foto: zoran žestić / tanjug
DOBRO VAM JUTRO PETROVIĆ PETRE: Premijerka Brnabić, gradonačelnik Mali i kartica za penzionere

Bitka za glasove penzionera – »Senior« kartica >

Predizborna šarena laža

"Kroz karticu će penzioneri moći da dobiju informacije o brojnim popustima koje Grad nudi ovoj starosnoj grupi sugrađana, a takođe, biće moguća i pretraga baze prodavnica na sajtu kartice za penzionere, a imaće mogućnost i da se informišu o popustima. Naši najstariji sugrađani su zadužili ovaj grad i veoma je važno da im se odužimo na adekvatan način. Oni su podneli najveći teret reformi i na ovaj način im kažemo – hvala"

Vazda je tako bilo pred izbore i biće sve dok je demokratura oblik vladavine: kako se neki izbori pojave na obzorju, u ovom cugu beogradski, tako počinje lov na glasačke duše. Budući da su penzioneri najveći glasački rezervoar, ali da ih u iščekivanju boljih vremena strpljenje polako napušta pa sve glasnije gunđaju, svi koji imaju prijavu stana u glavnom gradu naprasno su počašćeni posebnom beneficijom – personalizovanom ‘senior’ karticom kojom će, kako je na velika zvona najavljeno, moći da ostvare brojne popuste u gradskim preduzećima, institucijama kulture, sportsko-rekreativnim centrima, ali i ponekim restoranima, kafićima, privatnim ordinacijama, prodavnicama građevinskog materijala…

"Želimo da sve penzionere učlanimo u jedan zajednički klub. Takvih penzionera ima više od 400.000 u Beogradu. Pozivam privatne kompanije i trgovce da se pridruže ovoj akciji. Želimo da stvorimo duh zajedništva, da budemo deo lepšeg i boljeg Beograda", objasnio je gradonačelnik na svečanosti dodeljivanja prvih pilot-kartica.

ZAHVALNOST ZA ŽRTVOVANJE: Iako je reč o navodno gradskom projektu, umesto gradonačelnika čast da uruči prvu karticu pripala je premijerki. U stvari, to je trebalo da učini njen mentor – najbolji, najmlađi, najomiljeniji i uopšte naj političar u istoriji Srbije, ali je tik pred nastup iz nekog razloga otkazao, pa je premijerka u ceo igrokaz uskočila kao prva alternacija.

Kao što dolikuje pred izbore, premijerka se zahvalila penzionerima na svemu što su uradili za nove generacije i za Srbiju, podsetivši da uskoro stižu lepe vesti kada je reč o njihovim primanjima.

"Drago mi je što je vlada uspela da počne da vraća penzionerima sve ono što je ušteđeno merama fiskalne discipline i konsolidacije. U prethodne dve godine to je bilo skromno, ali bilo je onoliko koliko smo mogli – 1,25 odsto, zatim 1,75 odsto. Ali, ovo je godina u kojoj se vidi da smo odgovorno postupali prema onome što smo uštedeli svi zajedno", izjavila je tim povodom premijerka i dodala da je, paz’ sad, zadovoljna što vodi vladu koja jednako brine o mladima i starijima, što će svi penzioneri, ne samo beogradski, dobiti ‘podršku’ od 5.000 dinara, što će penzije od 1. januara da budu veće za pet odsto, pa će za 90 odsto penzionera penzije biti veće nego pre 2014. godine. "Od sledeće godine, kada se učešće penzija u BDP svede na 11 odsto, moći će da se počne sa ukidanjem Zakona o smanjenju penzija i sa njihovim usklađivanjem dva puta godišnje."

Sa svoje strane, gradonačelnik koji je već trebalo da je bivši objasnio je koje će sve koristi penzioneri na ovaj način moći da ostvare i kako će moći da ih ostvare: "Kroz karticu će penzioneri moći da dobiju informacije o brojnim popustima koje Grad nudi ovoj starosnoj grupi sugrađana, a takođe, biće moguća i pretraga baze prodavnica na sajtu kartice za penzionere, a imaće mogućnost i da se informišu o popustima. Naši najstariji sugrađani su zadužili ovaj grad i veoma je važno da im se odužimo na adekvatan način. Oni su podneli najveći teret reformi i na ovaj način im kažemo – hvala".

OČIGLEDNA DISKRIMINACIJA: Procedura za izdavanje ove kartice je, kaže gradski menadžer, krajnje jednostavna: "Popunjava se jednostavan formular, a u opštinama će biti službenici koji će pomagati penzionerima oko popune i u roku od nedelju-dve penzioner će dobiti karticu. Takođe, opštine će pozivati penzionere, a oni koji ne mogu da dođu, moći će da dobiju formular i na kućnu adresu".

Sve ovo može da se obavi samo u opštinama koje su partneri u ovom projektu, svim osim Novog Beograda i Starog Grada, u kojima je koncentracija penzionera najveća, ali imaju taj peh da njima ne upravlja SNS.

Za tu očiglednu političku diskriminaciju – nisu sa nama, ergo protiv nas su, gradski vlastodršci imaju spremno obrazloženje: ove opštine se nisu priključile projektu jer, eto, takvi su kakvi su, baš ih briga za penzionere, nego samo misle kako da ture klip u točak gradske vlasti. To što ih niko nije obavestio da se tako šta sprema, što ih nisu pitali da li su zainteresovani, što nisu ni pozvani da se priključe, to već nema veze: mogli su sami da se ponude, ama nisu. Ipak, penzioneri sa ovih opština neće biti zakinuti: mogu da apliciraju za karticu u lokalnim klubovima penzionera.

Kako reče gradonačelnik na inauguraciji ovog specijalnog predizbornog projekta, "kroz karticu će penzioneri moći da dobiju informacije o brojnim popustima" ili "pretragom baze prodavnica na sajtu kartice", šta god da to znači, a zasigurno na oglasnoj tabli opštine i/ili lokalnog penzionerskog kluba. Neko je pominjao i poštara: kao, svakog meseca penzioneri će dobijati ažurirane spiskove.

TANAK SPISAK: Međutim, sajta kartice za penzionere prosto nema, time nema ni "baze prodavnica", na sajtu Skupštine grada ni reči, kamo li spiska popustara. Od samog početka znalo se da će popuste odobravati gradske institucije kulture, neka od javnih preduzeća, poneki sportsko-rekreativni centar. Tako će penzioneri moći za svega 150 dinara da se trajno učlane u neku od biblioteka, za šta im je do sad trebalo celih 300 dinara, za Zoološki vrt ulaznicu će platiti koliko i za unuče, sat jahanja na Beogradskom hipodromu, ako su zainteresovani za taj sport/rekreaciju, umesto 1500 dinara koštaće ih upola manje, mada je tamo zbog slabog interesovanja na snazi redovan popust od 50 odsto. Isto važi i za ulaznice, za nekoliko pozorišta – "Boško Buha", Bitef teatar, Atelje 212, BDP, "Puž" i Ustanovu kulture "Vuk Stefanović Karadžić" – imaće sa "senior" karticom popust čak 50 odsto. Popust od 50 odsto, inače, dostupan je svakome ko je član Premijum kluba za koji se, doduše, plaća godišnja članarina od 1000 dinara.

Vlasnici "senior" kartice mogu da računaju i na 15 odsto popusta na neke usluge JP "Zelenilo" – na njihovom sajtu ne postoji stranica "usluge"; svoje kućne ljubimce mogu da leče u "Veterini" 10 do 15 odsto jeftinije nego drugi, na "Tašmajdanu" mogu da plivaju po 10 odsto nižoj ceni od redovne…

Mada bizaran, istinski benefit za vlasnike ovih kartica je popust u JP "Pogrebne usluge" – 15 odsto na troškove pogrebne opreme, organizacije sahrane i obezbeđenja neophodne dokumentacije, kao i na grobnice i spomenike.

U nedostatku "sajta kartice" na kome bi mogla da se obavi "pretraga baze prodavnica", priliku da se informišu penzionerima je pružio jedan tabloid koji slovi za zvanični organ Srpske napredne stranke. On je objavio spisak privatnih preduzeća u kojima mogu da ostvare popust između 5 i 15 odsto, sa ukupno 38 pozicija: dve pekare, pet kafića, jedan auto-servis, četiri restorana, dve apotekarske ustanove (jedna "državna" i jedna privatna), pet zdravstvenih ustanova i 16 preduzetničkih radnji, uglavnom frizerski saloni i prodavnice građevinskog materijala, od kojih jedna – Puptr (tako piše) "Dragović Blad" ne postoji, odnosno nema je u evidenciji APR-a. Nekim čudom, među njima je i JP "Infostan tehnologije" koje nudi popust od sedam odsto za gorivo na određenim pumpama. I to je to.

U poređenju sa spiskom ustanova i preduzeća koji odobravaju popust između 5 i 15 odsto vlasnicima personalizovane kartice Novobeogradskog kluba, besplatnog za sve koji stanuju na teritoriji ove opštine, više je nego tanak. Naime, na ovom spisku ima čak 186 pozicija koje zavređuju nabrajanje, ako ništa drugo, ono zbog prve stavke. Elem, 5 prodavnica bebi opreme i igračaka, 7 pozorišta, 11 salona lepote, 5 servisa/prodavnica auto-delova, 10 edukativnih centara, 16 prodavnica odeće i obuće, 2 maloprodajna lanca i 3 prodavnice zdrave hrane, 16 turističkih agencija, 10 restorana, 20 sportskih klubova, 19 prodavnica nameštaja, 18 agencija, servisa bele tehnike, prevoznika i banaka, 10 igraonica, kuglana i bioskopa, 39 zdravstvenih ustanova – ordinacija, poliklinika, domova zdravlja i laboratorija, i nijedno pogrebno preduzeće.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST