foto: d. todorović
SVE JE FANTASTIČNO: Ana Brnabić u Koceljevi

Koceljeva – Festival zimnice, deveti put >

Taj Četvrtak

Kako premijerka Ana ne se mogla seti u kojoj emisiji RTS kritikuje Vladu i Predsednika, novinaru "Vremena" se ote: "U ‘Slagalici’". Na tu okolnost reporteru se primače najgolemije obezbeđenje i pomeri ga pola metra dalje od premijerke

Koceljeva je malo, podrazumevajuće pitomo, mesto u Tamnavi, takoreći na pola puta između Valjeva i Šapca. Najveći procvat i razvoj doživelo poslednjih godina, točnije rečeno od kada je gospodin Veroljub Matić, koji je, sa svojom Grupom građana, imao sve većine u ovoj opštini, prešao u SNS i zasluženo postao narodni poslanik. Od tada, svako malo, u Koceljevi su Vučić gospodin ili neko od ministara. Vučić gospodin je lično otvorio čak tri mosta, jedan, od 57 metara, u samoj varošici, i druga dva, od 24 i 21,5 metara, u selu Družetić. Za ovogodišnji Festival zimnice, prošla subota, ne bilo Aleksandra gospodina, koji je za ovu priliku bio džentlmen i dozvolio premijerki da, pred 100 dana Vlade, i ona bude malo premijerka.

LILA SALVETE: Glavna ulica prava. Ima još jedna, koja isto prava. U glavnoj ulici, imena Nemanjina, zatvoren saobraćaj, red suncobrana, pod njima red posada koje se takmiče u pripremanju gulaša. Vele rekord, 254 ekipe. Još sve u zagrevanju, pripremaju se kotlići, donosi provijant, reguliše muzika. Takmičari sa raznih strana, i imena im sa raznih strana: "Srkni – pa crkni", "Trbušni ples", "Izađi na liniju", "Blago čiči", "Kordunaši", "Složna braća", "Zavičajci"... "Udruženje Kraljevina Srbija" ima tri ekipe, iz Inđije, Kraljeva i Koceljeve. U nji’ i scenografija na tu visinu, NJKV bele zastave, plastična mušema na kojoj, uz sliku prestolonaslednika, piše "Živeo Kralj", još jedan obojadisana mušema, na kojoj, uz sliku Prestolonaslednice, piše "Živela Kraljica".

Dok je reporter beležio prisustvo ekipe "Tri drugara" iz Svileuve, na čelu sa oveći gospodin koji je na široka leđa im’o široki prsluk na kome je bio ‘voliki serbski dvoglavi orao, kroz kotliće lično, poranio, prođe gospodin Darko Glišić od Uba, koji predsednik na Izvršni odbor SNS, kome takoreći glavni pos’o da na te manifestacije i otvaranja, gde Vučić gospodin drži banku, organizuje organizovani dolazak autobusa sa putnicima namernicima.

Glišić gospodin, pored koga bilo žensko, i muško koje nosilo kesu, udari pravo na Info štand gde ga dočeka Domaćica. Domaćica, koja oko vrata imala identifikaciju "Domaćin", bila za slikati, cipele, a na štiklu, nežno plave, čarape najlon, ili grilon, haljinče isto nežno plavo, plus neke bele rese, na to beli blejzer, a kosa, kosa smeđa, pa šatirana, oko glave umetnički izvedene lijane i puzavice. Glišić pomoćnik predade kesu, pa Glišić gospodin uze obilazi Festival zimnice koji bio u parku, zaravni, do zgrade Opštine.

Uze i reporter rado radi pos’o, kiseli krastavci, kisele paprike, još krastavčića, paprike u senfu, razno slatko, malina, jagoda, još turšije, još ajvara, suve šljive, sveže šljive, sirup od ribizle, rakija "Vojvoda", male flaše, velike tegle, jabuke, cveće, puno sveća, mesara "Kod Cveje", gde rebra i slanina, "Lovačko udruženje Tamnava", sa prepariran vuk, i preparirana glava divlje svinje... Kako je Glišić gospodin, sa gospođa i pomoćnik, sve pažljivo obilazio, i novinar nastavi: pasterizovan džem, domaći ajvar, med od heljde, džemperi i puloveri, drvene varjače i oklagije, šira iz Aleksandrovca, ovčija stelja od dva metra, smilje i bosilje, lavanda, lizalice, liciderska srca, svilene bombone... i da se upiše, "Keksići 100 posto bez glutena". Zastoj bi kod razni likeri, od lubenice, oraha, trnjina, drenjina, prodavačica, Predvorica kod Šapca, reče da ima i od banane, borovnice, ribizle, roba se više gleda nego kupuje...

Do sve to pristojna zelena šatra za VIP goste, crveni itison, "stilske stolice", na svaki sto cvetni aranžmani, salvete boje lila. Tu još jedna zelena šatra, za manje važne VIP goste, isto crveni itison, ljubičaste salvete, na nju se nastavlja baš velika šatra, plastične stolice, drvene klupe, nema cveća, nema ni salveta, tu će jedu leba učesnici i narod koji stig’o organizovano. Reporter se povrati u zimnicu, primeti da u sve, sa svoju zelenu lovačku dolamu iz Beč, stig’o narodni poslanik i prvi lovac Srbije, gospodin Šormaz. Novinar shvati da vreme kuca, upita Domaćicu, koja je sa onu umetnost na glavu delovala umjetnički: "Kad će Premijerka?" Ova odgovori: "Prošla premijerka!"

PODRŽAĆEMO: Trk do bine, na bini narodni poslanik, gospodin Veroljub Matić, koji u Koceljevi sve, a do njega lično premijerka, farmerke, na zeleno rolka, na sivo sakojčić, začešljana za oba uva. Istupi jedno od dece na binu: "Dragi gosti, da poželim dobrodošlicu svim gostima... sve vam zdravo i veselo bilo, nek se pesma ori, nek se mudra reč prozbori..."

U sve se primače Šormaz gospodin, predsednik IO SNS Glišić je bio negde u senci, javi se voditeljka, koja predstavi gospodina Matića. Matić gospodin reče: "Dobro došli na 9. Festival zimnice... Festival zahteva ozbiljnu proizvodnju, i nadam se da ćemo uz pomoć Vlade uspeti da otvorimo jednu takvu fabriku, nadam se da će naša premijerka ovu poruku shvatiti na pravi način i pomoći..." Javi se premijerka: "Dobar dan, meni je izrazito zadovoljstvo, ovo izgleda fantastično, drago mi je da vidim predsednicu Smedereva, važno je da se dopunjujemo i dajemo podršku jedni drugima... Koceljeva je prelepa, Mačva je prelepa, želim da uživate, podržaćemo Koceljevu, podržaćemo Mačvu..."

Svi dadoše aplauz, siđoše sa bine, krenuše u zimnicu. Od tezge do tezge, od ajvara do ajvara, premijerka je čestitala, izlagači pružali tegle, flaše, drugu ambalažu, ona sve vaspitano primala, odlagala saradnicama. Premijerka je bila na svakoj visini: "Dobar dan, kako ste?" Ovi iza tezgi su odgovarali flašama i teglama, ona uzvraćala da je sve fantastično, da je ona najjednostavnija, samo treba da zovu, ona će doći, Bilo šta da treba, samo da zovu...

Kad premijerka primi buket paunovih pera, bi obraćanje novinarima, na kome se Ana baš istakla. Prvo pa reče da je fantastično što je došla u Koceljevu, a na fantastično pitanje – Kako se snalazi sa zimnicom, fantastično odgovori da za zimnicu, otkad je u Vladi Srbije, nema vremena, najvažniji su joj građani Srbije. Bi spontano pitanje o prognozi Fiskalnog saveta da će plate biti povećane do 5 posto. Odgovori da je fiskalni savet konzervativan, ima više prostora za povećanje plata, a koliko, uskoro će objaviti...

Do reči dođe i novinar "Vremena", koji se, otkad mu je Vučić pohvalio pitanje kao tendenciozno, totalno oslobodio, pa upita o 100 dana Vlade. Premijerka odgovori da to pada 7. oktobra, 14. će to obeležiti konferencijom za tisak, imaće zadovoljstvo da objavi šta su uradili, a mnogo su uradili... Ohrabreni novinar postavi i pitanje o šuškanju da će Vulin bude smenjen. Odgovori da to neće komentarisati, ne želi da radi pod pritiskom, medijske spekulacije neće ubrzati nečiju smenu, niti dovesti do nečijeg angažovanja. A ima li "emotivno" mišljenje o Vulin tetki? Odgovori da privatno mišljenje ima, a zvanično je sve rekla o tome.

Nakon ispovesti da je bila povređena prozivanjem medija o imovini njene majke, koja je to nasledila od oca, jer to, po zakonu, nema nikakve veze sa njenom funkcijom, da, što se tiče medija, namerava da organizuje sastanak, gde bi razmenili mišljenja. Nema utisak da se mediji plaše da kažu bilo šta, daju se neistinite informacije, klevetaju, i nju, i predsednika Republike, i ministre, po tome nije videla da su se mediji uplašili. Njoj svaki dan počinje isto, ujutro joj donesu pres kliping, i kako ona zna da je to jutro četvrtak, donesu joj pres kliping, i, negativan kliping, negativan kliping, negativan kliping, po tome zna da je četvrtak, i da su izašli nedeljnici. Zato, nastavi, ne razume tvrdnje da se novinari plaše, pa upita koji novinari, "Vreme", "Danas", "NIN", "N1"?

Mladi kolega sa N1 upita imaju li TV stanice negativan kliping. Premijerka odgovori da imaju, pomenu N1 i RTS. Kolega upita koja emisija sa RTS-a. Kako ne se mogla u trenutku seti, reporteru "Vremena" se ote: ‘U ‘Slagalici’". Na to mu se primače najgolemiji iz obezbeđenje, maknu ga pola metra dalje od premijerke.

I to bilo gotovo, makoše se od zimnice, premijerki Ani, ko po komandi, stadoše da se spontano primiču meštani sa čestitke i molbu za slikavanje, Koga god pitala: "Jeste iz Koceljeve?" dobila odgovor da su sa Uba. Visoki gosti krenuše ka dva audija koja bila u pratnji policije. U sve se primače prvi lovac Šormaz u jedno slikanje podrške. Na odlasku bejahu i pokloni, slika u mašnica pakovanju, i oveći paket sa ovećom mašnom, koja se slagala sa bojom papira.

A ‘vamo, na gulaš takmičenju, sve se razmahalo i raširilo, kotlići sišli na trotoare, ušli u dvorišta kuća do ulice, muzika na struju se odvrnula, ima i harmonika, ćemana, neizbežnih basova, samo čuješ Laku noooć, laku noooć...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST