Vreme
VREME 1403, 22. novembar 2017. / VREME

 :
Inovacije od ključnog značaja za švajcarsko-srpsku poslovnu saradnju

Švajcarsko-srpska trgovinska komora nastaviće sa podrškom razvoju inovacionih ekosistema, sa ciljem privlačenja većeg broja investitora i doprinosa stvaranju proizvoda i usluga sa dodatom vrednošću u Srbiji

U skladu sa svojom misijom da doprinese daljem razvoju švajcarsko-srpskih ekonomskih odnosa, Švajcarsko-srpska trgovinska komora (ŠSTK) organizovala je konferenciju "Inovacije: pokretačka snaga švajcarsko-srpskih ekonomskih odnosa" u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu. Kao najistaknutiji govornici, na ovom skupu učestvovali su ambasador Švajcarske u Srbiji i u Crnoj Gori Njegova ekselencija g. Filip Ge (Philippe Guex), ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnologije u Vladi Srbije Nenad Popović, kao i dr Olivije Kutel (Olivier Küttel), rukovodilac za evropske javne odnose Federalne politehničke škole iz Lozane.

U uvodnom obraćanju, predsednica Upravnog odbora ŠSTK gđa Jana Mihajlova (Yana Mikhailova) istakla je značaj inovacija za dalje jačanje ekonomskih odnosa Švajcarske i Srbije.

"Švajcarska preduzeća, a naročito ona iz IT sektora, pokazuju sve veće interesovanje za srpsko tržište, koje postaje atraktivna destinacija za ulaganje u uslužne centre. Mnoge švajcarske firme su prepoznale taj potencijal kroz razvoj inovativnih proizvoda i usluga na srpskom tržištu. Ovaj trend potvrđuje značaj koji inovacije imaju u razvijanju poslovnih odnosa ovih dveju zemalja", rekla je Mihajlova.

Švajcarski ambasador u Srbiji Nj.e. Filip Ge naglasio je da su inovacije ključne za razvoj švajcarsko-srpskih odnosa, navodeći Naučno-tehnološki park (NTP) kao primer: "To je prva institucija ove vrste u Srbiji, koja je postala ključni akter u inovacionom ekosistemu – u okviru nje nastaju visokotehnološki proizvodi koji su konkurentni na inostranim tržištima. Švajcarski sekretarijat za ekonomiju finansira rad NTP-a i veliko mi je zadovoljstvo što je pre nekoliko dana ta podrška produžena. Na taj način želimo da ubrzamo rast izvoza, suštinski važnog za razvoj srpske ekonomije."

Ministar zadužen za inovacije i tehnologije Nenad Popović je rekao da je za Vladu razvoj inovacija i informacionih tehnologija jedan od strateških prioriteta, naglasivši veliki značaj podrške Švajcarske, kao svetskog lidera u inovacijama: "Na taj način želimo da pokrenemo digitalnu transformaciju društva, a za to nam je potrebna ekonomija zasnovana na inovaciji, digitalizaciji i znanju naših inženjera. Mladi inženjeri i IT stručnjaci upravo čine bazu i resurs digitalne transformacije, a Vlada usmerava napore ka potpunoj digitalizaciji i unapređenju zakonskog okvira koji reguliše razvoj nacionalnog inovacionog ekosistema, kako bi modernizovala industriju i učinila je konkurentnom regionalno i globalno."

Kad je reč o švajcarsko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i razvoja, Ge je pomenuo da su do sada srpski i švajcarski istraživački timovi sarađivali u okviru 22 projekta vredna više od 250 miliona evra, a u okviru aktuelnog EU programa "Horizont 2020", naročito u oblastima infrastrukture istraživanja i informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).

"Svetski poznati inovacioni habovi su svi smešteni u blizini izuzetnih akademskih institucija. Ulaganje u mlade talentovane ljude, pružanje sredstava, kao i slobode da budu izuzetni verovatno je najodrživiji način da ojačamo inovacije. To sa uspehom radimo u Federalnoj politehničkoj školi Lozane", naglasio je dr Olivije Kutel, rukovodilac za evropske javne odnose Federalne politehničke škole Lozane, koji je učestvovao u diskusiji javnog i privatnog sektora održanoj u okviru konferencije, o prilikama i izazovima za stvaranje i razvoj inovativnih kompanija u Srbiji. Učesnici tog panela pričali su o značaju saradnje istraživačkih institucija i privatnih kompanija, kao i o potrebi da se razviju pažljivo odabrane praktične akcije koje će podržati na inovacijama zasnovan razvoj sektorâ u Srbiji koji najviše obećavaju, kao što su poljoprivredno-prerađivačka industrija i IKT.

 


Učesnici panela

dr Olivije Kutel (Olivier Küttel), rukovodilac za evropske javne odnose Federalne politehničke škole Lozane (École polytechnique fédérale de Lausanne)

prof. dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

dr Ana Govedarica, generalna direktorka Roche d.o.o. Serbia

Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd

Mirko Đurić, direktor InterVenture Sourcing AG

Igor Bogićević, član Izvršnog odbora, Initiative Digital Serbia