pravac mercedes, gde joj je SNS gradonačelnik, ispraćajući je, obećao poslati jedan razvojni mejl. A šta bilo posle, posle bilo da su putnici sa rekonstruisane i modernizovane pruge, na okolnost brzine voza od 100 km na sat, javili da su od Beograda do Valjeva, što je 100 km, putovali između dva i tri sata.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST